Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod icemat 28. 4. 2024 19:00

Pokud má někdo zisk z kapitálových přijmů a současně má daňovou ztrátu za pronájem nemovitosti, tak se to asi bere každý zvlášť ne? Tzn nelze si snížit daně za kapitálový příjem ztrátou za pronájem?
icemat
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 28. 4. 2024 19:22

Příjem ze zaměstnání (§ 6) se bere samostatně.
Příjmy z podnikání (§ 7), kapitálového majetku (§ 8 ), pronájmu (§ 9) a ostatní příjmy (§ 10) se vzájemně započítávají.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vpe 30. 4. 2024 00:25

To je podle jakeho §?
Jan_hanous píše:Všem moc díky za odpovědi. Rozpoutalo to celkem diskuzi �
Nebudu to tedy komplikovat a počkám na časový test. Za každou cenu na to zase nespěcháme.

Klidne to daruj hned a jak si s tim datem obdarovani nalozi je ciste na nich, to uz se tebe NETYKA. Tedy pokud nebyl plat aby se penize jen vypraly a putovaly zpatky do tve kapsy :-)

Ono je asi dost nepravdepodobne, ze by to bernak nejak resil jinak nez na udani. Nebo snad kdZ prijde z burzy <100 K za rok, to dnes nejak zkouma? Nevim ale hadam ze ne. Maj co delat s bookingem airbnb a jinymi.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 30. 4. 2024 06:11

§ 5 odst. 3 zákona o daních z příjmů.

§ 8 odst. 4 daňového řádu.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tax Consultant 30. 4. 2024 11:06

vpe píše:To je podle jakeho §?
Nebudu to tedy komplikovat a počkám na časový test. Za každou cenu na to zase nespěcháme.

Klidne to daruj hned a jak si s tim datem obdarovani nalozi je ciste na nich, to uz se tebe NETYKA. Tedy pokud nebyl plat aby se penize jen vypraly a putovaly zpatky do tve kapsy :-)

Ono je asi dost nepravdepodobne, ze by to bernak nejak resil jinak nez na udani. Nebo snad kdZ prijde z burzy <100 K za rok, to dnes nejak zkouma? Nevim ale hadam ze ne. Maj co delat s bookingem airbnb a jinymi.

Nemyslíte vážně, že získání daňové výhody se poplatníka netýká, že? Jedná se zde o spojené osoby podle ust. § 23, odst.7, písm.b), zákona o daních z příjmů. Záznamy jsou u makléře, který transakce provádí. Centrální depozitář cenných papírů je stejně jako obchodník s cennými papíry také osobou povinnou k zákonu AML. Podle ust. §6, odst 1, písm.d), zákona AML (jedná se o převody majetku, které zjevně nemají ekonomický důvod, což rozdělení portfolia do více jiných portfolií splňuje), oznamuje povinná osoba podezřelý obchod Finančně analytickému úřadu. Hodnota dolní hranice podezřelého obchodu není stanovena, a žádná povinná osoba nemá zájem na obdržení pokuty, proto jsou zhusta zavedeny kontrolní automatizované systémy, které podezřelé obchody identifikují. O tom, jak jsou tyto systémy nastaveny, se informace pochopitelně nezveřejňují. O finanční správě si jistě můžete myslet, že na to nemá čas, ale ona na to má svoje "udavače" podle zákona AML a poté ještě většinou roky času. Možná byste se divil, ale mezi klienty mám desítky případů ročně, kdy jsou povinnými osobami dotazováni k podání vysvětlení či k identifikaci, a to je ještě mnoho případů neoznamovaných, kdy např. FAÚ zakáže kontakt s podezřelou osobou (takové klienty doufám nemám). Před nějakými patnácti lety ještě mohlo projít, když všechny smlouvy a dokumenty byly podle práva v pořádku, správné, zákon neporušovaly a poplatník konstruoval situaci tak, aby platil menší daně a říkal tomu daňová optimalizace. Dnes je jiná doba. Nevíte, s čím si zahráváte.
Tax Consultant
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 2. 5. 2024 13:55

Netuší někdo, jak dlouho může trvat, než se v té aplikaci MojeDaně ukáže po podání "Platební výměr na DPFO - konkludentní"? Jde mi o to, že za poslední 3 roky to tam bylo do týdne, teď jsem podával přiznání v půlce dubna a doteď vidím v písemnostech jen podané DPFO. Vždy jsem bral tu druhou zprávu jako takovou jistotu, že je vše v pořádku a někdo to reálně zkontroloval a nemám tam třeba chybu. Teď jsem znejistěl, že to trochu trvá, tak jestli jsem něco neudělal blbě, ale to by se snad ozvali do datovky nebo na uvedené kontakty v DP. A to bych řekl, že mám to nejsnazší DP na kontrolu, příjmy jen z podnikání, paušální náklady, stát mi nic nevrací, jedinou slevu co mám je na poplatníka. :-))
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 2. 5. 2024 14:43

Nejdřív zítra. Dnes je poslední den lhůty a dnes nejde ještě nic vyměřit.
Jinak dá se požádat i o zaslání platebního výměru do datové schránky dle § 140 odst. 3 daňového řádu.

Já alespoň nemusím hlídat všem klientům DIS+.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Peťo6 3. 5. 2024 12:23

Autorské honoráře do rozhlasu se do 10000 Kč měsíčně automaticky daní srážkou 15 % přímo u zdroje? Prosím, jak to je v této situaci? Ve smlouvě je 70 Kč za autorský příspěvek. Ale ve výpisu vyplacených honorářů je každý příspěvek z nějakého důvodu dělený na dvě části. 42 Kč (a z toho srážková daň 0 %) a 28 Kč (a z toho srážková daň 15 %). Ale správně by to mělo být 15 % z celé částky 70 Kč nebo ne?
Celkově nepřekročíme u těchto honorářů 10000 Kč měsíčně (je to vedlejší věc, normálně jsme zaměstnanci jinde).

brutto Kč / Srážková daň Kč / Honorář netto Kč
42,00 / 0,00 / 42,00
28,00 / 4,20 / 23,80
Peťo6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 4. 5. 2024 07:46

Musel bych vidět smlouvu s rozhlasem.
Srážkovou daní jsou sráženy jen příjmy z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému, a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem,

Ten zbytek může být příjem z výkonu nezávislého povolání.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vpe 5. 5. 2024 10:11

Tax Consultant píše:
vpe píše:To je podle jakeho §?

Nemyslíte vážně, že získání daňové výhody se poplatníka netýká, že? Jedná se zde o spojené osoby podle ust. § 23, odst.7, písm.b), zákona o daních z příjmů. Záznamy jsou u makléře, který transakce provádí. Centrální depozitář cenných papírů je stejně jako obchodník s cennými papíry také osobou povinnou k zákonu AML. Podle ust. §6, odst 1, písm.d), zákona AML (jedná se o převody majetku, které zjevně nemají ekonomický důvod, což rozdělení portfolia do více jiných portfolií splňuje), oznamuje povinná osoba podezřelý obchod Finančně analytickému úřadu. Hodnota dolní hranice podezřelého obchodu není stanovena, a žádná povinná osoba nemá zájem na obdržení pokuty, proto jsou zhusta zavedeny kontrolní automatizované systémy, které podezřelé obchody identifikují. O tom, jak jsou tyto systémy nastaveny, se informace pochopitelně nezveřejňují. O finanční správě si jistě můžete myslet, že na to nemá čas, ale ona na to má svoje "udavače" podle zákona AML a poté ještě většinou roky času. Možná byste se divil, ale mezi klienty mám desítky případů ročně, kdy jsou povinnými osobami dotazováni k podání vysvětlení či k identifikaci, a to je ještě mnoho případů neoznamovaných, kdy např. FAÚ zakáže kontakt s podezřelou osobou (takové klienty doufám nemám). Před nějakými patnácti lety ještě mohlo projít, když všechny smlouvy a dokumenty byly podle práva v pořádku, správné, zákon neporušovaly a poplatník konstruoval situaci tak, aby platil menší daně a říkal tomu daňová optimalizace. Dnes je jiná doba. Nevíte, s čím si zahráváte.

Neprehledl jsi vetu “ Tedy pokud nebyl plaN aby se penize jen vypraly a putovaly zpatky do tve kapsy “ ? Já jsem mluvil čistě o dárci, který by žádnou výhodu nezískal. Nebo se pletu? A existují říká, že když se vzdávám majetku a bezúplatně, darují, tak musím něco zdanit?

Pokud darujes tak se te to dale netyka. On puvodne tvrdil, ze chce darovat. Tak to daruje a co obdarovany udela uz neni jeho vec. Pro klid duse muze do darovaci smlouvy doplnit napr “dar smis prodat az po 1.4.2025, jinak bys musel zdanit”.

Pokud by prisla vyzva na podani vysvetleni posles jim darovaci smlouvu spolu s tim, Že budeš požadovat náhradu příjmu ve výši 6000 na hodinu a žádáš o souhlas s použitím osobního motorového vozidla se spotřebou 35 l…

Nemyslím si, že dárce má odpovědnost za své zletilé děti, případně uveď číslo paragrafu a odstavce.

Ps: Odtazatěle vyplynulo, výrokem, že si raději počka 3 roky, že to darovat asi nechtěl a chtěl to vyprat, ale to je jen spekulace. Kdyby to skutečně chtěl darovat, tak nebude řešit za jak dlouho to dotyčný prodaji Anebo to může ušetřit v darovací smlouvě
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 5. 5. 2024 15:47

Pleteš se. Ale dva daňoví poradci tě nepřesvědčí, takže není třeba další diskuze.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 5. 5. 2024 16:15

S ním je to celkově marné se bavit.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod slavo963 6. 5. 2024 09:24

V cem je problem u darce? Kdyz neco pribuznemu daruji(vynechme nemovitosti a auta pro klid duse), tak mi je jedno, co se s darem pote stane ne? Problem bude mit obdarovany, ze neco nezdanil, co zdanit pripadne mel pri prodeji.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Peťo6 6. 5. 2024 12:08

Rop píše:Musel bych vidět smlouvu s rozhlasem.
Srážkovou daní jsou sráženy jen příjmy z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému, a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem,

Ten zbytek může být příjem z výkonu nezávislého povolání.

Tak je to nakonec podle rozhlasu takhle:
Dle uzavřené smlouvy se honorář dělí na část za dílo (60 %) a za licenci (40 %)
· Honorář za dílo – nedaní rozhlas – při splnění zákonných podmínek se musí zdaňovat v přiznání k dani z příjmů fyzických osob
· Honorář za licenci – podléhá srážkové dani ve výši 15 %, pokud je v daném měsíci nižší než 10.000 Kč – tato část honoráře se nezahrnujete a nezdaňuje v přiznání

Dotaz - je možné si pak z té části honorářů za dílo odečíst v přiznání náklady paušálem 40 % (nemáme na to živnost, ale to myslím být nemusí)? Ještě mám i drobné příjmy OSVČ vedlejší, kde používám paušál 60 %...
Jak je to pak s přehledy pro zdravotní a sociální? Patří do toho i tyhle honoráře?
Peťo6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 6. 5. 2024 14:18

Peťo6: Je to prostě normální podnikání jenom s paušálem 40 %. Patří to do přiznání i do přehledů.

slavo963: Pokud je to hmotná věc, tak ta je osvobozena, pokud ji nemám na podnikání.
Pokud je to cenný papír nebo nehmotná věc, tak žádné osvobození není. Příklad:
Koupím něco, co se obchoduje na burze za 100 Kč.
Cena vzrostre na 10 000 000 Kč.
Daruji synovi.
Syn prodá za 10 000 000 Kč.
Pokud bych to prodal já, tak základ daně je 9 999 900 Kč.
Pokud to prodá syn, tak základ daně je 0 Kč, protože výdajová cena se dle § 10 odst. 5 při bezúplatném příjmu počítá z aktuální ceny dle zákona o oceňování majetku - takže z ceny burzovní. Opravdu ti přijde, že by se berňák nestaral o ušlou daň? Já jsem loni jednoho takového tahal z lochu, protože neměl na zaplacení daně.

Jinak dneska jsem byl na jednání mimo jiné s Mgr. Šimkem (ředitel legislativního odboru MF). Zkus si ho někdy poslechnout. On daňový řád a zákon o finanční správě novelizuje salámovou metodeou, dělá vzájemně neviné novely, ale v celku je to zabijácké. A přežil už čtyři ministry ... on to má na háku a už přemýšlí co bude dělat v roce 2027.
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka