od Evvaa 21. 1. 2025 19:18
Dobrý den, chtěla bych poprosit zkušenější o radu. Předem se omlouvám, protože se bude opakovat, co už tu určitě zaznělo, ale vzhledem k tomu, že mě moje mzdovka ignoruje, tak jsem trochu nejistá a nerada bych si zadělala na průšvih u FÚ. Pracuji v korporátu a mzdovka je dělaná externí firmou, dalším korporátem. Na roční zúčtování používají aplikaci a pokud někdo nespadá do kolonky "mám jen jeden závislý příjem od tohoto zaměstnavatele", tak odmítají zúčtování udělat, i když to zákon umožňuje.
Jsem zaměstnaná u jednoho zaměstnavatele už 3 roky, mám podepsané růžové prohlášení poplatníka a chtěla bych zaměstnavatele požádat o roční zúčtování.
1. Mám ale dividendový příjem společnosti registrované ve Francii, celkově se to zatím v přepočtu šplhá na cca 17tis ročně. Dividenda je vyplácená jakkoli nezdaněná a formou nových akcií. Nakoupila jsem tyto akcie kdysi přes minulého zaměstnavatele jako zvýhodněné akcie mateřské společnosti, ale nakonec jsem odešla dřív, než jsem získala nárok na slíbené bonusové akcie. Zbyly mi tedy jen akcie, které jsem sama nakoupila za plnou cenu. Původní zaměstnavatel tvrdil, že dividendy netřeba danit, protože jsou rovnou automaticky reinvestovány (nejspíš měl na mysli obdobu akumulačního etf), nicméně když se podívám na výpis, vidím položky nazvané připsané dividendy/kapitalizované dividendy, čásku v eur přesně odpovídající vyhlášené částce za 1 dividendu krát počet akcií a vedle vidím počet nově připsaných akcií odpovídající té částce. Nezdaněné. Nechci se dostat do diskuze s žádným úředníkem a proto jsem si chtěla ověřit, že když aplikuji limit 20tis ročně pro jiné příjmy podle § 7 až 10, pak můžu o roční zúčtování požádat aniž bych musela zaměstnavateli cokoli říkat nebo někde hlásit. Pokud v budoucnu přešvihnu limit, pak podávám sama přiznání a daním kapitálový příjem.
2. Mám za loňský rok cca 2000 Kč na úrocích z crypto lendingu, domnívám se, že můžu připočíst k dividendám výše a pokud nepřešvihnu 20tis, pak můžu o zúčtování daní požádat? Pokud přešvihnu 20tis, pak podávám sama přiznání a daním kapitálový příjem.
3. Plánuji letos nějaké akcie prodat, pokud prodám za méně než 100 tis, příjem je osvobozený a opět můžu požádat o roční zúčtování a nic netřeba řešit/hlásit, je to tak? Pokud prodám za víc než 100tis, musí to být vše akcie držené 3+ let, pak opět bude příjem osvobozený a já můžu požádat o roční zúčtování a nic netřeba řešit/hlásit (do 5mil).
4. Pokud letos prodám akcie/krypto držené míň jak 3 roky za víc jak 100tis, pak podávám sama příští rok daňové přiznání.
Máme někde výše nějakou nesprávnost? Mzdovka se staví k tomu, že pokud mám jakýkoli příjem za zahraničí (dividendy), pak nespadám do škatulky a zúčtování mi nechtějí udělat. Tak bych si chtěla ověřit, že tyto moje dividendy a krypto úroky do 20tis nebo osvobozené prodeje vlastně nemusí mzdovku pro účely ročního zúčtování zajímat.
Díky moc předem,
Eva