Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 16. 12. 2024 00:54

On se pta na to, ze jako FO narve do nakladu fakturu 02 za 600 na ktery dostava bonus 300

Jako FOP si jiste dava fakturu do nakladu.

Takže když přeformulujeme otázku na: výdaj 600 na telefony a příjem 300 mohu zatajit/odecist/nebo uvest jako prijem v ucetnictvi nebo evidnci?
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod davsopl 29. 12. 2024 18:44

Pokud daná osoba fakturuje paušálně, tak jsou náklady irelevantní. Jde o to, jak se bere vratka z O2 a další bonusy pro FÚ.

P.S.: Fyzická osoba podnikající nemusí mít založený speciální účet pro podnikatele. Tohle je pouze pro s.r.o.
davsopl
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tojejedno2 31. 12. 2024 10:37

Dvě měny a prodeje krypta:
Příklad nákupy BTC 1x měsíčně po celý rok:
Nákup BTC 2018 v usd
Nákup BTC 2019 v usd
Nakup BTC 2020 v usd
Nákup BTC 2021 v usd
Za tuto dobu je spočítán vážený aritmetický průměr z pořizovacích cen.

Prodej poloviny BTC v 2024 za eur.
Jak přepočítat na CZK pro daňové přiznání?
Je třeba přepočítat vážený aritmetický průměr zpětně z dolarů na czk a použit jednotný měnový kurz pro každý nákupní rok? Nebo existuje jednodušší varianta?

A ještě druhý dotaz:
pokud by i nákupy i prodeje byly pouze v eurech, je třeba to každý rok hned přepočítává i na koruny?

Nebo stačí až v roce prodeje vzít nákupní cenu v eurech a prodejní cenu v eurech a výsledný rozdíl (zisk) přepočítat na koruny jednotným měnovým kurzem za rok prodeje na koruny?
tojejedno2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 31. 12. 2024 14:33

Nepochopil jsem dotazy, takže zkusím popsat jak by to mělo být. Abychom se nebavily o kryptu, tak to vezmu na skleničky (naprosto totožné, od sebe nerozpoznatelné).
Aby to bylo jednodušší, tak kurz USD - CZK je:
2018: 19
2019: 22
2020: 21
2021: 20
Kurz EUR - CZK v roce 2024 je 25

Nákup 1 ks skleničky v roce 2018 za 5 USD / kus = 95 Kč / kus
Nákup 2 ks skleničky v roce 2019 za 4 USD / kus = 88 Kč / kus
Nákup 1 ks skleničky v roce 2020 za 5 USD / kus = 105 Kč / kus
Nákup 2 ks skleničky v roce 2021 za 5 USD / kus = 100 Kč / kus

Mám tak tyto skleničky:
1 ks za 105 Kč / kus
2 ks za 100 Kč / kus
1 ks za 95 Kč / kus
2 ks za 88 Kč / kus

Prodávám v roce 2024 za 4 EUR / kus celkem 3 skleničky = 100 Kč / kus - celkem 300 Kč

Jako výdaj mohu použít jakokouliv kombinaci hodnot výše uvedených (nedělám žádný průměr, žádné fifo, žádné lifo). Takže mohu použít jako výdaj např. tyto kombinace:
1x 105 + 1x 100 + 1x 95 = 300
2x 100 + 1x 88 = 288
2x 100 + 1x 105 = 305 (přičemž těch 5 si neuplatním, takže proč bych to dělal)
2x 88 + 1x 105 = 281

Navíc ty kurzy v letech 2019 až 2023 mohu mít různého typu - např. denní, měsíční, roční, týdenní, čtvrtletní (záleží zda byly nějaké jiné transakce v cizí měně). Takže se dá poměrně dost ušetřit za použití vhodných kombinací. Rozhodně není nutné používat jednotný kurz.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vpe 31. 12. 2024 16:44

davsopl píše:Pokud daná osoba fakturuje paušálně, tak jsou náklady irelevantní. Jde o to, jak se bere vratka z O2 a další bonusy pro FÚ.

P.S.: Fyzická osoba podnikající nemusí mít založený speciální účet pro podnikatele. Tohle je pouze pro s.r.o.

Přišly ti 300,- tak to zjevně znamená - že jsi obdržel PŘÍJEM :-)

Smůla co?

Slovo “vratka” jsis vyfabuloval. Je to odměna, příjem a basta :-)

Obávám se, že jinou odpověď od daňového poradce nedostaneš, prostě je to příjem.

Jistě, můžeš se připravit na strategii okecat to jako že to je vratka, No v realitě by bylo lepší trošku se zlepšit a vydělávat peníze a neřešit desetikoruny … (kolik je 15% z 300?)

Edit: Přečti si jejich dokument a zmínku v tom o daních, splnění daňové povinnosti je pouze na tobě :) Vyřešili to dvěma větami protože řešit asi 20 různých kombinací pro běžný život které mohou nastat se nikomu nechce A ty máš zrovna tu kombinaci, kde prostě je to příjem A nemůžeš si ho ani odečíst když máš paušál. Ten kdo uplatňuje skutečné výdaje, no tak si jednoduše dá celý výdaj zaplacený O2 a celý příjem odměny, tak je to správně.

Nesprávně je když by si dal ponížený náklad ve snaze snižovat obrat, mohli by napadnout obcházení limitu DPH kdyby byl na hrane
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod technikus 10. 1. 2025 08:17

Zdravím,
potřeboval bych prosím poradit, kam se má zapsat do Přiznání k dani z příjmů fyzických osob z Potvrzení o zdanitelných přijmech ze závislé činnosti částka ze řádku 14 - Úhrn pojistného podle § 38j odst. 10 zákona, které je povinen platit daňový nerezident ČR?

Jde o osobu s trv. pobytem na SK, v ČR bydlí, pracuje, je zde pojištěná.

děkuji
technikus
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Markil 16. 1. 2025 07:44

Letos se mi "zamotaly" věci pro daňové přiznání, tak bych se rád ujistil, zda jsem našel správně:

1) Manželka měla za leden až duben příjmy ze závislé činnosti cca 33 tis. Kč, pak už byla jen postupně na mateřské a rodičovské, ostatní příjmy měla 3500 (jednorázová výpomoc) a 3000 (6x500 bonusy za založení účtu u RB). Protože podepsala prohlášení a nebyla jí stržena žádná daň, předpokládám, že daňové přiznání z příjmů FO podávat nemusí, a protože by jí nic nevraceli, tak ani nebude?

2) Já bych chtěl uplatnit slevu na manželku. Našel jsem, že i když se dítě narodilo až v červenci, pro posouzení příjmů se použije celý rok a celý limit 68 000 Kč. (Nikoli tedy od narození dítěte). Tím vychází příjem (viz výše) 39,5 tis. Kč (počítají se i ty bonusy od banky?) plus obdržená mateřská (to bylo vyplaceno květen-listopad). Tím se dostáváme lehce pod 68 tis. Kč. Rodičovský příspěvek se do příjmů, jak jsem našel, nepočítá (jinak by to už překročilo 68 tis.).

3) Na manželku je psáno jedno stavební spoření. Bylo založeno loni a letos dostala státní příspěvek 2000 Kč. Ten jsem našel, že se do příjmů nepočítá. Také byl připsán úrok asi 300 Kč. Ten se asi započítává? (Úrok by nevadil, ty 2000 Kč by už ale limit přelezly...)

4) Jak úroky ze spořících účtů? Tady si nejsem jistý vůbec, tak prosím o radu. Jeden je psaný na manželku, ostatní na mě. Máme společné jmění manželů. Platí, že u všech těchto účtů můžeme určit, na koho příjmy z nich (úroky) připadají, tj. na mě (někde tu cosi takového kdysi psal Rop v jiné diskuzi)? Nebo u toho jednoho, jsou úroky automaticky do jejích příjmů (pak bychom tu částku 68 000 bohužel překročili)? (K tomu ještě dodám, že peníze poslané na manželčin spořící účet pochází z mých příjmů a účtů, což je doložitelné. Ten účet jsme na ní založili jen kvůli překročení limitu pro vyšší úrokovou sazbu na mém spoř. účtu.)

5) Dítě se narodilo v půlce července, tj. můžu si uplatnit slevu na manželku až od srpna (za 5 měsíců). Za červenec ne.

6) Naopak daňové zvýhodnění na dítě mohu uplatnit už od července? (zaměstnavatel mi zahrnul ve výplatě už od července)

7) Já v r. 2024 prodal 3 různé akcie. Celkem to přesáhlo limit 100 000 Kč a jen první akcie splňují test 3 let (tam je zisk asi 50 000 Kč). Druhé akcie byly prodány se ziskem asi 5000 Kč a třetí se ztrátou asi 10 000 Kč. Jak to uvedu do přiznání? První neuvedu vůbec, druhé na první řádek s výsledkem +5000, třetí na druhý řádek s výsledkem -10000 a pak dole součet nula?

Díky moc za případné rady. Jsou to pro mě novinky, ale snažil jsem se hledat. Jen nemám jistotu (zejména u toho bodu 4).
Naposledy upravil Markil dne 16. 1. 2025 10:42, celkově upraveno 1
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod technikus 16. 1. 2025 08:16

4.) Kromě investic je nutné odvádět daně i z běžných bankovních produktů, jako jsou spořicí účty nebo termínované vklady, a to srážkovou daní 15 %. Tyto výnosy se však do daňového přiznání nikdy neuvádí, protože daň odvede banka a klientovi pak na účet připíše čistý výnos.
technikus
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Markil 16. 1. 2025 08:33

Díky, to máš pravdu, ale já neřeším, zda daň odvést, ale výpočet výše manželčiných příjmů s ohledem na nárok na slevu na manželku, kdy její příjem nesmí přesáhnout 68 000 Kč/rok. Např. mateřská se taky nedaní, ale do tohoto příjmu započítává...
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod tmx643 16. 1. 2025 10:37

2) tvoje žena měla mateřskou za 6 a půl měsíce v součtu 28000 Kč? Nesekl jsi se o nulu? 4300 Kč měsíčně mateřská snad ani nejde, to by musela mít minimální mzdu a ještě 30% úvazek.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Markil 16. 1. 2025 10:47

Ano je to tak, měla jen velmi malý úvazek a tedy mateřskou jen kolem 4000 Kč. Po narození tak už vznikl i nárok na rodičovský příspěvek souběžně s mateřskou... Nemám teď přesná čísla u sebe, ale příjem ze záv. činnosti + mateřská je pár set pod 62 tis.. Pak je otázka, co dál musím připočítat...
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 16. 1. 2025 11:49

1. Podle zadání nemusí.

2. Počítají se všechny příjmy s výjimkou rodičáku. Loni si mě jeden člen fóra na tohle najal :-)

3. Loni si mě jeden člen fóra na tohle najal :-) Mám málo podkladů, abych to mohl posoudit.

4. Příjmy pro daň z příjmů určuje zákon nebo to jak si to manželé určí. Úroky mohou určit.

5. Ano

6. Ano

7. Všechny akcie na jeden řádek.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Markil 16. 1. 2025 20:37

Děkuji moc za odpovědi.
3. státní podpora stavebního spoření se do toho příjmu nepočítá, to jsem už ověřil i na webu finanční správy, kde to mají vyjmenované s odkazem na zákon. Jen ten úrok je otázka, Pokud platí, jak píšeš v bodě 4. že úroky můžeme určit, tak buď se přiřadí mě, nebo pokud by u stavebního spoření byla nějaká výjimka (nevím na základě čeho), tak by to stejně nevadilo, s tím se ještě vejdeme.
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 17. 1. 2025 07:13

(4) Do vlastního příjmu manžela pro účely slevy na manžela se nezahrnují
a) dávky osobám se zdravotním postižením, pomoci v hmotné nouzi, státní sociální podpory a pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna,
b) příspěvky na péči a na sociální služby,
c) státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem podle zákona upravujícího penzijní připojištění se státním příspěvkem, státní příspěvky na doplňkové penzijní spoření podle zákona upravujícího doplňkové penzijní spoření a státní podpory podle zákona upravujícího stavební spoření,
d) stipendia poskytovaná studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání,
e) příjmy plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona upravujícího sociální služby, který je od daně osvobozen,
f) příjmy, které vznikly jako důsledek porušení podmínek osvobození příjmu nebo uplatnění nezdanitelné části základu daně, a
g) příjmy, které plynou druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považují za příjem druhého z manželů v případě manželů, kteří mají společné jmění manželů.

Ať je to komplet.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Evvaa 21. 1. 2025 19:18

Dobrý den, chtěla bych poprosit zkušenější o radu. Předem se omlouvám, protože se bude opakovat, co už tu určitě zaznělo, ale vzhledem k tomu, že mě moje mzdovka ignoruje, tak jsem trochu nejistá a nerada bych si zadělala na průšvih u FÚ. Pracuji v korporátu a mzdovka je dělaná externí firmou, dalším korporátem. Na roční zúčtování používají aplikaci a pokud někdo nespadá do kolonky "mám jen jeden závislý příjem od tohoto zaměstnavatele", tak odmítají zúčtování udělat, i když to zákon umožňuje.
Jsem zaměstnaná u jednoho zaměstnavatele už 3 roky, mám podepsané růžové prohlášení poplatníka a chtěla bych zaměstnavatele požádat o roční zúčtování.
1. Mám ale dividendový příjem společnosti registrované ve Francii, celkově se to zatím v přepočtu šplhá na cca 17tis ročně. Dividenda je vyplácená jakkoli nezdaněná a formou nových akcií. Nakoupila jsem tyto akcie kdysi přes minulého zaměstnavatele jako zvýhodněné akcie mateřské společnosti, ale nakonec jsem odešla dřív, než jsem získala nárok na slíbené bonusové akcie. Zbyly mi tedy jen akcie, které jsem sama nakoupila za plnou cenu. Původní zaměstnavatel tvrdil, že dividendy netřeba danit, protože jsou rovnou automaticky reinvestovány (nejspíš měl na mysli obdobu akumulačního etf), nicméně když se podívám na výpis, vidím položky nazvané připsané dividendy/kapitalizované dividendy, čásku v eur přesně odpovídající vyhlášené částce za 1 dividendu krát počet akcií a vedle vidím počet nově připsaných akcií odpovídající té částce. Nezdaněné. Nechci se dostat do diskuze s žádným úředníkem a proto jsem si chtěla ověřit, že když aplikuji limit 20tis ročně pro jiné příjmy podle § 7 až 10, pak můžu o roční zúčtování požádat aniž bych musela zaměstnavateli cokoli říkat nebo někde hlásit. Pokud v budoucnu přešvihnu limit, pak podávám sama přiznání a daním kapitálový příjem.
2. Mám za loňský rok cca 2000 Kč na úrocích z crypto lendingu, domnívám se, že můžu připočíst k dividendám výše a pokud nepřešvihnu 20tis, pak můžu o zúčtování daní požádat? Pokud přešvihnu 20tis, pak podávám sama přiznání a daním kapitálový příjem.
3. Plánuji letos nějaké akcie prodat, pokud prodám za méně než 100 tis, příjem je osvobozený a opět můžu požádat o roční zúčtování a nic netřeba řešit/hlásit, je to tak? Pokud prodám za víc než 100tis, musí to být vše akcie držené 3+ let, pak opět bude příjem osvobozený a já můžu požádat o roční zúčtování a nic netřeba řešit/hlásit (do 5mil).
4. Pokud letos prodám akcie/krypto držené míň jak 3 roky za víc jak 100tis, pak podávám sama příští rok daňové přiznání.
Máme někde výše nějakou nesprávnost? Mzdovka se staví k tomu, že pokud mám jakýkoli příjem za zahraničí (dividendy), pak nespadám do škatulky a zúčtování mi nechtějí udělat. Tak bych si chtěla ověřit, že tyto moje dividendy a krypto úroky do 20tis nebo osvobozené prodeje vlastně nemusí mzdovku pro účely ročního zúčtování zajímat.
Díky moc předem,
Eva
Evvaa
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka