Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tapir011 9. 5. 2025 15:20

Uvažuji jak přistupovat k nákupu a prodeji akcií z pohledu daní. Od brokera jsem obdržel následující text:

ZDAŇOVÁNÍ PŘÍJMŮ Z FRAKČNÍCH AKCÍ - DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ
Finanční údaje v dokumentu „Fiscal Report“ byly připraveny s náležitou péčí. Přesto XTB neposkytuje žádné záruky
jakéhokoli druhu a nepřebírá žádnou odpovědnost za správnost ročního zúčtování daně vyhotoveného Zákazníkem na základě údajů uvedených výše, ani za jakoukoli ztrátu nebo škodu (přímou, nepřímou, následnou nebo jakoukoli jinou) vznikající v důsledku spoléhání se na obsah Fiscal Report.
Zákazníci XTB jsou plně zodpovědní za provedení vlastních výměrů a analýz ustanovení daňových zákonů za
účelem správného zúčtování daně z příjmů ve svých ročních daňových přiznáních. Zejména z důvodu nejasné
legislativy ohledně daňového zacházení s Frakčními akcemi v České republice v případě jakýchkoli pochybností v tomto směru by se zákazníci měli obrátit na daňového poradce.
Informace a výpočty uvedené ve Fiscal Report nepředstavují právní, daňové, finanční nebo účetní poradenství a jsou
poskytovány pouze proformační účely. Zákazníky, kteří mají zájem o profesionální, individuální poradenství,
žádáme, aby se obrátili na daňového poradce.
---------------

Platí pro frakce akcií 3lety časový test nebo nikoliv? A týká se to jenom akcií jako akcií či také ETF?

Děkuji předem za radu.
Naposledy upravil Tapir011 dne 9. 5. 2025 15:21, celkově upraveno 1
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 9. 5. 2025 15:21

Pro frakce neplatí.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 9. 5. 2025 15:23

Čili neplatí ani pro frakce ETF?
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 9. 5. 2025 15:37

Neplatí pro frakce akcií ani pro frakce ETF.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Tapir011 16. 5. 2025 13:12

Mám prosbu o radu k DAP FO. Příjem HPP+DPČ, u zaměstnavatele podepsáno prohlášení poplatníka na daňovou slevu na poplatníka + na dítě.

Daňové přiznání si podávám sám skrz příjem z pronájmu a teď se ztrácím v logice, zda mám do kolonek slevy na poplatníka a na dítě slevy uvést či nikoliv. Zda nebyly už "vyčerpány".
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 16. 5. 2025 13:16

Uvádí se všechny příjmy, všechny slevy. To co zaměstnavatel srážel je totiž záloha na daň a teď se to musí vyúčtovat.

Btw. není na přiznání trochu pozdě?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 16. 5. 2025 13:27

Uff, děkuju. Takhle nějak jsem si to představoval a vždycky to tam uváděl. Daňové přiznání už je podané v řádném termínu. Akorát jsem na to téma zpovídal AI a občas z ní vypadnou takové omyly, jakože uz se to uvádět nemá, což mne zmátlo. Ještě že existuje tohle skvělé fórum s úžasným adminem.
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 16. 5. 2025 19:40

Úžasný admin na lidi používající AI k odpovědím na daňové dotazy děsně křičí :roll: :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 17. 5. 2025 14:59

V oblasti daní je to opravdu značně nedokonalé, tohle není zdaleka největší hloupost, co mi tvrdila. Ale mám jen free verzi.
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alpha8520 18. 5. 2025 15:13

Rop píše:Pro frakce neplatí.

Takže kvůli tomu, že jsem letos prodal na XTB 6,9875 ETFka musím příští rok podávat daňové přiznání, i když jsem neprodal za víc jak 100 tisíc?
Co se stane, když to neudělám, bude to někoho trápit? Protože i různé články se k tomu staví různě a jednoznačný verdikt není.

-- 18. 5. 2025 15:26 --

https://ibb.co/9kZGZFrv

ChatGPT tvrdí, že nemusím
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 18. 5. 2025 15:27

Verdikt je naprosto jasný. To jenom brokeři a finanční poradci mluví o nejednoznačnosti. To už poslouchám 4 roky. Pokud "frakční akcie" je derivát, tak to není akcie. Howgh.
viewtopic.php?p=13263333#p13263333

Jasně ChatGPT má pravdu. Vždy má chatGPT pravdu. :lol: :lol: :lol: :lol:

Za používání chatuGPT k daňovým otázkám budu snad dávat bany. Proč se chodit ptát na forum, když máte poradce, který "všechno ví"?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 18. 5. 2025 15:29

@Alpha8520: Dotazy před tím byly na časový test (3 roky), ty řešíš hodnotový test (100 tisíc). Pokud během jednoho roku neprodáš akcie a ETF (celé či frakce) za více než 100 tisíc, tak žádné daňové přiznání podávat nemusíš.
Naposledy upravil Milos dne 18. 5. 2025 15:59, celkově upraveno 1
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 18. 5. 2025 15:31

Co to žvaníš Miloši?

Akcie a ETF (prostě cenné papíry) mají:
a) hodnotový test 100 000 Kč,
b) při jeho nesplnění časový test 3 roky.

Frakce (tedy deriváty) nic takového nemají.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 18. 5. 2025 15:46

To vyjádření GFŘ z roku 2022 viewtopic.php?p=13263333#p13263333 je už docela staré, od té doby se hodně věcí změnilo a GFŘ přišlo s novým vyjádřením, viz. tento článek https://www.penize.cz/akcie-svet/460293 ... neprijdete Jinak frakce není to samé co derivát.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Alpha8520 18. 5. 2025 15:57

„S tvrzením, že úplatný převod spoluvlastnického podílu na akcii má totožný daňový režim jako úplatný převod celé akcie, lze souhlasit."

XTB (odpovídá Vladimír Holovka, obchodní ředitel):
"Důležité je, že toto právo není derivát, ale ekonomický podíl na vlastnictví."

Takže nemusím?
Alpha8520
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka