Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 19. 5. 2025 15:56

Tapir011 píše:Takže když například po částech každý měsíc dokupuji ETF na XTB a jednou, např. za 10 let, je prodám, bude pro všechny celé odprodané akcie platit časový test, byť byly při kupovány po částech, ani jedna celá a je to třeba derivát?

Viz ta citace finacniho reditelstvi. Ale neplest s primo nakupy CFD po frakcich, ty zustanou vzdy CFD - derivaty a na ty se nevztahuje zadny test. Minimalne u XTB a T212 si nelze CFD splest, je to tam jednoznacne uvedeno.

Dle vyjadreni je poztvrzeno, ze frakce kdyz se spoji do cele akcie/ETF, plati jednotlive testy. A kdyz je v obchodnich podminkach popsane spoluvastnictvi(jak napr. uz i u T212 a take XTB), plati test i pro frakce. Ale opet, neplest s frakcemi nebo celymi jednotkami CFD.
Naposledy upravil slavo963 dne 19. 5. 2025 15:59, celkově upraveno 1
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Milos 19. 5. 2025 15:57

@octaviampi: Já si z toho, co napsal @Rop, nic nedělám, každý prostě máme svoji pravdu ;-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 19. 5. 2025 17:06

octaviampi: mohl jsem ti opsat ty právní předpisy. Na sloh opravdu není čas.

Milos: pravdu má jen soud (občas Nejvyšší správní, občas až Ústavní). Ale v prvním kole bude mít pravdu berňák, který ty mantinely má poměrně pevně dané formou interních metodik. On nebude zkoumat zda to je frakční akcie či nikoliv, on bude zjiťovat jen zda je to spoluvlastnictví cenného papíru. Pokud není, tak to z osvobození vyhodí.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 20. 5. 2025 17:44

slavo963: Dekuji, CFD instrumenty jsem určitě nemyslel. Jde mi čistě o akcie a ETF. Z té citace chápu, že časový test se začne počítat až se akcie zcelí, tj. kdybych každý rok koupil 0,25 ETF, tak se mi začne časový test počítat až od 4. roku a po jeho uplynutí bude nejstarší čtvrtině vlastně 7 let?

Jinak ve VOP uvádí XTB k Frakčním akciím:
Právo Zákazníka na frakční části Finančních nástrojů kótovaných na Regulovaném trhu (jako jsou akcie a ETF), tj. OMI, které společnost XTB nabyla na vlastní účet, a které společnost XTB drží ve Fiduciární vztahu ve prospěch Zákazníků na základě Smlouvy a za podmínek stanovených ve Všeobecných obchodních podmínkách a Pravidlech provádění pokynů. Frakční akcie nepředstavuje samostatný Finanční nástroj oddělený od nástroje OMI (zejména se nejednáo derivát) a pro vyloučení pochybností uvádíme, že nepředstavuje vlastnictví zlomku OMI v právním slova smyslu.

Z toho nemám pocit, že by šlo o přímé vlastnictví zlomku, ale naopak. Čili test by na to ani u XTB platit neměl. Nerozumím tedy, kde se vzala opačná informace od "Alpha8520" na předchozí stránce.
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavo963 20. 5. 2025 17:54

Kdyz to neni presne definovane, tak ano, test zacne platit po obdrzeni posledni frakce do cele akcie. T212 to ma lepe napsane(pridany novy paragraf, zacne platit od 19.6.)
13.4. V případech, kdy rozhodné právo emitenta konkrétní akcie nestanoví vydání zlomkových akcií, budeme držet právní vlastnictví celé akcie a vaším jménem budeme držet poměr, který odpovídá vaší zlomkové akcii. To znamená, že budete skutečným vlastníkem zlomkového podílu, který u nás držíte.

-- 20. 5. 2025 17:58 --

podle mne platilo pro frakce u T212 i drive, ted to akorat jednoznacne popsali
Změny k Investičním podmínkám
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Alpha8520 20. 5. 2025 18:34

Tapir011 píše:Z toho nemám pocit, že by šlo o přímé vlastnictví zlomku, ale naopak. Čili test by na to ani u XTB platit neměl. Nerozumím tedy, kde se vzala opačná informace od "Alpha8520" na předchozí stránce.

https://www.penize.cz/akcie-svet/460293 ... neprijdete
Podívejte se, jak se vyjádřilo XTB

"Důležité je, že toto právo není derivát, ale ekonomický podíl na vlastnictví."

To chápete jak? Já to chápu tak, že jsem vlastník části od začátku. Pak zas tvrdí něco jiného ve svých dokumentech. Tak nevím, ten člověk lže?
Jinak já řeším hodnotový test, jestli prodejem frakce jsem nucen ji danit, když celkový objem nepřesáhne 100k.
Naposledy upravil Alpha8520 dne 20. 5. 2025 18:35, celkově upraveno 1
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 20. 5. 2025 18:35

Připomínám, že osvobození musí prokázat poplatník - nikoliv, že finanční úřad prokazuje, že osvobození není.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 20. 5. 2025 19:39

Alpha8520: Nemyslím si, vždyť i v tom komentáři uvádí opak: "...Právně je vlastníkem celé akcie společnost XTB, která jedná ve prospěch klienta...". Jak vidno, XTB používá ten nejméně jednoznačný systém. Sic tvrdí, že to není derivát (což by automaticky daňovou výhodu zavrhovalo), zároveň nepoužívá systém spoluvlastnictví nebo evidence frakce přímo na klienta (což by zase daňovou výhodu dle prezentovaného výkladu GFŘ umožňovalo). Byť Rop na tyto nejasné případy mnohdy uváděl "zařiďte se dle odvahy své či Vašeho daňového poradce", tady bych to srkz přiznané vlastnictví akcie brokerem osobně ani nezkoušel.
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alpha8520 21. 5. 2025 09:42

A nevztahuje se na to nějaký jiný limit, třeba ostatní příjmy do 20 tisíc nebo něco podobného? To fakt kvůli 30 korunám, co dlužím státu, musím podávat daňové přiznání?

Myslel jsem, že se podává daňové přiznání u nás, ale podává se jen roční zúčtování daní, což je prý něco jiného.

EDIT: A co limit 6000Kč na ostatní příjmy?
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tax Consultant 21. 5. 2025 14:26

Jaký limit 6000 Kč? Máš na mysli hranici do 20000 Kč jako příjmy, při kterých nemá poplatník (s příjmy jinak pouze ze závislé činnosti) povinnost podat daňové přiznání?
Tax Consultant
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 21. 5. 2025 14:44

Alpha8520: Pokud zdanitelné příjmy (opakuji příjmy, nikoliv zisk) s výjimkou příjmů ze zaměstnání nepřekročí 20 000 Kč, tak nemusíš podávat přiznání.
Žádné osvobození pro tyto příjmy se použít nedá.

Pozn. 1: zdanitelné příjmy - rozumí se takové příjmy, které nejsou osvobozené, ani nejsou zdaněny srážkovou daní (např. úroky ze spořícího účtu)

Pozn. 2: příjmy ze zaměstnání - rozumí se takové příjmy o zaměstnavatelů, u kterých bylo po celou dobu podepsáno prohlášení k dani.

A jsem rád, že jsi zjistil, že daňové přiznání a roční zúčtování daně jsou dvě neprosto odlišné věci.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod intfo 21. 5. 2025 20:37

U Portu se dle podmínek jedná o podíl. U XTB o derivát, alespoň rok zpět to tak dle obchodních podmínek bylo. XTB jen mlží, aby to lidé kupovali. Podle mne je to jeden z důvodů proč XTB nezavedlo DIP, protože DIP nepřipouští deriváty a tam už by to nebylo o propagačních řečech na netu, ale o jasné kontrole a hrozících vysokých sankcích. Portu do toho šlo, takže jsou si asi jistí konstrukcí toho, co nabízí. Frakce na XTB tedy bez možnosti daňového osvobození. Frakce na Portu s možností osvobození.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tapir011 22. 5. 2025 14:54

A ta konstrukce u XTB, že se postupně nabyté frakce spojí do celku po dovršení celého čísla a pak začíná běžet časový test obstojí?
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alpha8520 22. 5. 2025 15:06

Rop píše:Alpha8520: Pokud zdanitelné příjmy (opakuji příjmy, nikoliv zisk) s výjimkou příjmů ze zaměstnání nepřekročí 20 000 Kč, tak nemusíš podávat přiznání.
Žádné osvobození pro tyto příjmy se použít nedá.

Pozn. 1: zdanitelné příjmy - rozumí se takové příjmy, které nejsou osvobozené, ani nejsou zdaněny srážkovou daní (např. úroky ze spořícího účtu)

Pozn. 2: příjmy ze zaměstnání - rozumí se takové příjmy o zaměstnavatelů, u kterých bylo po celou dobu podepsáno prohlášení k dani.

A jsem rád, že jsi zjistil, že daňové přiznání a roční zúčtování daně jsou dvě neprosto odlišné věci.

Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 ZDP pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4 ZDP) a učinil u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k ZDP, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 ZDP vyšší než 20 000 Kč.

Ale já nemám zdanitelné příjmy větší jak 20 tisíc, když jsem frakci prodal zhruba za 12 tisíc a zbytek prodaných ETF jsou od daně osvobozené hodnotovým testem. Nechápu, proč to musíme natahovat na 4 stránky, když to šlo napsat hned. Nebo se snad pletu?
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 22. 5. 2025 18:00

Prošel jsem poslední 3 stránky - nikde jsi nenapsal, kolik byl příjem. Psal jsi o množství a o zisku. Já fakt číst myšlenky nedokážu :roll:
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka