Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tapir011 23. 5. 2025 19:28

Rop píše:Veškerá tvrzení dokládá daňový poplatník. Víc už k tomu nemám co říci.

Snad jen, že při zániku derivátu či pohledávky a vzniku majetkového práva nejde o "vnitřní přeskládání". Ale díky za ten pojem, budu ho dávat k dobrému na školeních :lol:

Rope, oni v obchodních podmínkách ale výslovně uvádějí, že nejde o derivát. Spravují frakci na základě fiduciárního práva. Jak se to ale chová daňově při "zcelení" nemám ponětí
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 23. 5. 2025 19:29

Co když jde při "zcelení" akcie jen o nějaký převod práv

vs.
Příjmem ve smyslu odstavce 1 se rozumí příjem peněžní i nepeněžní dosažený i směnou.
je myslím, naprosto bez šance tu takové hypotézy klást.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Tapir011 23. 5. 2025 19:31

Rozumím, pak ale kde k tomu vzít podklady netuším.
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 23. 5. 2025 19:41

Alpha8520 píše:Dostal jsem tip od daňového poradce na taxomat, kam jsem nahrál reporty z XTB a vyšlo mi, že DP podávat nemusím.
Jestli za to ručí, tak je po problému, ne? Ručí za ten výsledek?

Tapir011: Představ si, že před tebou sedí baba z berňáku a říká ti: "Prokažte, že tento příjem je osvobozen od daně z příjmů." - Co bys jí na to řekl?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 23. 5. 2025 19:46

No právě že nic, nevím...a podle všeho nejspíš není. Jen chlapci z XTB mlží nemaje podkladů pro případné zdanění.

Hledám z toho cestu ven, chci být daňově OK.
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tax Consultant 23. 5. 2025 20:35

Když kupuješ barák, taky nevysolíš prachy realitce bez znalosti smlouvy a bez prohlídky nemovitosti a seznámení se s výdaji na údržbu, zálohy energií, daně z nemovitých věcí a určitě chceš znát i tržní cenu, výhody a rizika. Realitní makléř, pokud je solidní, vše sdělí a umožní prověřit. Chci tím říct, že kupuješ-li od brokera produkt, měl bys vědět, zda jde o zlomek akcie, spoluvlastnictví, derivát, právo nebo pohledávku či co. Nevíš-li a nechceš-li to zjistit, jsi blázen. Chceš-li to vědět, a broker ti to není schopen říci, je to buď podvodník nebo fušer. Protože teprve až zjistíš, co je vlastně předmětem zdanění, můžeš dostat řešení. Tady se bavíte obecně, různé produkty, různí brokeři, různé objemy. Od toho, aby dal věci do pořádku, je jen odborník, tedy daňový poradce, případně právník. A podotýkám hledejte s praxí v oboru, daně nejsou exaktní vědou, je to o rozhledu a zkušenostech. Pak budete mít jistotu, každý odborník má profesní pojištění. Vše ostatní je jen Vaše riziko, a jestli někdo má o frakcích zcela jasno a chce dělat přiznání sám, hluboce se skláním před jeho vědomostmi.
Tax Consultant
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 23. 5. 2025 20:56

Mne prijde, ze 90 % danaru se slova akcie boji jak cert krize. Snad je to tak i na FU.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tapir011 23. 5. 2025 21:47

Tax Consultant: Bohužel moje zkušenost s daňovou poradkyní, řádně registrovanou v komoře a se znamenitými recenzemi, je více než tristní. Fundovanější rady jsem získal už právě zde, za což jsem neskonale vděčný. Tak nyní razím metodu, "radši si to poseru sám, než si to nechat ***** od jiných". Kdyby se mne však zkušený a fundovaný daňový poradce ujal, tak beru všema deseti. Kde ale takového najít a jak jej poznat...

Ale díky za nakopnutí správným směrem - přímý dotaz na brokera ohledně předmětu zdanění.
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 24. 5. 2025 07:17

Tady žádní daňoví poradci nejsou :lol: :lol: :lol:

A vůbec se přísně zakazuje klikat na můj profil a v něm na web :lol: :lol: :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 24. 5. 2025 07:54

Doplnim, ze prezdivka TaxConsultant je take pouhym maskovanim a dany clovek je kardiochirurg.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tapir011 24. 5. 2025 08:02

Ale no tak, hledal jsem v místě bydliště, spálil se s bábou... a našel tohle fórum. Není třeba chytat za slovo. BTW Jinak mne asi 5 dalších náhodně oslovených DP odmítlo z kapacitních důvodů, tak doufám, že jsou na tom místní kardiochirurgové lépe...
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tax Consultant 24. 5. 2025 11:03

Dobrý den,
stejně jako právníci mají i daňoví poradci různé specializace.
Mohu nabídnout https://www.kdpcr.cz/seznam-danovych-poradcu
kde můžete vložit bezplatnou poptávku s popisem situace. Čím detailněji, tím lépe.
Eliminujete tím daňové poradce, kteří mají jinou specializaci nebo nepřijímají zakázky.
Jsem také naplno vytížen, jen od ledna do konce května jsem sestavoval přes dvěstě přiznání DPFO a DPPO, nyní nastupují solupráce s auditory u auditovaných společností a odkladáři, převážně z již nasmlouvaných účetních kanceláří. Ač se to nezdá, udělat pořádně a pečlivě přiznání není práce na hodinu nebo na dvě (až na nepočetné výjimky). Letos také zdržely povinnosti AML, které bylo nutné klientům a účetním kancelářím objasňovat. Moc se omlouvám, ale ve svém věku 61 let potřebuji pravidelný postup prací, které mám již nasmlouvané, a neshoduje se s etickým kodexem daňového poradce brát zakázky, u kterých není zaručena odpovídající kapacita. Nicméně na fórum rád zajdu, protože moderátorem je jeden z nejvíce aktivních členů KDP ČR, respektovaný mezi kolegy.
Tax Consultant
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelxcz 24. 5. 2025 19:17

Mně přijde, že daňový poradce je hlavně od toho, aby převzal odpovědnost a za výsledek ručil. V zásadě mi tedy může být jedno, jak moc detailně rozumí frakčním akciím a podobným specialitám. Pokud mu nachystáte výpisy od brokerů, bude skutečně každý daňový poradce detailně zkoumat, co je jaký druh cenného papíru a vyřazovat frakční akcie?
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 24. 5. 2025 19:52

Asi by ti nemelo byt jedno, kdyz poda DP tak, aby to pro tebe bylo nevyhodne, a on se tak vyhnul problemum s FU?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 24. 5. 2025 19:59

Tax Consultant píše:moderátorem je jeden z nejvíce aktivních členů KDP ČR, respektovaný mezi kolegy.
Hlavně nikoho nejmenovat :lol:

pavelxcz: Cituji ze zákona o daňovém poradenství
Daňový poradce je oprávněn a povinen chránit práva a oprávněné zájmy svého klienta. Je povinen jednat čestně a svědomitě, důsledně využívat všechny zákonné prostředky a uplatňovat vše, co podle svého přesvědčení a příkazu klienta pokládá za prospěšné. Je přitom vázán pouze zákony a dalšími obecně závaznými právními předpisy a v jejich mezích příkazy klienta.

Daňovému poradci nezbývá nic jiného, než se tím detailně zabýva, protože jinak nebude postupovat svědomitě. Přece se nenechá vyškrtnout ze seznamu daňových poradců.

Tapir011: Já nikoho neodmítám. Když nemám čas, tak cenu přestřelím - a klienti se vyselektují sami. Pokud neodmítnou tak to jsou překvapivě velmi zajímavé zakázky - nejen cenově, ale i formou spolupráce a třeba se i něco nového (musím) naučit.
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka