od Tax Consultant 9. 3. 2023 11:44
Dobrý den, mám zkušenosti převážně se zavedenými brokery (Morgan Stanley, UBS, Fidelity...) a XTB potřebný seznam rovněž poskytuje, jak uvádíte. Tyto seznamy správce daně akceptuje. Tam není problém. Není problém ani, pokud se od takových renomovaných "značek" přiloží pouze roční souhrnný výpis, kde např. v původním pdf označíte zatržením nebo barevně (hrubou) částku dividend, sraženou daň a stát zdroje.
Horší je to s low-cost, jak označujete brokery působící v internetovém prostoru.
Správce daně je však rovněž uznává, pokud se vynasnažíte doložit co nejvěrněji (a nejsnáze pochopitelně), tedy pokud takový broker neposkytuje seznam, vyfiltrujete si ho Vy například z dostupných csv a podložíte ho ročním výpisem, kde broker uvádí například jen souhrnnou částku dividend, a tento svůj seznam a jejich výpis přiložíte k přiznání. Zatím se mi vždy podařilo docílit toho, že správce daně neměl pochyb a deklarované částky uznal, pokud jsem prokázal úhrnnou částku dividend originálním výpisem staženým u brokera, ze kterého je zřejmý vlastník účtu a částka dividend, v kombinaci s mnou vytvořeným výpočtem v excelu.
K tomu jsem pak v komentáři uvedl, jak jsem k částce došel (použitý kurz, informace v csv souboru o evidenci obratů atp). U dividend zpravidla neřešíte statisícové částky, z toho důvodu správce daně i kvůli hospodárnosti daňového řízení nebude na 95% zahajovat výzvy. Těch 5% ale může nastat, pokud je referent například nový, nebo nejsou zkušení na nějakém malém územním pracovišti, nebo těch statisíců opravdu docílíte. To by potom bylo potřeba předvést jim asi kompletní soubory od brokera a postup, jakým jste dividendy a daň spočítal. Stěžejní otázka, kterou pokládáte, je, co jsou to opodstatněné případy - a to je jednak, když broker sám má potřebnou licenci a přehledně poskytne potřebný seznam či potvrzení, zejména když je srážena daň z několika různých států, a také, když není možné ze systému brokera generovat toto potvrzení v požadovaném členění, ale dividendy i daň lze ve výpisech jednoznačně zjistit. Nemusíte se tedy bát, pokud lze částky alternativně zjistit jinak, když dokážete tyto ukryté částky a údaje spolehlivě najít a identifikovat v historii pohybů a sám je prezentujete v příloze. Je kosmicky nepravděpodobné, že správce daně bude požadovat potvrzení správce daně státu, kde jsou dividendy zdaněny.
Nakonec jen upozorním, že se můžete setkat i s nelicencovaným (bez povolení jakékoli centrální banky) poskytovatelem brokerských služeb. Tak toto je podvod a nelze ani dividendy nijak započítat. Příjmy ovšem vždy do základu daně podle ust. §10 uvést musíte. Jedině mne napadá, že u nelicencovaného brokera jak uvádím výše by i tak byla možnost sraženou daň z dividend uplatnit, pokud byste požádal o potvrzení daňové úřady pro jednotlivé destinace, ke byla daň sražena. Jinak ale také z mojí praxe, a dělám to 25 let, jednoznačně vyplývá, že potvrzení brokera je naprosto dostatečné a správce daně po jeho předložení nikdy nevyžadoval potvrzení o zaplacení daně od správců daně jednotlivých států.