Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod yndezit 17. 3. 2023 12:56

Dotaz - neaktivní 'podnikatel' OSVČ, za rok 2022 nevydal jedinou fakturu, tedy příjmy z podnikání 0.
Jako fyzická osoba měl jedinou zaměstnaneckou smlouvu na DPP, příjem z ní 120000 kč čistého i hrubého.
Musí podat daňové přiznání jako PFO - OSVČ datovou schránkou vůbec, když z podnikání neměl příjem?
A pokud by nemusel, což nevím, může jako FO - zaměstnanec podat daňové přiznání papírově?
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Tax Consultant 17. 3. 2023 13:18

Nepíšete, zda máte jako OSVČ nějaké výdaje. Pokud ano, jste povinen přiznání podat i pokud vykazujete ztrátu. A to elektronicky (nebo i papírově, ale vystavujete se sankci), nemusíte datovou schránkou, lze i jinými způsoby, portál, zaručený el.podpis atd. Pokud však máte nejenom příjmy, ale i výdaje nula a k tomu příjem pouze ze závislé činnosti, přiznání nejste povinen podat. Doporučuji v tom případě oznámit správci daně, že jste nevykonával v tomto období samostatnou výdělečnou činnost a nevykázal ani příjmy, ani výdaje. Toto oznámení je možné podat I v písemné formě.
Ještě dodám, že nevidím důvod pro podání přiznání na příjmy ze zaměstnání ve výši 120000Kč, protože Vám ani nebyla stržena žádná daň a proto Vám po uplatnění slevy na poplatníka ani nemůže být vrácena. Snad jen pokud budete chtít vytáhnout ze státu bonus na dítě. Nicméně, zakázáno podat přiznání s takovými údaji (i bez bonusu) není a řízení nebude zastaveno, správce daně řádně tu nulu, byť zatěžujete státní správu zbytečně, vyměří.
Naposledy upravil Tax Consultant dne 17. 3. 2023 13:25, celkově upraveno 1
Tax Consultant
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 17. 3. 2023 13:21

Pokud OSVČ nemá činnost oficiálně pozastavenou, tak musí podat daňové přiznání, i když neměl žádné příjmy z podnikání.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 17. 3. 2023 13:28

Milos: ale prd.

Povinnost podat přiznání: není pokud z podnikání není ztráta.

Možnost podat přiznání: je, ale k ničemu to nebude.

Jenom přehledy na sociálku a zdravotní pojišťovnu je nutné podat, jako osoba bez povinnosti podat přiznání.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 17. 3. 2023 13:31

Aha, tak to jsem si vzájemně popletl, pardon :nenapadne
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Tax Consultant 17. 3. 2023 13:35

Milos: Mýlíte se, pokud nemá OSVČ ztrátu, nemusí přiznání podávat, pokud nemá také zisk alespoň 15000 Kč, případně 6000 Kč a příjem ze závislé činnosti, kde podepsal prohlášení k dani. Viz ust par.38g, odst.1 a 2.
Tax Consultant
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yndezit 17. 3. 2023 13:49

Tax Consultant píše:Nepíšete, zda máte jako OSVČ nějaké výdaje...
Ještě dodám, že nevidím důvod pro podání přiznání na příjmy ze zaměstnání ve výši 120000Kč, protože Vám ani nebyla stržena žádná daň...

Výdaje také nemá, žádný paušál, dříve v minulých letech vedl daňovou evidenci příjmů a výdajů.

Tam jde o to, že ta DPP smlouva je záměrně na 10000,- kč měsíčně, s podepsaným prohlášením u zaměstnavatele, tedy bez záloh na daň, a bez srážkové daně.
Zaměstnavatel si výdaje na jeho mzdu dá do svého daňového přiznání jako náklad, sníží tedy svoje daně.
Předpokládal jsem, že to na FÚ křížově kontrolují, tudíž když to přizná jeden, musí i druhý.
Pokud tomu tak není, pak samozřejmě to podávat není nutné.
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod hruska158 18. 3. 2023 12:35

Zdravím,
Jak je to prosím s plátcovstvím DPH pokud bych se stal OSVČ a měl příjmy na faktury pod limit 2M, ale zároveň měl příjmy z tradingu s CFD(které daním podle paragrafu 10) nad 2M? Musel bych se zaregistrovat jako plátce DPH?
hruska158
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 18. 3. 2023 16:45

Ne. Prodej akcií je osvobozený od DPH a pravděpodobně nebude ani tvou ekonomickou činností.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod VVNP 18. 3. 2023 18:28

Využiji toto vlákno s dotazem na pravděpodobné porušení podmínek paušální daně ve stávajícím roce.
Bývalý zaměstnavatel mi "chtěl udělat radost" a vyplatil mi roční odměny za část roku 2022, kdy jsem byl ještě zaměstnancem. Jedná se o částku vyšší než 50000 Kč.
I když se jedná o odměnu za rok 2022, vyplacena byla za období únor 2023. Byl jsem zaměstnancem do dubna 2022 včetně.
Jedná se o porušení podmínek paušální daně, musím danou skutečnost oznámit finančnímu úřadu - nebo mohu danou odměnu nějakým způsobem "přidat" do daňového přiznání za rok 2022, který budu tvořit, a o porušení podmínek paušální daně v roce 2023 se nejedná?
VVNP
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 18. 3. 2023 20:13

To je porušení podmínek paušální daně v roce 2023.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tax Consultant 18. 3. 2023 21:33

K vystoupení z paušálního režimu nejste povinen, pokud jednorázové příjmy přesáhly 50000 Kč, nebo i pokud byly zdaněny příjmy ze závislé činnosti jinou než srážkovou daní. Budete však povinen podat za období, ve kterém se tak stalo, daňové přiznání. Pokračovat v paušálním režimu můžete nadále i následující rok.
Tax Consultant
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pulmann 18. 3. 2023 21:39

Příjem sice nebyl,
ale mohly být nějaké náklady.
Třeba na auto.
Přizná se ztráta a v příštím roce, jako když najde.

yndezit píše:Dotaz - neaktivní 'podnikatel' OSVČ, za rok 2022 nevydal jedinou fakturu, tedy příjmy z podnikání 0.
Jako fyzická osoba měl jedinou zaměstnaneckou smlouvu na DPP, příjem z ní 120000 kč čistého i hrubého.
Musí podat daňové přiznání jako PFO - OSVČ datovou schránkou vůbec, když z podnikání neměl příjem?
A pokud by nemusel, což nevím, může jako FO - zaměstnanec podat daňové přiznání papírově?
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod VVNP 19. 3. 2023 01:02

Rop + Tax Consultant: Díky pánové. Měl jsem jisté info, že by to šlo zdanit za rok 2022, ale připadalo mi to prostě mimo. Potřeboval jsem si potvrdit, že to chápu správně, a příští týden oznámím skutečnost na finanční úřad. Dál budu pokračovat v platbě dle rozpisu paušální daně, ale budu muset podat "klasické" daňové přiznání za rok 2023.
VVNP
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod j_sova 19. 3. 2023 19:08

Zdravím,
v loňském roce jsem obdržel jako dividendu 3 akcie CTP (NL00150006R6). Mohu pro určení hodnoty pro DP použít zavírací kurz z pražské burzy nebo jaký je správný postup pro dividendu v akciích? Na výpisu z FIO je jen datum a počet ks. DP musím podávat kvůli překročení prodejů CP nad 100 tis. (vytěsnění O2). Děkuji.
j_sova
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka