Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod I_am_Markus 17. 3. 2025 14:15

To uz je trosku jina diskuze - tady mas peknej clanek k optimalizaci - https://taxomat.cz/jak-na-dane/dane-z-i ... s_amp=true
I_am_Markus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 17. 3. 2025 14:46

Ok, chápu, takže jsi se rozhodl jet freestyle namísto FIFO, nikoliv zpětně uplatňovat ztrátu.
Základním principem je FIFO, ženská na finančáku na 99 % jede dle FIFO a tak bude na ty tvé prodeje nahlížet, pokud při případné kontrole nedokážeš jinak.
Takže pokud jsi v každý moment akcie prodávané v roce 2024 vlastnil, aby ses někdy nedostal pod nulu, tak ok, máš to zdokladováno. Takže musíš podat daňové přiznání za roky 2021 a 2023 (a řekl bych že i za roky se ztrátou), vyměří ti penále, ty ho zaplatíš a tím získáváš volnost v uplatňování prodejů v roce 2024. Pokud zpětně přiznání nepodáš a FÚ se z nějakých důvodů začne zajímat o rok 2024, bude předpokládat v předchozích letech FIFO, protože to je základní princip, čili že ty nejstarší akcie už roky nemáš. A ty nějak nemáš v ruce nic, čím bys jejich předpoklad vyvrátil, když za ty roky nebudeš mít podáno přiznání.
Za mě tedy spoléhat, že nepřijde kontrola za 2024, nebo podat všechna přiznání zpětně, kde byl zisk/ztráta (prostě kde nebylo vše osvobozené).
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod I_am_Markus 17. 3. 2025 15:04

Hmmm, to dava smysl. Nemuzu pouzivat veskere optimalizace, kdyz jsem nesplnil danove povinnosti. Diky za nahled, podle toho se zaridim.
Tak ted bych jeste potreboval nekoho z financaku, kdo mi rekne, zda ty penale budou nejak rozumne. Protoze doplatit dan 5000 a k tomu penale 50k… to by nebylo hezke…
I_am_Markus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 17. 3. 2025 15:54

tmx643: Paní na finančáku rozhodně nejede metodou FIFO. FIFO není ani žádný základní princip. Respektive najdi mi ho v zákoně o daních z příjmů.

Já používám výhradně metodu "jak se mi to hodí" - jenom to má jedno pravidlo, že nemohu jednu nakoupenou akcii použít dvakrát do výdajů a samozřemě, nejprve musím nakoupit a pak prodat.

Příklad:
2. 1. 2024 Nákup 10 x 1000
20. 1. 2024 Nákup 12 x 1100
30. 4. 2024 Prodej 14 x 1150
28. 5. 2024 Nákup 20 x 1200

Pro prodej 30. 4. 2024 vybírám tyto akcie:
z nákupu 20. 1. 2024 12 x 1100
z nákupu 2. 1. 2024 x 1000
Celkový výdaj 15 200; celkový příjem 16 100

Po této transakci mi na rok 2025 zbývají akcie z nákupů:
2. 1. 2024 = 8 x 1000
28. 5. 2024 = 20 x 1200

I_am_Markus:
1. použil jsi metodu smysluplnou - tedy nesmíš nákup započítat na dřívější prodej a nesmíš jeden nákup započítat na dva prodeje?
2. jaké jsi měl příjmy a jaké výdaje? (zisk je zcela irelevantní)
3. neměl jsi nějaké prodeje osvobozeny z titulu prodeje po 3 letech?

Přátelé, já mám fakt momentálně práce až nad hlavu, abych něco podrobně popisoval, ale co už pochopil nejeden můj klient - pořádná evidence nákupů a prodejů je základ a sestavy brokera jsou tak akorát na .... potvrzení o sražené dani z dividend.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod I_am_Markus 17. 3. 2025 16:32

Pro Rop:

1. Ano, metodu smysluplnou jsem použil - každý prodej má jasně definovaný a jednou použitý nákup - nejdřív musel být nákup, poté prodej (neprodávám něco, co teprve budu kupovat), používám Denní kurz (vše jsou zahraniční akcie/ETF)
2. Myslíš příjmy a výdaje daný rok za dané akcie?
Pokud ano, tak se většinou příjmy pohybovaly v rozmezí 0,5 - 2 mil korun v letech, které jsem daňově neřešil a neplnil jsem hodnotový test. Výdaje byly povětšinou stejné (zisk/ztráta byly v rámci desetitisíců max), až tento rok řeším zisky v řádu stovek tisíc, které chci uvést do daňového přiznání (Příjmy byly kolem 2,5 mil).
3. Ano - ale prakticky se jedná o tituly prodané už v roce 2023, ty teď v současném daňovém přiznání neřeším.

Každopádně díky za odpověď, že FIFO není nějaká definovaná metoda a když mám pečlivě vedenou evidenci, tak by k ní měli přihlížet tak či tak. Ohledně toho dodaňování minulých let s nesplněným hodnotovým testem...to asi záleží na mě, jak moc to budu chtít řešit. Ty penále snad nemůžou třeba desetinásobně překročit doplacenou daň???
Naposledy upravil I_am_Markus dne 17. 3. 2025 16:48, celkově upraveno 2
I_am_Markus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 17. 3. 2025 16:46

Rop: FIFO není nikde řečeno, že se musí používat, to netvrdím. Ale jelikož se o tom učí (spolu s aritmetickým průměrem) asi tak od prváku na střední ekonomce v souvislosti s českým účetnictvím, tak nečekám, že by paní na FÚ, když dostane výpis od brokera s prodeji za dva miliony a daňové přiznání mluví o zdanitelných příjmech z prodejů CP za 200 000 tisíc, se na to tímto pohledem nepodívala, jestli je zbytek po časovém testu nebo kde je.
Ale tak třeba podceňuji naší finanční správu a jejich sofistikované postupy.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 17. 3. 2025 17:53

tmx643: Máš snad nějakou praktickou zkušenost? Já to dělám "závodně" nějakých 13 let, amatérsky už 25 let a žádnou takovou zkušenost nemám. Nikdo nikdy nenamítal, že mám mít metodu FIFO nebo průměru. Ono to totiž není podvojné účetnictví. To je jen vyfabulovaný problém. GFŘ má na to interní metodiku, kterou všichni úředníci z kontroly FO znají.

I_am_Markus
Sankce za pozdní podání přiznání: 0,05 % za den, maximálně 5 % z řádku 77 daňového přiznání
Úrok z prodlení: 2T REPO + 8 % platná v pololetí, ve kterým vzniklo prodlení, z řádku 91 daňového přiznání
Spočítej si to sám.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ninaa 17. 3. 2025 17:56

I_am_Markus píše:Ty penále snad nemůžou třeba desetinásobně překročit doplacenou daň???

Sankce stanovuje Daňový řád, přesné znění najdeš např. v Zákony pro lidi.
A na webech účt.SW se to najde obvykle ve stravitelnější formě, pro tvůj dotaz by to mohlo stačit
https://money.cz/novinky-a-tipy/dane/sa ... veho-radu/
A taky je kalkulačka https://www.penize.cz/kalkulacky/pokuta ... e-priznani
PS: Rop ti to mezitím napsal přesně, je daňařem, má to v malíku
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod I_am_Markus 17. 3. 2025 18:58

Díky za odpovědi!

V tom případě jenom pro kontrolu zda počítám správně:

Např. v roce 2021 jsem měl na akciích příjmy 1 mil., výdaje 0,97 mil - tj zisk 30.000 CZK
Z toho 15% daň = 4500 CZK

Když teď dodaním, doplatím:

1) Samotnou daň: 4500 CZK
2) Úroky z prodlení (2T REPO + 8%): Pro jednoduchost použiju 15% p.a. za celou dobu, což dělá: 675 CZK * 3 (roky) = 2025 CZK

Tedy celkem nějakých 6500 CZK

Pokud to nepodám sám, ale přijde na to FÚ, doplatím ještě penále - 20% z rozdílu daně, tj. 20% z 4500 CZK = 900 CZK

Je to jenom příklad, zda počítám teoreticky správně... Každopádně díky za odpovědi.
I_am_Markus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 17. 3. 2025 19:09

A jiné příjmy nemáš. Mnohem horší je sankce za pozdní podání přiznání. Do řádku 77 padá celá daň ze všech příjmů včetně zaměstnání!!!
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod I_am_Markus 17. 3. 2025 19:24

Tak samozřejmě daně ze zaměstnání řeší zaměstnavatel...

To chceš říci, že v takovém případě, kdy jsem daně ze zaměstnání a vše normálně zaplatil, pouze "zapomněl" zdanit příjmy z kapitálového majetku, tak při dodanění této daně mi napařej úroky z celkové daně?

To pak je snad lepší čekat na kontrolu. Tam píšou pouze o doplacení daně, úroků z této daně a penále...
https://www.fakturoid.cz/almanach/legis ... povinnosti
I_am_Markus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 17. 3. 2025 19:51

V daňovém přiznání se zdaňují všechny příjmy, včetně příjmů ze zaměstnání - jenom se odečtou zaplacené zálohy na daň v zaměstnání.

Pokuta za pozdní podání přiznání bude z celkové daně - nic nového, zcela běžný postup - prostě jsi zapomněl podat přiznání. Po 100 dnech to bude 5 % z daně.

Pokud přiznání nepodáš a přijde se na to při kontrole tak platí § 250 odst. 4 daňového řádu:
V případě, kdy daňový subjekt nepodá daňové tvrzení, ačkoli měl tuto povinnost, a neučiní tak ani dodatečně po dobu, kdy možnost podat toto tvrzení trvá, použije se při výpočtu částky podle odstavce 1 nebo 2 stanovená horní hranice; výše pokuty za opožděné tvrzení daně v tomto případě činí vždy nejméně 500 Kč.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod I_am_Markus 17. 3. 2025 19:57

Hmmm... tak aspoň že tam je ta hranice: nejvýše však do výše 5 % stanovené daně...
I_am_Markus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 17. 3. 2025 20:53

Je tam ještě maximální hranice pokuty. 300 000 Kč. To jen 6 000 000 Kč daně, což je cca 25 mil. Kč základu daně.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod hopo.hopo 28. 3. 2025 13:34

Měl bych dotaz ohledně ostatních příjmů a SJM. Podle par. 10 odst. 2 "Příjmy podle odstavce 1, plynoucí manželům ze společného jmění manželů, se zdaňují u jednoho z nich; obdobně se postupuje u příjmů plynoucích do společného jmění manželů."

Chci se ujistit, že tomu správně rozumím. Investuju a utrácím prostředky vydělané ze zaměstnání, plynoucí do SJM. Mám na sebe všechny investice, kreditní karty a z nich plynoucí odměny... Chápu to správně, že jde o příjmy do SJM, a tak na základě výše uvedeného toto vše můžu přehodit na manželku ke zdanění? Je nutné danit pouze u jednoho všechny druhy ostatních příjmů?

Pokud by manželka měla např. i nějaké investice na svoje jméno, i v tomto případě se budou jak moje, tak její investice danit souhrnně jen u jednoho, nelze to rozdělit? Tj. např. u prodeje akcií při nesplnění časového testu limit 100 tisíc v součtu za oba?
hopo.hopo
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka