Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod intfo 22. 5. 2025 22:01

Tapir011 píše:A ta konstrukce u XTB, že se postupně nabyté frakce spojí do celku po dovršení celého čísla a pak začíná běžet časový test obstojí?

Podle podmínek XTB po dosažení celé jednotky zaniká fiduciální právo, takže pak na ten kus ano. Je v tom ale jiný problém. Domnívám se, že právě v okamžiku "přeměny" z frakce na celý kus vzniká daňová povinnost. V ten okamžik totiž investor přichází o derivát a získává za něj akcii. Vlastně prodal derivát a nakoupil za něj akcii. Proto z daňového pohledu doporučuji se frakcím u XTB vyhnout.

Samozřejmě každý si musí vyhodnotit jak významné u něj to daňové riziko je a jestli mu to za to stojí.

Zároveň mlžení kolem této situace ze strany XTB v mých očích na ně vrhá negativní pohled a to není zrovna něco, co člověk u brokera chce. Takže i proto XTB mám jen na menší částky.
Naposledy upravil intfo dne 22. 5. 2025 22:06, celkově upraveno 1
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 22. 5. 2025 22:05

:lol: To je dobrej špek. Samozřejmě, že při změně vzniká povinnost zdanit předtím nabyté frakce.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 23. 5. 2025 10:40

Neskutečné, tohle snad ani není v reálu možné dělat, k takovým operacím neexistují žádné podklady od brokera. Šel jsem k nim skrz jednoduchost a téměř nulové poplatky a tohle je výsledek.

Existuje nějaká podobná on-line brokerská platforma vhodná na pravidelné investování, kde by frakce nebyly derivátem? Portu neberu, protože kupuji ETF a jejich roční procentuální poplatek z investované částky je dlouhodobém horizontu naprosto nevýhodný.
Po tomto zjištění mám sto chutí nechat na XTB současné nákupy roky vyhnít dokud nezaniknou všechna daňová rizika a odejít jinam.
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alpha8520 23. 5. 2025 15:20

Myslím, že ty frakce ale nezanikají, jde jen o nějaké "vnitřní přeskládání" v XTB. Protože pokud prodáš ETF, které vzniklo z frakcí, v XTB se to tváří jako prodej těch frakcí, které už ale nemají existovat. Do mailu ti ale přijde PDF potvrzení o prodeji celého ETF, takže si myslím, že veškeré ty transakce vznikají a zanikají až při prodeji.
Každopádně pochybuju, že tohle bude někdo řešit, já mám potvrzení od brokera pouze o prodeji ETF, o nějakých vnitřních transakcích mě neinformoval a není to trošku jeho problém? To už je jak sledovat, jak se pohybují mnou vložené peníze v bance a mít odpovědnost z toho, jak s nimi banka nakládá.
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 23. 5. 2025 15:23

Veškerá tvrzení dokládá daňový poplatník. Víc už k tomu nemám co říci.

Snad jen, že při zániku derivátu či pohledávky a vzniku majetkového práva nejde o "vnitřní přeskládání". Ale díky za ten pojem, budu ho dávat k dobrému na školeních :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Alpha8520 23. 5. 2025 15:35

Broker ale generuje dokumenty pro finančák. Co víc bych k tomu měl doložit, než jejich potvrzení, že jsem prodal jedno celé ETF? O vzniku a zániku nějakých frakcí nikde není nic uvedeno, tak jak můžu dokládat něco, co vlastně neexistuje? Kde k tomu mám vzít podklady, mám si je namalovat?

Respektive - pokud by ty dokumenty XTB dělalo špatně, nemyslíte, že už by je někdo napadl nebo by se o tom někde psalo?
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 23. 5. 2025 17:43

Na jednu stranu je pravděpodobné, že ti žádná kontrola z finančáku vůbec nepřijde, nebo tomu nebude rozumět, nebo to nebude řešit. Nepanikařit.

Broker negeneruje dokumenty pro finančák, generuje reporty často shodné pro všechny země, i když daňové režimy jsou odlišné. Pokud finančáku předložíš dokument, že jsi prodal jedno celé ETF, tak když budeš chtít využít časový test, nebo odečíst pořizovací cenu, tak jistě pro tebe nebude problém doložit, kde, kdy a za kolik jsi to jedno celé ETF získal. V XTB lze vygenerovat report veškerých pohybů, takže je tam vidět jak bylo nakupováno, ukážeš, že jsi to kupoval jako frakce a doložíš smlouvou a obchodními podmínkami jak se frakce chová po právní stránce při přeměně na celý kus...

Umím si u frakcí představit 3 varianty:
1) Kupuješ podílovou frakci, jsi hned od začátku spoluvlastníkem, dosažením celého počtu se pro tebe nic nemění - časový test platí od začátku i pro kousky. (Portu, asi i Patria)
2) Kupuješ derivátovou frakci, která se okamžikem dosažení celočíselného počtu mění na akcii - časový test platí až od celého kusu. V okamžiku směny derivátu na akcii zdaňuješ zisk z derivátu. (Podle mne XTB)
3) Kupuješ derivátovou frakci, okamžikem dosažení celočíselného počtu se nic nemění, pořád vlastníš deriváty - na časový test nikdy nedosáhneš a při prodeji zdaníš prodej derivátu. (Čekal bych, že tohle nebude obvyklé.)

Měl bys vědět jak to je právně vyřešeno u brokera, kterého používáš. Nelze se spoléhat na nějaký obecný report. U IBKR jsem při rychlém čtení nepochopil, o kterou variantu se jedná. Frakcím se raději vyhýbám.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod meme1255 23. 5. 2025 18:14

Jak to je se zahraničními dividendami, které dojdou do DIPu? Musí to člověk taky danit jako klasiku (je to z Německa, takže zdaněné to už reálně je, i víc než v CZ, jen jde tedy o případné potvrzující lejstro)….?
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 5. 2025 18:17

Samozřejmě to u nás dani podléhá - daň u zahraničních dividend (i daň z prodejů cenných papírů) řešíš stejně, ať je to uvnitř DIPu či jakkoliv jinak vně, rozdíl žádný. Portfoliový přístup k DIPu, tedy že by změny uvnitř něj (třeba i prodeje a následné nové nákupy za danou hotovost) dani nepodléhaly, u nás (zatím) neprošel, třeba v budoucnu.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 23. 5. 2025 18:30

Musíš to danit úplně normálně, jako u akcií/dividend mimo DIP. A daň platíš z peněz mimo DIP.

Mimochodem, to, že je v zahraničí vyšší sazba, samo o sobě neznamená, že v Česku nemusíš nic platit. Například v Rakousku je daňová sazba na dividendu 27,5% a přesto mužeš v Česku započítat jen 10%, takže dalších 5% v Česku zaplatíš, v Rakousku si pak můžeš požádat o vratku části daně. U německé můžeš započítat 15%, takže v Česku už nic platit nebudeš, ale do přiznání to patří.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod meme1255 23. 5. 2025 18:35

intfo: Jo, proto zmiňuju explicitně to Německo, tohle mi známé je, ale ano, chápu, že to nevyznělo jednoznačně.

Dobrá, díky.

Ještě jeden dotaz, T212 připisuje dividendy v CZK, ale do DP předpokládám patří „surová“ hodnota v cizí měně…
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 23. 5. 2025 18:44

Do Daňového přiznání patří to (v té měně), jak se to dozvíš z výpisu brokera. Je to logické, jak bys jinde částky přesně zjišťoval a doložil je na výzvu FÚ? A hlavně daň zaplacená v zahraničí se musí tím výpisem doložit implicitně i bez výzvy, když ji chceš započíst vůči české dani.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Alpha8520 23. 5. 2025 18:46

Tak já daňové přiznání podávat nemusím, k čemuž jsme dospěli na minulé stránce.
Z mých prodaných 6,9875 ETF je 6 v hodnotovém testu osvobozeno od daně a 0,9875 frakční akcie, pokud se na něj nevztahuje hodnotový test, tak se na něj vztahuje podmínka "ostatní příjem do 20 tisíc", protože cena frakce byla kolem 12 tisíc korun.
Tohle by ale měnilo situaci, protože 2 z těch 6 celých ETF bylo seskládáno z frakcí. To už ale řešíme takový extrém, že nechápu, který úředník by se tímhle zaobíral, ještě vzhledem k tomu, že jsem nic nepodal.
Alpha8520
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tapir011 23. 5. 2025 19:18

intfo píše:Pokud finančáku předložíš dokument, že jsi prodal jedno celé ETF, tak když budeš chtít využít časový test, nebo odečíst pořizovací cenu, tak jistě pro tebe nebude problém doložit, kde, kdy a za kolik jsi to jedno celé ETF získal. V XTB lze vygenerovat report veškerých pohybů, takže je tam vidět jak bylo nakupováno, ukážeš, že jsi to kupoval jako frakce a doložíš smlouvou a obchodními podmínkami jak se frakce chová po právní stránce při přeměně na celý kus...

2) Kupuješ derivátovou frakci, která se okamžikem dosažení celočíselného počtu mění na akcii - časový test platí až od celého kusu. V okamžiku směny derivátu na akcii zdaňuješ zisk z derivátu. (Podle mne XTB)

Frakcím se raději vyhýbám.

Díky za věcný rozbor. Souhlasím, až na to, že v reportu pohybů u XTB směna frakcí na akcii nijak evidována není. Když vložíš do instrumentu např. 30.000 CZK, je tam akorát vidět, že např. za 26.567 CZK byla nakoupena celá akcie ETF a zbytek šel do té jejich frakce derivatu-nederivatu.

Na jednu stranu uvádějí v obchodních podmínkách že jsou držiteli akcií, které jsou spravovány investorům formou fiduciárního práva (=vlastníkem zlomku není investor, ale XTB) a na druhou že rozhodně nejde o derivát.

Co když nejde při "zcelení" akcie o finanční operaci, ale jen o nějaký převod práv, který není třeba danit? V tom aby se prase vyznalo.

BTW pokud si člověk nastaví nějaké automatické investování do ETF, frakcím se vyhnout prakticky nejde.
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alpha8520 23. 5. 2025 19:27

Dostal jsem tip od daňového poradce na taxomat, kam jsem nahrál reporty z XTB a vyšlo mi, že DP podávat nemusím.
Alpha8520
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka