Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tapir011 24. 5. 2025 20:53

Rop píše:https://cs.wikipedia.org/wiki/Cenn%C3%BD_pap%C3%ADr

:roll:

Alpha8520: je rozdíl mezi nepodaným přiznáním, nezaplacenou daní a doměřenou daní. Pokud přiznání podáš, ale nezdaníš, tak máš podané přiznání, jen máš nezaplacenou daň (repo + 8 % ročně) a doměřitelnou daň (20 % z doměřené daně).

A tohle platí jenom 3 roky zpětně, pokud daňový poplatník nevykazuje ztrátu, nebo to může finančák naúčtovat i třeba 10 let zpětně?
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 25. 5. 2025 17:08

Obecně lhůta pro stanovení daně je 3 roky od konce lhůty pro podání přiznání. Při vykázané ztrátě 8 let.

A pak je spousta výjimek v § 148 daňového řádu.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 27. 5. 2025 07:29

Děkuji. Můj dotaz souvisí s řešenými frakčními akciemi, kdy v modelové situaci probíhají v letech 1-3 nákupy frakcí, broker je průběžně "zceluje" (aniž bych řešil nemaje podkladů daňovou povinnost) a v roce 7 všechno takto nabyté prodám. U celých akcí budu chtít využít časový test – bude někdo řešit, zda před čtyřmi až šesti lety nebyl daňový únik? A pokud dojde k závěru, že ano, hrozí za to po více než 3 letech sankce?
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 27. 5. 2025 12:43

Vždy záleží na částce. Pokud neodvedená daň nepřesáhne 100 000 Kč, tak pravděpodobně nikoliv.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 27. 5. 2025 13:35

XTB a jejich odpověď na status jejich frakční akcie.

Dotaz:

Dobrý den,
z daňových důvodů řeším chování frakci ETF, zda a jak jsou předmětem zdanění.

Popis situace:
V rámci pravidelných investic dokupovány za pevnou částku v CZK frakce ETF, zřídka celé ETF + za zbytek frakce.
Podle podmínek XTB po dosažení celé jednotky zaniká fiduciární právo, takže od tohoto okamžiku lze začít počítat časový test.
ALE Domnívám se, že právě v okamžiku "přeměny" z frakce na celý kus vzniká daňová povinnost. V ten okamžik totiž investor přichází o frakce a získává za ně akcii.
Můžete mi to prosím potvrdit nebo vyvrátit?

Pořízená frakce je zlomek akcie, spoluvlastnictví, derivát, právo, pohledávka či co?

Prosím o jasnou odpověď.

Odpověď:

Vážený Zákazník,
informujeme, že ak frakcie ktoré vlastníte dosiahnu objemu 1 celého kusu, konvertuje sa daný objem na 1 celý kus úplne na pozadí, na Vašich pozíciách fyzický zlúčenie neuvidíte, žiadne zmeny v rámci pozícií nie sú, ale skutočne sa stávate majiteľom tohto kusu. Podrobné vysvetlenie čo sú frakčné práva nájdete tu: https://www.xtb.com/cz/vzdelavani/frakcni-pravo.

Zároveň informujeme, že XTB neposkytuje daňové poradenstvo a nerieši daňové záležitosti za Klientov, odporúčame sa obrátiť na daňového poradcu.

Ďakujeme za pochopenie.

TAKŽE JE TO PRÁVO.
A teď danit nebo nedanit pri "zcelení", když sami říkají, že k tomu není žádný podklad?
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 27. 5. 2025 14:43

Ono ale ke spoustě transakcí není žádný podklad. Respektive je, ale pro české daně zcela nepoužitelný.

V zásadě ti tedy chybí podklad od kdy počítat časový test. Takže běží vůbec časový test? :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 27. 5. 2025 14:57

A jak se s takovou věcí daňově lege artis vypořádat?
Jinde v podmínkách uvádějí něco jako že zcelení probíhá snad do 24 hodin od dosažení celku. Ale co a za kolik se prodalo/koupilo/převedlo jako podklad neexistuje.

Odpověď asi tuším. Dát XTB sbohem a frakce tam vůbec nekupovat.
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 27. 5. 2025 16:02

Já si na vše dělám své vlastní evidence. V tomto případě je ovšem chyba v zamlženém právním stavu u brokera. A zbytek už jsi napsal.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 27. 5. 2025 16:20

Otazka z druhe strany, opravdu je nutne kupovat frakce? Neni jina dobra akcie, kterou by slo koupit celou? Nejde pockat, az jsou penize?

Vzdyt toto je danove “vakuum” jako prase.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tapir011 27. 5. 2025 16:58

Rop: Čili to by znamenalo si vést svoji tabulku jaká frakce v jaké ceně byla kdy zakoupena jako náklad a proti tomu výdaj "zcelení" na celou akcii za aktuální cenu dne zcelení, která samozřejmě během dne kolísá, aby to nebylo tak jednoduché.

Octaviampi: Na principu frakcí ti stojí všechny pravidelné investice do ETF (Portu, Patria i XTB). Já tomu říkám "investování pro hloupé", nástroj stojící na pravidelném vkladu průměrující trh i pro lidi s minimem investičních znalostí, kteří si chtějí zadat trvalý příkaz a dále nic neřešit. O to víc mne pohoršuje zjištění ohledně daňového chaosu XTB. Přitom oproti Patrii a zejména Portu je totiž XTB nákladově výrazně příznivější. Dále na tomto principu máš i DIP.
A co pak na lidi, kteří si větší nákup než nějakou tisícovku měsíčně ani dovolit nemohou, ti ani jinou možnost než frakce nemají...
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 27. 5. 2025 17:50

...Ale kdepak, mají přece jinou možnost než frakce. Prostě si k brokerovi tu svou tisícovku budou posílat do hotovostní složky klidně trvalým příkazem a nákup celého kusu udělají, až když mají u brokera hotovosti na to dost! Přesně tak to teď třeba dělají i mnozí klienti Fio DIP odsud, když u Fio ani žádné frakce neexistují (a kde je navíc jeden obchod zahraničních burz dost drahý, tak se vyplatí koupit aspoň za třeba 500 či 1000 euro naráz). A stejně tak se to dělalo i mimo DIP dřív, když brokeři bez možnosti frakcí na trhu převládali, což není doba až tak minulá. Fakt není k používání frakcí žádný důvod, trvalý příkaz z účtu do platformy brokera lze zadat i bez nich (jen pak holt uvnitř platformy jednou za X měsíců je třeba nákup(y) zadat manuálně).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 27. 5. 2025 19:17

octaviampi: kde vidíš to vakuum? Já ho vidím jen u brokera. Pro daně to buď je cenný papír nebo není. Nic mezi tím.

Tapir011: co neumím zdanit, to neprodávám (a nekupuji). Zisk sežere daňový poradce (nebo advokát v horších případech).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Tapir011 27. 5. 2025 19:18

minarjo: Fio neznám detailně, díky za rozšíření obzorů. Jasně, hotovostní složka a manuální nákup celé akcie/ETF taky lze...ale asi by ses divil, pro kolik lidí z retailu je toto STOPka. Více než trvalý příkaz řešit nechtějí, akcie a ETF vůbec nerozumí, kupovat něco co ani neví co je manuálně to už vůbec ne...a to nepracuji se zrovna hloupým vzorkem populace. A z toho těží právě uvedení prodejci frakcí v "portfoliích na míru".

Každopádně po tomhle zjištění u mě to bude jediná cesta, protože žít v riziku a obavách z berňáku není úplně můj šálek kávy.

Rop: Moje slova, proto to zděšení, co jsem to místo "bezproblémových" ETF koupil.
Tapir011
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tax Consultant 27. 5. 2025 19:24

Tapir011 píše:XTB a jejich odpověď na status jejich frakční akcie.

Dotaz:

Dobrý den,
z daňových důvodů řeším chování frakci ETF, zda a jak jsou předmětem zdanění.

Popis situace:
V rámci pravidelných investic dokupovány za pevnou částku v CZK frakce ETF, zřídka celé ETF + za zbytek frakce.
Podle podmínek XTB po dosažení celé jednotky zaniká fiduciární právo, takže od tohoto okamžiku lze začít počítat časový test.
ALE Domnívám se, že právě v okamžiku "přeměny" z frakce na celý kus vzniká daňová povinnost. V ten okamžik totiž investor přichází o frakce a získává za ně akcii.
Můžete mi to prosím potvrdit nebo vyvrátit?

Pořízená frakce je zlomek akcie, spoluvlastnictví, derivát, právo, pohledávka či co?

Prosím o jasnou odpověď.

Odpověď:

Vážený Zákazník,
informujeme, že ak frakcie ktoré vlastníte dosiahnu objemu 1 celého kusu, konvertuje sa daný objem na 1 celý kus úplne na pozadí, na Vašich pozíciách fyzický zlúčenie neuvidíte, žiadne zmeny v rámci pozícií nie sú, ale skutočne sa stávate majiteľom tohto kusu. Podrobné vysvetlenie čo sú frakčné práva nájdete tu: https://www.xtb.com/cz/vzdelavani/frakcni-pravo.

Zároveň informujeme, že XTB neposkytuje daňové poradenstvo a nerieši daňové záležitosti za Klientov, odporúčame sa obrátiť na daňového poradcu.

Ďakujeme za pochopenie.

TAKŽE JE TO PRÁVO.
A teď danit nebo nedanit pri "zcelení", když sami říkají, že k tomu není žádný podklad?
Je to jasné. Podle podmínek máte s XTB odsouhlasené, že od okamžiku nabytí fiduciárních (budu psát frakčních) práv v objemu dosahujícím nebo převyšujícím hodnotu 1 pozbýváš v hodnotě 1 frakční právo. Jelikož je v Tvém zájmu prokázat osvobození, vedeš si tabulku frakčních práv, jejich nabytí a pozbytí. Čili znáš přesně cenu nákupu frakčních práv k okamžiku dosažení 1 celku akcie. Tuto cenu převedeš do druhé části tabulky, kde sleduješ stav vlastněných akcií. Počet akcií bude 1, cena nabytí bude cena odpovídající součtu cen frakčních práv odpovídajících 1 celému kusu. Došlo ke směně pravděpodobně tentýž den (viz dále). Domnívám se, že lze brát za tržní cenu akcie denní závěrečný kurz na trhu, na kterém je akcie primárně kotována. Nyní máme okamžik směny (den dokupu frakčního práva do celé akcie) i cenu práva i cenu akcie. Bylo-li právo např. za cenu 5600 USD a cena na burze 6000 USD, je 400 USD příjmem, dosaženým směnou. 400 USD je pak dílčí základ daně zpravidla podle ust.paragrafu 10 ZDP. Cena akcie bude pro účely určení pořizovací ceny vedená v částce 6000 USD. Od tohoto data běží lhůta pro osvobození po 3 letech od pořízení akcie. Od XTB však přesné datum této směny potřebuješ, není-li v obchodních podmínkách explicitně řečeno, v jakém okamžiku (např. T+2) směna probíhá, že transakce běží "na pozadí" Ti neumožní prokázat ani to, že směna proběhla, ani počátek lhůty. Také může směna skončit ztrátou - kterou můžeš se stejným typem příjmů kompenzovat se základem daně ze směny jiných frakčních práv za jiné akcie. Směna může přinést i ztrátu, kterou v daném roce a druhu příjmů nevykompenzuješ, i v tom případě ale musíš pořizovací cenu akcie brát tu z burzy. Nesmíš si myslet, že když nevznikne základ daně, nejsi povinen transakcí zohlednit v daňovém přiznání. Naopak, i kdyby cena frakčních práv Berkshire Hathaway byla milion dolarů a v okamžiku směny cena akcie 816.000 USD, vykážeš ztrátu 184.000 USD a pořizovací cena akcie bude 816.000 USD. Protože předmětem daně je příjem 816.000 USD musíš příjem v přiznání vykázat, byť máš k němu náklady mnohem vyšší a daně neplatíš. Jenže - nižší cena akcie Ti zůstane a prodáš-li ji za rok se ziskem za milion, musíš zdanit opět 184.000 USD. Ale v globálu jsi přitom nic nezískal, protože frakční právo Tě stálo milion a za milion jsi prodal akcii. No shrnu to - když ti XTB nedá jasné mantinely, nemůžeš nic a daňový poradce Ti nepomůže. Jako chování "my Vám prodáme práva, až jich bude víc, pak si to nějak zúčtujeme, Vám o tom nepovíme, a teď máte akcii a poraďte se s daňovým poradcem" je vrchol alibismu. Domnívám se, že Vaše právo je znát okamžik i cenu transakce, ať už se jedná o ETF, zlomky, právo nebo akcie. A zrovna okamžik a cena jsou rozhodující. A vůbec bych se nedivil, kdyby "transakce na pozadí" měly pro XTB zvláštní daňový efekt (uskuteční ji ve vhodný okamžik, kdy budou ceny pro ně jako vlastníka příznivé) a nebo kdyby dokonce XTB příjem ze směny sama daňově vůbec neřešila. Prostě to chtějte, oni říkají zeptejte se svého daňového poradce. Vy jim řekněte, že daňový poradce chce vidět transakce na pozadí, jinak Vám neporadí. Tak, krásně jsem si na zahradě na svém pozadí v křesle za zpěvu ptáků odpočinul, zjistil, že hajzlíci strakapoudi nám chodí na třešně, a hurá do práce na přiznáních.
Tax Consultant
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tapir011 27. 5. 2025 20:53

Tax Consultant: Děkuji, z příspěvku cítím obrovskou zkušenost, která mi chybí. Je to masakr, čtu to počtvrté a chytám se jen z části. Když pominu, jak jsem sebou nechal vydrbat, že jsem měl mít v DP příjmy či ztratu, které ani neumím vypočítat (všechny transakce mám v CZK, nechápu jak dělat přepočet na USD) a nemám je tam, jdu se radši pomodlit. Tohle nedám. Končím s nákupy frakcí u XTB, nechám to tam 10 let vyhnít a pak prodám s nadějí, že splnění časového testu bude evidentní, když budu schopen doložit nákupy 2024/2025.
Tapir011
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka