Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xls 6. 4. 2023 04:26

Moc díky za odpovědi, i když mě to moc nepotěšilo.

Taky jsem narazil na výklad, že uplatnit úroky nejde (když nejsou CP v obchodním majetku), ale i na opačný, že je to výdaj na zajištění toho příjmu. Přijde mi to jako dost nelogické, když v tomhle případě ničemu jinému než tomu zdaněnému zisku úroky nepomohly.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 6. 4. 2023 08:19

octaviampi píše:Treba se nekdy moje deti dozijou toho, ze k danim nebude nutny vykladovy slovnik.
Výkladový slovník netřeba. Stačí daňový poradce. :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vpe 6. 4. 2023 16:22

Rope co si myslis o https://www.p2pforum.cz/viewtopic.php?p=48870#p48870 inwestovn pry radi ze kdyz prachy on nich nevyberes od nich tak neni prijem (resp pokud tam posles vic nez jsi vybral tak neni prijem) :-D

Inovativni metoda. Ale radsi se moc neptam :-)

Oni tvrdijo, ze kazdy to ma nejak jinak a ze nemuzou dat univerzalni navod.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 6. 4. 2023 18:51

Pokud se peníze dostanou do tvého dispozičního práva (tedy ty rozhoduješ co se s nimi stane), tak jsou tvoje a to je to okamžik zdanění. A můžou být uloženy třeba na Marsu.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pajkyt 9. 4. 2023 19:54

Prosím o radu místní odborníky. Každý rok podávám daňové přiznání z důvodu souběhu dvou zaměstnání. Kromě slevy na manželku si uplatňuji slevu na ŽP a PP. Minulý rok (2022) jsem nakoupil nějaké akcie a z nich získal něco málo dividend přes FIO (cca. 2500 Kč). Akcie jsem chtěl pouze nakupovat, ale z nuceného prodeje O2 a Avastu jsem získal (cca. 2000 Kč a 170 USD). Musím se v DP zabývat tímto zabývat, když jsem nedosáhl limitu 100 tisíc korun? Někde jsem četl, že kdybych nepodával DP tak to není potřeba řešit, ale pokud podávám tak musím. Děkuji.
Pajkyt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 10. 4. 2023 07:31

Prodej budeš mít osvobozený. Ale dividendy přiznat musíš (jedná se o příjem dle § 8 zákona o daních z příjmů).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 17. 4. 2023 12:06

Když u zahraniční divi (Rakousko) děláte zápočet, na kterém řádku částku ponižujete (protože jen max. 10%) oproti automaticky dopočítanému?
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 4. 2023 22:21

@octaviampi:
Daň zaplacenou v zahraničí musíš pro každý stát "osekat" dle té hranice kterou zmiňuješ (typicky 10 nebo 15% z hrubé dividendy daného státu). Tedy buď na listech Přílohy 3 na řádku 323 pro každý stát zvlášť (když to děláš "postaru" přes společný základ daně), nebo na příloze 4 na řádku 412, pokud to děláš nově (zahraniční dividendy přes Samostatný základ daně, pak ale nezapomeň na ten řádek 412 dát součet zahraničích daní osekaný dle toho limitu pro každý stát zvlášť).
Naposledy upravil minarjo dne 17. 4. 2023 22:23, celkově upraveno 2
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Budulinek 17. 4. 2023 22:23

Rop píše:Prodej budeš mít osvobozený. Ale dividendy přiznat musíš (jedná se o příjem dle § 8 zákona o daních z příjmů).

Proč by musel Rope přiznávat? Pokud má u FIO master účet, rovnou mu divku daní srážkovou daní 15% a hotovson, ni?
Budulinek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 17. 4. 2023 22:29

@Budulinek:
Nevíme od @Pajkyt, zda dané dividendy byly jen z českých akcií, nebo i zahraničních (psal jen "nějaké akcie"). Odpověď @Ropa by platila, pokud jsou i ze zahraničních.
Master účet (neboli společná evidence Fio v českém Centrálním depozitáři cenných papírů) se týká českých akcií, a ano jejich dividendy jsou daněny srážkou u české firmy a do přiznání už pak nevstupují, podobně jako třeba bankovní úroky na spořících účtech (ale to by platilo i bez Master účtu, když by měl akcie v CDCP dotyčný přímo na svém majetkovém účtu, ten Master fakt danění neovlivní).
Zahraniční cenné papíry pak jsou typicky v navazujících evidencích obchodních partnerů Fio pro daný stát (třeba pro USA je to nejspíš stále broker Pershing llc), ale to také nemá s daněmi co dělat. Pokud @Pajkyt má i zahraniční cenné papíry (akcie, ETF...), z nich dividendy a sraženou zahraniční daň, tak ji typicky může vůči české započíst, ale nemůže to z hlediska daní ignorovat! Přestože to bohužel asi řada lidí dělá, ale chybně. Zahraniční hrubá dividenda by v přiznání být měla vždy jako Příjem z kapitálového majetku (ve společném či Samostatném základu daně), dvojímu zdanění pak lze zamezit zápočtem zahraniční daně (typicky prostým, s limitem zápočtu pro danou zemi nejčastěji 10 či 15% dle mezinárodní smlouvy zamezující dvojímu zdanění s danou zemí), ale určitě ne tím, že se to do přiznání vůbec nedá...
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Budulinek 17. 4. 2023 22:50

Díky za objasnění. Uvažoval jsem zmiňované O2 a Avast, jakožto tituly tady z BCPP, ale pravdou bude, že Avast měl zřejmě britský domicil a u O2 se do toho každoročně ještě se*e to ažio, takže easy way asi neexistuje :)
Budulinek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 17. 4. 2023 23:25

Rop píše:Pokud se peníze dostanou do tvého dispozičního práva (tedy ty rozhoduješ co se s nimi stane), tak jsou tvoje a to je to okamžik zdanění. A můžou být uloženy třeba na Marsu.

Rozumím, takže by hypotetický stačilo, když by v té jejich Walletce to pojmenovali nikoliv jako “Kč” ale třeba “žetóny”, a pak by se zdaňovalo až převodem na běžný bankovní účet?

Protože žetony, ani cenné papíry, ani Bitcoiny, ani poštovní známky se nezdaňují. Samozřejmě je to jenom moje laická úvaha. Vlastně jakási obdoba stable coinu. Co si o tom myslíš.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 18. 4. 2023 06:23

Nikoliv. Zdaňuje se i směna - pro účely daně z příjmů je to prodej a nákup. Prostě bys to vyměnil za jinou nehmotnou věc.
Jenom to oceníš v penězích a zdaníš.

Peníze nejsou v tvé dispoziční zóně, pokud s nimi nemůžeš volně nakládat (např. není možné si je zaslat na účet, poplatek za službu je účtován až při výběru peněz ze služby ....)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod mlrs 18. 4. 2023 18:12

jo pani z financaku mi doporucovala prilohu 4, tak to tam zkus nacpat ;-)
mlrs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 18. 4. 2023 18:35

minarjo píše:@octaviampi:
Daň zaplacenou v zahraničí musíš pro každý stát "osekat" dle té hranice kterou zmiňuješ (typicky 10 nebo 15% z hrubé dividendy daného státu). Tedy buď na listech Přílohy 3 na řádku 323 pro každý stát zvlášť (když to děláš "postaru" přes společný základ daně), nebo na příloze 4 na řádku 412, pokud to děláš nově (zahraniční dividendy přes Samostatný základ daně, pak ale nezapomeň na ten řádek 412 dát součet zahraničích daní osekaný dle toho limitu pro každý stát zvlášť).

No kdyz to v Priloze 3 ponizim, haze to zavaznou propustnou chybu. V priloze 4 jsem to cvicne nahazel, ale pochopil jsem, ze to udela zvlastni zaklad a muselo by se danit…
octaviampi
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka