Daň z příjmů fyzických osob

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Ninaa 2. 7. 2024 16:46

Pracujícímu důchodci, který SD pobíral ale pořád pracoval naplno a zároveň čerpal max.daňovou výhodu, to smysl dávalo, po 60měsících vybíral jednoráz.vyrovnání.
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 3. 7. 2024 09:57

No tak nějaký smysl to dává, taky může čerpat příspěvek zaměstnavatele, já to spíš myslel obecně a statisticky, když průměru se lidé v důchodovém věku ve zdraví užijí 3 let a pak už jsou nemocní statisticky (neboli hrst pilulek denně). Jakože rakev nemá kapsy. Ale asi to bude individuální, někdo bude makat až do smrti
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Uživatel77 30. 7. 2024 08:08

Zdravím vespolek.
Bohužel se mi nepovedlo nic kloudného dohledat a tak bych se rád zeptal zde.

Máme s přítelkyní společný účet (já majitel, ona disponent), dohodli jsme se na částce, kterou budeme na účet zasílat a z něj pak hradit nájem bytu a společné výdaje. Vzhledem k tomu, že jsem majitel účtu a částka, která od přítelkyně na účet za rok přijde přesáhne 50tkč, vzniká pro mně povinnost touto částku uvádět v DP a následně danit jako bezúplatný příjem?

Předem díky.
P.
Uživatel77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 30. 7. 2024 08:10

Příspěvek na úhradu společných výdajů není příjem.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Uživatel77 30. 7. 2024 08:40

Perfektní, ještě jednou díky.
Uživatel77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hemirt 31. 7. 2024 17:32

Když mám prodej ETF koupeného před více než 3 lety, tak již si ho do daních nemůžu přidat, že? (Chtěl bych právě proto, že je ve ztrátě).

Škoda, že mě to nenapadlo minulé roky to lépe párovat než jen FIFO. (Stále je to možné jako fyzická osoba si párovat nákupy a prodeje jak chci, že? Tedy pokud je nákup před prodejem v long pozici.)

(A degiro určitě tohle nijak nebere v potaz, v tom jejich výpisu, že? Checkoval to někdo? Nakonec tenhle rok toho mám málo plus právě tento 3 roční, tak si to zkusím spočítat a porovnat až na to přijde.)
hemirt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod octaviampi 31. 7. 2024 17:56

Co znamena “checkoval”?

Jinak párovat stále jde podle potřeby.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod hemirt 31. 7. 2024 18:19

tím myslím, jestli to někdo kontroloval - tedy počítal sám, jestli to co tam degiro vypíše jako celkový příjem a celkové náklady je právě již bez těch příjmů z prodeje >3 let držených CP, nebo jestli je z toho nevyňali
hemirt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minarjo 31. 7. 2024 19:46

Holandské Degiro opravdu nezajímá česká daňová legislativa (ne)danění investic u fyzických osob, jako třeba tříletý časový test či limit 100 tisíc na osvobození prodejů (kde ani nevědí, zda nemáš prodeje jinde, kvůli kterým bys už nesplňoval). To snad neřeší žádný (nejen) zahraniční broker :). Snad jen Portu to umí v ročním PDF daňovém přehledu hezky pro daňové účely rozdělit doslova jak pro blbé, i s čísly řádků v daňovém přiznání, kam to jednotlivě patří. Toto si řeš a páruj sám, třeba v Excelu, Google tabulce,...
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod hemirt 31. 7. 2024 19:56

To si myslím, že to tak bude, že nebudou to sledovat. Sice něco je zajímat musí, jinak by třeba nedanili dividendy a nezajímali se o W8BEN pro ameriku.

A co teda ty akcie po časovém testu, musím je teda vyňat, nebo lze to ignorovat a nechat je zdanit (právě třeba výhodné pokud jsou v minusu).
hemirt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 31. 7. 2024 21:01

Musíš je vyjmout.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 27. 8. 2024 22:40

Jen tak pro zasmani - akcie po delistu. Broker ve vypisu uvedl popisek u radkove polozky “zmena ISINu” s druhem transakce prodej a ve stejny okamzik opet nakup. Do souhrneho vypisu zahrnul jako prodejni a nakupni transakci. ISIN zustal stejny. K prodeji a nakupu realne nebyl duvod, sam jsem ho ani nezadaval.

Kdyz to uvedu do DP jako transakci, tak to bude brano jako “zneuziti” a ucelova realizace ztraty. Kdyz neuvedu, tak me zase napadnou casovy test. Dostat nejake zavazne vyjadreni nerealne…
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod vpe 28. 8. 2024 14:24

Když je to ve stejný okamžik, tak se nejedná reálně o prodej a nákup (Pokud se neproměnili v peníze které přistáli na účtu, ze kterého je můžeš vybrat). Nemohou tedy napadnout časový test.

A causa “zneuziti” a ucelova realizace ztraty - to pouze za podmínky, že se k tomuto důvodu realizace ztráty sám přiznáš (ať už jim, anebo se budeš chlubit někde ve veřejném prostoru a oni to použijí). Jinak je to neprůstřelný, do hlavy ti zatím nevidí. o<:) Tuším že v tomto duchu se před pár dny / týdny vyjádřil i poradce advokát KJ na nějakém podcastu. Nebo někdo jiný znalý.

Takže se to tak dělá běžně, akorát není dobré se tím nikde chlubit :lol:
Naposledy upravil vpe dne 28. 8. 2024 14:32, celkově upraveno 1
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 28. 8. 2024 14:31

octaviampi píše:Kdyz to uvedu do DP jako transakci, tak to bude brano jako “zneuziti” a ucelova realizace ztraty. Kdyz neuvedu, tak me zase napadnou casovy test. Dostat nejake zavazne vyjadreni nerealne…
Co zaplatit za daňového poradce a nechat to najeho pojistce?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 29. 8. 2024 07:04

To asi neni systemove reseni, ktere by bylo obecne ok, ne? Kdyz i poradce musi byt kryty pojistkou.

Vpe: sranda je, ze na uctu je prave pripsana a odepsana castka.
octaviampi
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka