Doufám že Rop s tím zrušením osvobození jen straší

. Já naopak četl názor někoho z FÚ (asi GFŘ?), že by snad brzy, právě postavením se čelem faktům a aktuálnímu stavu u obchodníků s cennými papíry, mělo dojít ke sjednocení daňového režimu u cenných papírů pro celé kusy i frakce. Tedy časový i objemový test použitelný bez ohledu na to, zda držím 100 nebo 100,01 kusů akcií

. Jelikož podobné šumy a drby většinou předchází skutky (naposledy u těchto dvou testů platných v rámci sjednocování i pro krypto, ani ne rok poté, co jsem četl, se to stalo skutečností), doufám v podobný scénář i zde. Proto už nyní k frakcím přistupuji stejně jako k celým kusům, protože sjednocení pro daně je nevyhnutelné. Nicméně jsem ve fázi akumulace cenných papírů, tedy kupuji a neprodávám, takže mě prozatím tato pro selský rozum zjevně nelogická rozštěpenost pro držených 100 vs 100,01ks nechává zcela klidným

a věřím, že tato nelogičnost zákonodárcům brzy dojde tak, jak přibývají automatizované metody investování.
Mimochodem je zvláštní, že u podílových fondů bank, které u nás mají daleko delší historii, počet držených kusů podílů s přesností na desetinná místa (třeba 2,75ks podílu fondu X, stále jde o podíl a tedy daňově uznatelné testy) nikomu nevadí. Podíly na 2-3 desetinná místa jsou typicky u fondů ze zahraničí, kde 1 podíl stojí víc než nízké jednotky Kč, typicky u fondů rodin Fidelity, Franklin Templeton atd., které distribuuje třeba Conseq, v minulosti i ING atd. Jen u akcií/ETF, protože se to honosně nazývá frakce, počet ks s desetinnou čárkou vadí. Směšné, že? I proto to chce GFŘ sjednotit, protože stejně jako u krypto šlo o diskriminaci jednoho způsobu nákupu (krypto koupené v ETF bylo s osvobozením, napřímo ale ne), tak zde jsou daňově zvýhodňovány podílové fondy bank (desetinná část počtu podílů tam nevadí) před akciemi a ETF, jen kvůli pojmu "frakce" v druhém případě.