Datové schránky a povinné elektronické podání od 1. 1. 2023

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod panPeněženka 20. 12. 2022 15:13

Super, moc díky za potvrzení, nikde jsem to nevygooglil, ale myslel jsem si to! :-)
panPeněženka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pulmann 20. 12. 2022 15:33

Myslím, že stát upřednostňuje portál Moje daně.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 20. 12. 2022 16:00

Stát upřednostňuje MojeDaně, daňoví poradci datovou schránku.

Z datové schránky lze odeslanou datovou zprávu exportovat do ZFO, což slouží jako dlouhodobý důkaz (cca 5 let). A je to důkaz toho, co jsi odeslal.

Z MojeDaně máš jakýsi p7s soubor, který má platný elektronický podpis jen jeden rok. A je to důkaz toho, co portál přijal.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Markil 22. 12. 2022 01:48

A když mám jako PFO datovku už dávno, tj. nebyla mi zřízena ze zákona, ale dobrovolně? Tak je taky el. přiznání povinné, když se tam píše jen o schránkách ze zákona?

Ne, že bych chtěl začít běhat s přiznáním osobně, jen mě to zajímá...
Markil
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 22. 12. 2022 09:12

1. 1. 2023 ti bude datová schránka překlopena na "zřízena ze zákona", takže musíš podávat přiznání elektronicky.

Pokud datová schránka PFO bude k 1. 1. 2023 znepřístupněna na žádost, tak ji stát zruší a založí novou.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod JPT666 7. 1. 2023 12:51

Rop píše:Stát upřednostňuje MojeDaně, daňoví poradci datovou schránku.

Z datové schránky lze odeslanou datovou zprávu exportovat do ZFO, což slouží jako dlouhodobý důkaz (cca 5 let). A je to důkaz toho, co jsi odeslal.

Z MojeDaně máš jakýsi p7s soubor, který má platný elektronický podpis jen jeden rok. A je to důkaz toho, co portál přijal.

Já si vždycky stáhnu všechno co jde (xml, pdf, p7s, moje vložené dokumenty). Když to co jsem odeslal (a co úřad přijal) si následně stáhnu a shoduje se to s tím co jsem vyplnil/odeslal, tak si myslím, že by to mělo být vpohodě. V potvrzení jsou nějaké hashe těch souborů, tak pokud mám potvzení s nějakým hashem a jim by se to nějak změnilo, tak by to snad šlo reklamovat, ale nejsem expert. Asi bude přes datovku lepší dlouhodobý důkaz, ale myslím, že i po skončení platnosti elektronického podpisu se dá zjistit, jestli byl soubor změněný nebo ne a podpis tam pořád bude a snad by se to dalo zjistit, že ten podpis byl v tu dobu platný. Elektronické podpisy nevedu, takže to nemám úplně nastudované.

Přes Moje daně už jsem to podával 5x a teď jsem kontroloval nejstarší soubory a zůstalo to na portálu nezměněné. Já se toho nějak nebojím.
JPT666
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jjrr 7. 1. 2023 16:02

Já si neukládám vůbec nic. Nikdy jsem nic z DS zpětně nepotřeboval.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 9. 1. 2023 08:51

Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ronim 19. 1. 2023 22:57

Tak to vypadá, že v tom mají pěkný bordel, což je u datových schránek dost závažné. Stalo se někomu, že na stejný spolek založili dvě datové schránky? Jedna před týdnem a teď druhá.
--------------------------------
Další případ jiného spolku, založena a přístupové údaje obdržel pouhý člen výboru, který není sám oprávněn vůbec jednat. Předsedovi který je oprávněn žádný přístup nepřišel.
ronim
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 20. 1. 2023 08:43

§ 8 odst. 3 zákona 300/2008 Sb.
K přístupu do datové schránky právnické osoby je oprávněn statutární orgán právnické osoby nebo člen statutárního orgánu právnické osoby, pro niž byla datová schránka zřízena.

První případ - je to opravdu jiná datová schránka nebo je to jen jiný příspup (pro někoho jiného)?

Druhý případ - je člen výboru členem statutárního orgán spolku?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ronim 20. 1. 2023 23:02

První případ: Ano jedná se o jeden subjekt a jeden člověk (předseda) dostal dvě obálky.
Druhý případ: Ano je. Výbor má 7 členů včetně předsedy a místopředsedy. Zatím dostal přístup řadový člen výboru. Ostatní zatím nic. Dostávají všichni členové přístup?
ronim
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dr._lukas 20. 1. 2023 23:36

Mě jako místopředsedovi SVJ přišel přístup začátkem týdne, předsedkyni zatím nic..uvidíme, kdy ji vůbec něco dojde, já to založil do šuplíku, DS mě nezajímá, používat to nebudu..
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 21. 1. 2023 08:20

ronim:
1. poslal bys mi IČO a ID datové schránky
2. ano všichni

dr._lukas: A víš, že 15 dnů po převzetí přihlašovací údajů prvním členem statutárního orgánu bude datová schránka funkční?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod dr._lukas 21. 1. 2023 15:05

Vím, nicméně já se co by druhý v pořadí do toho přihlašovat nemíním..Počkám, až to dojde předsedkyni :-) Ta by byla aktivní do toho 15. dne i kdybych to nepřevzal..
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 21. 1. 2023 15:25

Kdybys to nepřevzal, tak by byla aktivní až za 25 dní.
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka