Rop píše:Stát upřednostňuje MojeDaně, daňoví poradci datovou schránku.
Z datové schránky lze odeslanou datovou zprávu exportovat do ZFO, což slouží jako dlouhodobý důkaz (cca 5 let). A je to důkaz toho, co jsi odeslal.
Z MojeDaně máš jakýsi p7s soubor, který má platný elektronický podpis jen jeden rok. A je to důkaz toho, co portál přijal.
Já si vždycky stáhnu všechno co jde (xml, pdf, p7s, moje vložené dokumenty). Když to co jsem odeslal (a co úřad přijal) si následně stáhnu a shoduje se to s tím co jsem vyplnil/odeslal, tak si myslím, že by to mělo být vpohodě. V potvrzení jsou nějaké hashe těch souborů, tak pokud mám potvzení s nějakým hashem a jim by se to nějak změnilo, tak by to snad šlo reklamovat, ale nejsem expert. Asi bude přes datovku lepší dlouhodobý důkaz, ale myslím, že i po skončení platnosti elektronického podpisu se dá zjistit, jestli byl soubor změněný nebo ne a podpis tam pořád bude a snad by se to dalo zjistit, že ten podpis byl v tu dobu platný. Elektronické podpisy nevedu, takže to nemám úplně nastudované.
Přes Moje daně už jsem to podával 5x a teď jsem kontroloval nejstarší soubory a zůstalo to na portálu nezměněné. Já se toho nějak nebojím.