od Persbrandt 28. 2. 2023 16:28
Zdravím, před cca 20 lety jsem nějakou dobu podnikal, od té doby mám živnost přerušenou (pro strýčka příhodu), na max. dobu, tuším snad na 100 let, takže teď s podnikáním už dlouho nemám nic společného. Před cca 14 dny mně do mojí datovky FO přišly přihlašovací údaje k automaticky zřízené datové schránce podnikatele, i když prakticky už nepodnikám. žádné vysvětlující informace k tomu neposlali. nijak jsem na to zatím nereagoval.
Nechci mít nějaké problémy, nakolik to mám řešit? Pro mne je to jenom starost navíc. Pochopil jsem, že tu datovku podnikatele nemůžu jen tak zrušit nebo znepristupnit.
Teoreticky bych mohl ukončit živnost, ale kdybych v budoucnu chtěl znovu podnikat, nevím proč bych měl znovu platit poplatek za živnostenský list, jen protože si někdo vymyslel tuto věc.
Vyplývá pro mne něco ze zřízení té DS podnikatele, když ve skutečnosti vůbec nepodnikám? Říkám si, co by mi tam úřady asi tak mohli posílat?
Je podstatné, zda se do té DS podnikatele přihlásím , příp. si tam upravím svoje heslo? A tlačí mne v tom nějaké lhůty, je nějaký rozdíl jestli to udělám teď nebo třeba za 2, 3 měsíce?
Již nějakou dobu používám datovou schránku FO, kam mi např chodí předpis daně z nemovitosti na byt, a kterou i jinak komunikuji s úřady.
Takže s ovládáním té DS podnikatele bych asi problém neměl, spíš nevím, jaké budou důsledky toho, když se tam přihlásím a tu schránku zaktivuji, příp jestli mám vůbec na tu zprávu o zřízení nové DS podnikatele reagovat...
Poradíte?