Datové schránky a povinné elektronické podání od 1. 1. 2023

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xtonda 18. 2. 2023 12:12

Tak mě ještě napadlo, pokud osoba má identitu občana, musí vůbec přebírat ten dopis s přihlašovacími údaji? Píše se, že schránka se zprovozní i bez převzetí dopisu, uvažuju správně, že člověk s identito občana bude moci používat DS i když dopis nepřevezme?
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod jjrr 18. 2. 2023 14:03

Nezkoušels to rovnou?
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod xtonda 18. 2. 2023 14:56

Nezkoušel, ten dopis zatím nepřišel.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod jjrr 18. 2. 2023 16:47

Ale třeba už DS je?
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 18. 2. 2023 17:36

Ano, pokud se přihlásíš do datovky bankovní identitou, tak se ti aktivuje. Jenom si nezměníš heslo, protože ke změně hesla potřebuješ staré heslo :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod jjrr 18. 2. 2023 17:57

Ani když si zrušíš možnost přihlášeni login+heslo a pak to znovu aktivuješ?
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod xtonda 18. 2. 2023 18:23

jjrr píše:Ale třeba už DS je?

To by přece nemělo, pokud by DS už byla, ale ještě nepřišly přihlašovací údaje, tak by tam někdo mohl něco poslat, ale adresát by se neměl jak k tomu dostat.

Když hledám v seznamu držitelů DS její IČO, tak mi to najde záznam, kde je uvedeno neaktivní datová schránka a id schránky a v detailu pak Datová schránka pro subjekt s IČO: nnnn s názvem xxxx existuje, ale nebyla dosud zpřístupněna.

Obchodní název xxxx
IČO nnnn
Typ datové schránky Podnikající fyzická osoba
Identifikátor datové schránky yyyy

Takže když se tam naloguje přes identitu občana (mobilním klíčem nebo eobčankou), tak se schránka zpřístupní a půjde používat i bez dopisu?
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod jjrr 18. 2. 2023 18:30

Předpokládal bych že jo, že ji tím zaktivuješ ihned.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 18. 2. 2023 19:10

xtonda: vždy to tak fungovalo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod xtonda 20. 2. 2023 13:12

Takže provedeno, přihlášení identitou občana do DS, proběhlo zpřístupnění schránky, odklikání nějakých úvodních věcí, nastavili jsme notifikace na mail kdyby něco než se DS zruší.

Následně na http://www.rzp.cz vyplnění formuláře pro zrušení živnosti a jeho odeslání DS. Celkově akce asi na 10 minut, rozhodně rychlejší a příjemnější než chodit na úřad.

Pro úplnost opakuji, že dopis s loginem do DS ještě nepřišel, pokud člověk má identitu občana (tedy i bankovní identitu) lze to vyřídit komplet online, netřeba chodit na poštu ani ani na úřad.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod archas 20. 2. 2023 13:34

Je mozne zalozit DS samostatne? Nenarusim nejak proces automatickeho zalozeni? Zatim mi do schranky nic neprislo a ve verejnem seznamu jsem se nenasel.

Pry je lepsi to zalozit pres Bank ID?

Je pravda, ze pokud to prijde do schranky, musim pak jeste na czech point?
archas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 20. 2. 2023 17:04

Začnu od konce - až ti přijde dopis s přihašovacími údaji, tak nikam chodit nemusíš.

K tomu založení dopředu - jedna paní povídala, že založenou datovou schránku PFO (30) na konci roku 2022 ji stát ruší a zakládá ji jinou. Ale na vlastní oči jsem to neviděl (a ani tomu moc nevěřím).

V seznamu https://www.mojedatovaschranka.cz/sds/ musíš zadat své IČO.

xtonda: dělal jsem to v sobotu :-) RŽP je na tohle na pohodu.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Persbrandt 28. 2. 2023 16:28

Zdravím, před cca 20 lety jsem nějakou dobu podnikal, od té doby mám živnost přerušenou (pro strýčka příhodu), na max. dobu, tuším snad na 100 let, takže teď s podnikáním už dlouho nemám nic společného. Před cca 14 dny mně do mojí datovky FO přišly přihlašovací údaje k automaticky zřízené datové schránce podnikatele, i když prakticky už nepodnikám. žádné vysvětlující informace k tomu neposlali. nijak jsem na to zatím nereagoval.

Nechci mít nějaké problémy, nakolik to mám řešit? Pro mne je to jenom starost navíc. Pochopil jsem, že tu datovku podnikatele nemůžu jen tak zrušit nebo znepristupnit.

Teoreticky bych mohl ukončit živnost, ale kdybych v budoucnu chtěl znovu podnikat, nevím proč bych měl znovu platit poplatek za živnostenský list, jen protože si někdo vymyslel tuto věc.
Vyplývá pro mne něco ze zřízení té DS podnikatele, když ve skutečnosti vůbec nepodnikám? Říkám si, co by mi tam úřady asi tak mohli posílat?

Je podstatné, zda se do té DS podnikatele přihlásím , příp. si tam upravím svoje heslo? A tlačí mne v tom nějaké lhůty, je nějaký rozdíl jestli to udělám teď nebo třeba za 2, 3 měsíce?

Již nějakou dobu používám datovou schránku FO, kam mi např chodí předpis daně z nemovitosti na byt, a kterou i jinak komunikuji s úřady.
Takže s ovládáním té DS podnikatele bych asi problém neměl, spíš nevím, jaké budou důsledky toho, když se tam přihlásím a tu schránku zaktivuji, příp jestli mám vůbec na tu zprávu o zřízení nové DS podnikatele reagovat...

Poradíte?
Persbrandt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 28. 2. 2023 16:40

1. Datová schránka se ti sama zpřístupní 15. den po doručení přihlašovacích údajů - takže se do ní rozhodně přihlaš dřív.

2. Formulářová podání (daňové přiznání, přihlášku k registraci a oznámení o změně registračních údajů) musíš od zpřístupnění podnikatelské datové schránky podávat na berňák vždy elektronicky.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Persbrandt 28. 2. 2023 17:12

díky
ad 1) jinak mi hrozí co?

ad 2) já nepodávám na Finanční úřad žádná daňová přiznání ani jiné dokumenty. Každoročně řeším jen tu daň z nemovitosti a tam mi jen do DS FO přijde výměr a já ji zaplatím.
Když mi teď automaticky zřídili DS podnikatele, tak to snad u mne změní něco ohledně řešení té daně z nemovitosti? radši se ptám.

-- 28. 2. 2023 17:28 --

Takhle, ty přihlašovací údaje do nové DS podnikatele, které mi zaslali, po nějaké době neztratí svou platnost nebo no?

Jinak teda vím, že si tím nepomůžu, ale musím říct, že se mi tenhle postup ze strany státu vůbec nelíbí. Celkem lituju řemeslníky a jiné malé živnostníky, kteří skutečně podnikají a elektronická zařízení moc neovládají, pro ně to musí být náročné.
Persbrandt
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka