Danove priznani | zahranicni dividendy v priloze 4 misto 3?

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod tonda.perioda 8. 3. 2023 23:44

Dobry den,

jelikoz si chci prvne udelat danove priznani, v kterem mam zdanit i dividendy (+ vytesneni o2 a avast) sam a pochopit kam se co ma spravne davat mel bych dotaz:

ve vetsine videi a webovkach se na zdaneni zahranicnich dividedn pouziva radek 38 a priloha 3 -> ale v nekterych pripadech - respektive kdyz prijem je vice nez x nasobe prumerne mzdy, z duvodu nezdaneni 23% se zminuje moznost kompletne nepouzit prilohu 3 (ta se mi zda casove narocnejsi jeliokz vse mam stejne jeste v excelu) a pouzit prilohu 4 ?

s tim bych mel nekolik dotazu:

- proc se nepouziva tato varianta automaticky ? zda se mi jednodusi vyplnit pouze jedno tabuku = priloha 4 nez vypistova jednotlive zeme do prilohy 3 ?

- pokud mam dividendy napri z AT, DE a US tak jako uznatelnu dan pouziji 10%AT + 15%DE + 15% US a tech 5% at se mi pak atomaticky dodani pocitam

- zasadni otazka, kde netusim -> pokud pouziji tuhle metodu musim vyplnit -> Příloha § 38f odst.10 ? nebo staci do priloh prida kopii od brokeru ?

- daji se kladne uroky hodit taktez hodit sem nebo do radku 38 ?

- da se prodej akcii hodit sem nebo bud v radku 38 a tim padem zdaneni pokud prijem je vyssi nez xnasobe prumerneho mzdy 23%

dekuji
tonda.perioda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod octaviampi 8. 3. 2023 23:58

No vim urcite jednu vec - neprikladat vypis brokera.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 3. 2023 00:13

Dát zahraniční dividendy do Samostatného základu daně (tedy přílohou 4 za všechny státy naráz) místo do hlavního základu daně (příloha 3 po jednotlivých státech) bývá výhodnější, ale NEMUSÍ BÝT. Navíc tato možnost byla zavedena (resp. po mnoha letech obnovena) teprve před 2 lety v souvislosti se zavedením daňové progrese 15/23% proto, aby vybrané typy zahraničích příjmů nebyly daněny vyšší sazbou než jejich český, srážkou daněný ekvivalent (nejen dividendy, ale třeba i loterie atd.).
Samostatný základ daně nemusí být vždy výhodnější proto, že v něm je to podobné jako u srážkové daně: daň je jednotná 15%, ale nemůžeš si v této části přiznání už aplikovat slevy na dani (na poplatníka, děti...) ani odečitatelné částky základu daně (třeba hypotéku, dary...). Tedy Samostatný základ přílohou 4 se vyplatí těm, kteří plně tyto slevy a odpočty využili již na jiné části příjmů, třeba ze zaměstnání či podnikání (neboli u koho zahraniční dividendy nejsou dominantní částí jejich příjmů). Naopak třeba rentiéři v důchodu, kteří kromě zahraničních dividend mají jiné příjmy už jen hodně nízké, třeba jen pár brigád, těm se to vyplatit nemusí, protože by jim slevy při zahrnutí dividend do Samostatného základu prostě "propadly". Je rozumné zkusit obě varianty a porovnat, přes mojedane.cz je přepis z varianty přílohou 3 (+ hrubá dividenda v hlavním základu daně na řádku 38) na přílohu 4 (bez hrubé dividendy v hlavním základu) tak na 5 minut.

A ano, daň zaplacenou v zahraničí (a v českém přiznání použitou k zápočtu) si u obou variant danění musíš na těch 10% (Rakousko, Francie, Nizozemí) resp. 15% (většina ostatních jako USA, Německo...) hrubé dividendy daného státu "osekat" dle Smluv o zamezení dvojího zdanění pro každý stát ty sám. A právě k tomu pohodlně slouží ta tabulka SEZNAM (tvá tučně uvedená otázka, lze ji udělat třeba v Excelu, pokud ti ta výchozí na mojedane.cz nevyhovuje), kde se dividendy a daně po státech shrnou právě tak, aby splňovaly tyto smlouvy (tedy daň třeba z Rakouska jen do 10% tamní hrubé dividendy atd.), co řádek tabulky, to stát dividendy.
Tím zahraniční daň použitá k zápočtu bude případně (u toho Rakouska s 10%) nižší a tvá česká daňová povinnost se o to zvýší - to je třeba v té příloze 4 (celková daň ze Samostatného základu), nebo součtových polí přílohy 3 (daň uznaná k zápočtu), hezky vidět.
Jinak @octaviampi nemá tak docela pravdu, protože pokud chceš uplatnit daň z dividend zaplacenou v zahraničí, musíš její výši FÚ doložit, tak je to přímo v Zákoně o daních z příjmů - oficiálně by to mělo být potvrzením zahraničích správců daně daných zemí, ale to u dividend je mnohdy neproveditelné, naštěstí české FÚ právě běžně uznávají i to alternativní doložení plátcem/depozitářem, které zákon ve druhé větě připouští, zde tedy výpisem brokera. Tedy hlavně jim jde o tu část výpisu, kde jsou daně sražené v zahraničí vidět (někteří brokeři jako Lynx či Degiro to umí souhrnně dle zemí za celý rok, u jiných se musí vyjít z "ručního" výpisu všech dividend a daní).
Naposledy upravil minarjo dne 9. 3. 2023 02:15, celkově upraveno 1
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 9. 3. 2023 02:10

Odkdy je prilohou priznani vypis brokera? Neni.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 3. 2023 02:19

@octaviampi, no pokud chceš uplatnit zápočet zahraniční daně (neboli neplatit u nás celou daň z dividend znova), je povinné doložit finančáku tu daň sraženou v zahraničí, a to dle § 38f (který se zabývá právě vyloučením dvojího zdanění), konkrétně pak dle odstavce 5 tohoto paragrafu Zákona o daních z příjmů. Což většina investorů dělá právě příslušným výpisem brokera (Roční výkaz Degiro to umí v souhrnu dle zemí, stejně jako třeba Dividend report od Lynx/Interactive Brokers, u jiných holt komplet výčet dividend a daní), zahraničí finanční úřady kvůli tomu kontaktuje minimum lidí :).

A aby nebylo sporu, o čem je zde řeč, uvedu tento odstavec ve zkrácené podobě (finanční úřady naštěstí tolerují výpisy brokera dle konce tohoto odstavce zákona, kdy broker v tomto vystupuje jako plátce, přesněji prostředník platby dividendového příjmu, aniž bychom my jako investoři měli nějakou jinou přímou interakci s danou zahraniční zemí):
Daň zaplacená v zahraničí se prokazuje potvrzením zahraničního správce daně... V odůvodněných případech lze daň zaplacenou v zahraničí prokazovat i potvrzením plátce příjmu nebo depozitáře o sražení daně.

-- 9. 3. 2023 01:37 --

@tonda.perioda:
Ještě k jedné tvé otázce, kterou jsem předtím přehlédl: ne, prodeje CP (což jsou Ostatní příjmy dle paragrafu 10, nikoliv příjmy z kapitálového majetku dle paragrafu 8 ) si fakt jen tak přesunout do Samostatného základu daně (tedy do přílohy 4) nemůžeš. Tam patří zásadně jen příjmy ze zahraničí, a to takové, které jednoduše řečeno v jejich české variantě mají jednotnou srážkovou daň 15%, tak aby nebyly jen kvůli zahraničí diskriminovány rizikem vyšší sazby 23%. A to jsou kromě zahraničních dividend (které u českých firem jsou také srážkou 15% a hotovo) patří různé zahraniční loterie a podobně, prostě v zákoně přesně vyjmenované typy příjmů (odkazem na jejich paragrafy, které jsou použité i v té příloze 4) a žádné jiné. Myslím že to vysvětlení, že to jsou ty zahraniční příjmy, které v české variantě mají jednotnou srážkovou daň a do přiznání pak už ani nevstupují, je celkem jasné.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod tonda.perioda 9. 3. 2023 09:09

@MInarjo -> dekuji strasne moc - super odpoved, vse jasne - ad co rika octaviampi -> delam si vlastni excelovou tabulku, tak aby to bylo pro FU jasne, ale k te davam vypis brokera - nevim jak jinak by broker poznal, ze nelzu a nikde jsem si nevsiml, ze by to nekdo nedelal

jen jeste dve podotazky:
- akcie jsou mi uz jasne, ty tam nepatri, ale kladne uroky z bankovniho uveru pocitam, ze ano ?

- pokud budu vyplnovat prilohu 4 tak musim i vyplnit -> Příloha § 38f odst.10 ? (tu jsem jiz vyplnil, jelikoz jsem originalni sel na prilohu 3) ? nebo staci do priloh prida kopii od brokeru a muj excel kde to mam popsane, vcetne infa, ktere zema maji dvoji zdaneni a jake ??
Naposledy upravil tonda.perioda dne 9. 3. 2023 09:14, celkově upraveno 1
tonda.perioda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mlrs 9. 3. 2023 09:11

jo mi dokonce volala pani z financaku, jestli si to nechcu prehodit ze 3 prave do te 4...ale rekl jsem ji, ze mi to za to nestoji se s tim drbat - ale jinak byla fakt ochotna i treba to se mnou projit a poradit - ja treba o te moznosti prilohy 4 vubec nevedel
mlrs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 9. 3. 2023 09:26

minarjo píše:@octaviampi, no pokud chceš uplatnit zápočet zahraniční daně (neboli neplatit u nás celou daň z dividend znova), je povinné doložit finančáku tu daň sraženou v zahraničí, a to dle § 38f (který se zabývá právě vyloučením dvojího zdanění), konkrétně pak dle odstavce 5 tohoto paragrafu Zákona o daních z příjmů

Ty se v tom hujerství a grafomanii vyžíváš. Užitečné informace prokládáš úplně zbytečnýma a předposraným přístupem. Kdyby tě úřednice mlátila, ještě bys jí poděkoval.
Podle tvé logiky bys u pronájmu bytu přikládal aktivně sám od sebe účtenky a výpisy z banky, aby sis je přece mohl uplatnit. Nebo by podnikatel dával do přiznání strkal faktury, že si fakt může ten materiál dát do nákladů.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 9. 3. 2023 11:20

Ještě jedno praktické řešení - přehodit danění dividend do přiznání manželky (příl. 3), pokud tu možnost máte a je to ve společném vlastnictví, aby to zůstalo v 15% sazbě.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 9. 3. 2023 12:09

Sexisto, urcite vydelava jeste vic.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 3. 2023 13:44

@octaviampi:
Když jsi tak "chytrý", přečti si zde v tématu daní vlákno Daně 2022-2023, kde na podobnou věc k doložení zahraničních dividend odpovídá právě dnes i přímo daňový poradce @Tax Consultant, viz viewtopic.php?f=319&t=1326873&p=13443333#p13443333
Chceš snad zpochybňovat i jeho radu? Věřím že ne!
Nelze spojovat některé typy ČESKÝCH příjmů (jako třeba ten nájem, podnikání), kde se skutečně dokládají faktury atd. až na vyzvání při daňové kontrole, a daň zaplacenou V ZAHRANIČÍ kterou chceš u nás uplatnit, tu prostě doložit musíš už v základu při podání, i kdyby ses na hlavu stavěl. Jak jinak bys jí mohl uplatnit (zápočtem zahraniční daně vůči dani české), když bys FÚ její výši sraženou v zahraničí věrohodně nedoložil? Šlo by o narušení mezinárodních daňových smluv a potenciální krácení české daně.

-- 9. 3. 2023 12:58 --

@tonda:
Vyplněním tabulky SEZNAM pro poplatníky...(tedy té dle Přílohy § 38f odst.10) nic nezkazíš, je to pomůcka nejen pro FÚ, ale hlavně pro tebe samotného, abys vůbec mohl správně zahraniční dividendy z jednotlivých států a stržené daně vyčíslit (a hlavně ty daně pro každý stát manuálně zastropovat na maximálně 10% či 15% hrubé dividendy daného státu dle smlouvy s ním, aby byla hranice pro uznání daní z dividend dodržena, tedy abys např. z Německa použil maximálně 15% z hrubé německé dividendy, a ne celou německou daň přes 26%). Tedy ve vlastním zájmu tu tabulku Seznam dělej, ať už daníš v hlavním základu daně (listy Přílohy 3 pro jednotlivé země) nebo v Samostatném základu (list Přílohy 4 pro všechny země souhrnu). U přílohy 3 využiješ jednotlivé řádky (státy) z té tabulky SEZNAM, u přílohy 4 pak jejich součet.

A k těm úrokům: o jakých úrocích to stále píšeš? Opakuji že do Přílohy 4 patří jen ZAHRANIČNÍ příjmy, právě proto aby byly daněny jako české. Ty máš nějaké zahraniční kladné úroky, když jak píšeš je to z úvěru? To nechápu... Když bys měl třeba zahraniční dluhopisy, tam bych to chápal, ale u úvěru? Takové já nemám a nikdy neměl, k tomu ti tedy více neřeknu. Obecně ale úroky jsou stejně jako dividendy příjmy z kapitálového majetku, takže pokud jsou zahraniční, mělo by to jít, ale osobně neznám.
Naposledy upravil minarjo dne 9. 3. 2023 14:21, celkově upraveno 2
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 9. 3. 2023 14:14

"Chceš snad zpochybňovat i jeho radu? Věřím že ne!"

Ale jistě že chci. Na řadě věcí se neshodnou nejen konzultantni, ale ani samotní úředníci. A pokud se živí poradenstvím, tak má určitě jiný přístup než normální člověk. Protože potřebuje mít věci hotové rovnou a nešťourat se v tom až ex post. Až úředník vyzve, klidně mu to doložím. Ale proboha nebuďme papežštější než papež. Tady to vlezdoprdelkovství mě vytáčí.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 9. 3. 2023 14:25

Součástí přiznání k dani z příjmů nejsou žádné přílohy - žádný zákon ani vyhláška mi neříká co mám přiložit a co nikoliv. Říkají to pouze pokyny k přiznání, které jsou sice vydávány vyhláškou, ale v daňovém řádu není ani písmeno o tom, že se vyhláškou stanoví přílohy přiznání. Kdo přiloží jakoukoliv přílohu, tak to činí dobrovolně. Na druhou stranu tu máme § 92 odst. 3 daňového řádu: Daňový subjekt prokazuje všechny skutečnosti, které je povinen uvádět v daňovém tvrzení a dalších podáních.
Obecně, čím méně se toho na berňák pošle, tím méně se s tím berňák zabývá. Po mě taky chtěli spoustu věcí a já jim na to říkám jen "Pošlete výzvu, doložím." ... výzva za 11 let mi přišla jednou :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 3. 2023 14:33

Tak to mě takto @Rop vyzvali po telefonu cca 4 roky zpět v rámci procesu kontroly přiznání koncem března, ať ty zahraniční daně aspoň souhrnným výpisem daní+dividend všech brokerů, kde zápočet uplatňuji, doložím, aby aspoň rámcově mohli zkontrolovat, zda mám na uplatnění zápočtu v daném objemu zahraniční daně nárok a zda jsem nenárokoval zahraniční daň v nadměrné výši, nad rámec mezinárodních smluv (nešlo přitom o obří zahraniční daň, řádově kolem 10 tisíc Kč). A to podotýkám že šlo o FÚ Praha 9, tedy žádné maloměsto, kde by na to měli čas. Tedy je to o konkrétním úředníkovi, ta co mi volala byla už dle hlasu mladá a tedy asi dost snaživá, navíc prý zahraniční příjmy že ona nedělá, že to musela dát kolegyni a ta si to vyžádala. Takže asi tak - a nešlo o daňovou kontrolu, jen o zpracování přiznání tak, aby mohli vystavit konkludentní daňový výměr, což se po mém doložení skrz Opravné přiznání (podávám mnoho let elektronicky) i stalo. Žádné výmysly zde tedy nepíšu, je to realita a i na velkých FÚ to zahraničí berou důkladně, typicky na to mají i odbornici. Totéž se stalo známému investorovi v Brně, kde mladá úřednice byla dokonce tak horlivá, že trvala na potvrzení zahraničním správcem daně. Až když jsem známému poradil, ať argumentuje tím odstavcem 5 paragrafu 38f, který cituji výše pro @octaviampi, tedy že v odůvodněných případech to lze nahradit dokladem plátce, zde brokera, a ať jí j tomu napíše že tak běžně FÚ postupují, až pak mu dala pokoj. Takže nepřiložit nic a chtít nárokovat uznání zahraniční daně, to je jako červený hadr na býka, zvlášť u méně zkušených úřednic. A to i v Praze a Brně, kde mají jistě práce nad hlavu (hodně poplatníků na jednu úřednici).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 9. 3. 2023 16:19

minarjo: a proč si to nezjistí český berňák sám? Mezinárodní daňová spolupráce snad nefunguje? Navíc tím evidentně porušuje berňák zákon - viz § 5 odst. 3 daňového řádu: Správce daně šetří práva a právem chráněné zájmy daňových subjektů a třetích osob (dále jen „osoba zúčastněná na správě daní“) v souladu s právními předpisy a používá při vyžadování plnění jejich povinností jen takové prostředky, které je nejméně zatěžují a ještě umožňují dosáhnout cíle správy daní.
A k tomu § 92 odst. 4 daňového řádu: Pokud to vyžaduje průběh řízení, může správce daně vyzvat daňový subjekt k prokázání skutečností potřebných pro správné stanovení daně, a to za předpokladu, že potřebné informace nelze získat z vlastní úřední evidence.
Ale ono lze údaje získat z vlastní úřední evidence, jenom někdo musí zvednout pozadíčko a požádat zahraničního správce daně o sdělení v jaké výši byla daň uhrazena :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Další stránka