Zakoupení tabletu bez DPH

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod PetrKasnal 24. 4. 2023 11:20

Dobrý den,

mému otci jsem objednal tablet a jelikož je plátce DPH a může si tablet odečíst, tak jsem do objednávky zavedle jeho IČO a DIČ. Nicméně jsem tablet zaplatil svojí kartou. Dočetl jsem se, že by to mohl být problém, když se zboží platilo jinou kartou, která není na otcovo jméno. Je nějaké řešení? Bohužel zboží už nejde vrátit a fakturu mi neupraví.

Děkuji
Kasnal
PetrKasnal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod nikko 24. 4. 2023 11:24

Tablet nerozbalit, nepoužít a někomu ho prodat jako nový. Pak si koupit další tablet už v souladu s pravidly pro odečet DPH.
nikko
Nadšenec

Odeslat příspěvekod pulmann 24. 4. 2023 11:54

Já bych to neřešil.
Pokud je ale nad 10 000Kč vč. DPH, tak na faktuře musí být údaje odběratele kvůli KH.
Pokud je do 10 000 Kč, tak je účtenka beze jména.
To je jako, když si jde obkladač do OBI koupit lepidlo za 500 Kč.
TAké dostane anonymní účtenku.
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 24. 4. 2023 14:03

Předně, že je plátcem DPH neznamená, že má nárok na odpočet DPH.
Ten tablet musí používat výhradně ke své ekonomické činnosti (ke svému podnikání).

A z toho vyplývá i druhý možný problém - pokud tablet zaplatil někdo jiný, kdo není zaměstnancem plátce, tak toto zaplacení může vyvolávat dojem, že nebude použit pro ekonomickou činnost plátce, ale pro někoho jiného a plátce si jen nárokuje DPH od státu.

V obojím případě by ale rozporoval berňák, až v rámci nějakého zahájeného řízení (postup k odstranění pochybností před vyměřením, daňová kontrola po vyměření daně).
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod nikko 24. 4. 2023 14:21

pulmann píše:Já bych to neřešil.
Pokud je ale nad 10 000Kč vč. DPH, tak na faktuře musí být údaje odběratele kvůli KH.
Pokud je do 10 000 Kč, tak je účtenka beze jména. To je jako, když si jde obkladač do OBI koupit lepidlo za 500 Kč. TAké dostane anonymní účtenku.

Myslím, že pro možnost uplatnění odečtu DPH, musí být platba provedena buď hotově (tj. z firemní pokladny) nebo jen z firemních účtů evidovaných státem pro DPH. Platba ze soukromé platební karty proto může vadit.
EDIT: oprava - podle názorů ostatních (níže) tomu tak není.
Naposledy upravil nikko dne 25. 4. 2023 04:16, celkově upraveno 3
nikko
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PetrKasnal 24. 4. 2023 15:53

No jelikož už nemůžu tablet ani vrátit (tzn. je to déle než 14 dnů), tak už se vybalil a normálně používá.

To samozřejmě vím a má na to právo, akorát se nám to prostě takhle zamotalo. Tudíž výsledek je, že to asi není úplně v pořádku a pokud by se na to přišlo, tak to může vadit.
PetrKasnal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dave_no 24. 4. 2023 15:56

Platí podobná pravidla i pro zaúčtování nákladů při pronájmu? Většina dokladů je na mé jméno, ale převod se nějak zadrhl a proběhl nečekaně až letos :-)
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 24. 4. 2023 19:39

nikko píše:Myslím, že pro možnost uplatnění odečtu DPH, musí být platba provedena buď hotově (tj. z firemní pokladny) nebo jen z firemních účtů evidovaných státem pro DPH. Platba ze soukromé platební karty proto může vadit.

Můžeš mi prosím tuto podmínku najít v zákoně o DPH? Děkuji.

Mimochdem fakt si myslíš, že není nárok na odpočet, když zaměstnanec si koupí kartou v obchodě novou tužku?

PetrKasnal: může to vzbudit podezření. Tak jako tak tvůj otec musí prokázat, že to využívá jen pro ekonomickou činnost (pro podnikání).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod nikko 24. 4. 2023 20:26

Rop píše:
nikko píše:Myslím, že pro možnost uplatnění odečtu DPH, musí být platba provedena buď hotově (tj. z firemní pokladny) nebo jen z firemních účtů evidovaných státem pro DPH. Platba ze soukromé platební karty proto může vadit.

Můžeš mi prosím tuto podmínku najít v zákoně o DPH? Děkuji.
Mimochdem fakt si myslíš, že není nárok na odpočet, když zaměstnanec si koupí kartou v obchodě novou tužku?

Něco takového mi říkal příbuzný, plátce DPH. Myslím, že to nějak souviselo i s opatřením státu proti podvodům s DPH. Na dotazy ke konkrétním paragrafům je vhodné se obracet na specializované právníky.
nikko
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 24. 4. 2023 21:47

Účetní dotazy v IT poradně nebývají na místě a tato diskuze je docela dobrý příklad :)
Platba libovolnou platební kartou není problém. Podstatné jsou jen správné fakturační údaje.
Emil Pastelka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 24. 4. 2023 21:56

nikko: já ti prozradím malé tajemství ... vlastně dvě:
a) jsem daňovým poradcem
b) nikde žádná podobná podmínka v zákoně není

Emil Pastelka: podstatné pro nárok na odpočet je použití daného zboží nebo služby pro ekonomickou činnost. Vše ostatní jsou až další body (daňový doklad atd.), které bez podstaty nároku na odpočet je naprosto zbytečné řešit.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod dalich 24. 4. 2023 22:16

nikko píše:[ Platba ze soukromé platební karty proto může vadit.

Má za sebou kontrolu a podobný případ: Faktura na moje DIČ, plátce DPH a platba (mojí) soukromou kartou. Musel jsem k tomu jen doložit výpis z té soukromé karty s tou transakcí. Cajk. Ale chtěli to zařízení vidět :-) Tak jsem jim ten notebook s monitorem ukázal a byli spokojení. (Platba soukr kartou byla kvůli cashbacku.)
dalich
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod pivinecek 24. 4. 2023 22:35

U PC věcí to dělám běžně, že nakoupím na fakturační údaje firmy pro kterou notebook nebo pc kupuju a zaplatím svojí soukromou platební kartou, pc zprovozním a ta firma mi pošle přesnou částku z faktury z jejího firemního účtu na můj. PC a notebooky jsou specifické věci, kterým rozumí určita skupina lidí, a ještě s tím nebyl nikdy problém, že finančák něco řešil, když vidí, že přesná částka byla z firemního účtu zaplacena soukromé osobě. Něco jiného, když by mi poslali vyšší částku než je na faktuře.
K dispozici zaměstnanecké slevy na Samsung
promo kódy v mém profilu (zeměkoule u jména) nebo SZ. Revolut, Vivid Card, Raiffeisenbank, IN100 české dráhy.
pivinecek
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 25. 4. 2023 01:44

Rop píše:... použití daného zboží nebo služby pro ekonomickou činnost.

Máte pravdu. Ovšem já reagoval převážně v kontextu původního dotazu a také v reakci na výtečné rady pana nikka.
Emil Pastelka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod nikko 25. 4. 2023 04:19

@Rop @Emil Pastelka @dalich @pivinecek Díky za upozornění na omyl.
nikko
Nadšenec

Další stránka