Paušální daň - Omylem jsem nakoupil a prodal akcie za 20000$

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Georg1990 15. 7. 2023 11:13

Zdravím,

na Interactive Brokers investuju už pár let, nějak jsem se překlikl a nakoupil jsem akcie za 20000 USD. Hned jsem je zase bez ztráty prodal, v tom problém není. Problém je, že jsem osvč a daním tím novým paušálem (měsíčně cca 6000,- a nemusím nic řešit) a tam je roční limit na prodej akcií tuším nějakých 100 000,- Kč.

Takže kvůli blbému překliknutí jsem si ve vteřině udělal daňový problém.

Nevíte, jak se toto dá s úřadem vyřešit?

Díky
Naposledy upravil Georg1990 dne 16. 7. 2023 09:53, celkově upraveno 2
Georg1990
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 15. 7. 2023 11:22

Dělat jakože nic, prostě OMYL :-))

Pokud ten rok nic jinýho nezobchoduješ, neprodáš, tak bych to asi neřešil…

Myslím že ti ani nic moc nehrozí, jeden daňman říkal, že hrozí až od daňového úniku 100 000 Kč klepeta
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod .void 15. 7. 2023 22:19

Georg1990 píše:Nevíte, jak se toto dá s úřadem vyřešit?

Neříct to úřadu, a doufat, že za 10 let to nezjistí nebo to nebudou řešit. :-) Jinak je v tomto ohledu zákon nekompromisní.

Pokud to chceš všechno dělat dle správnosti, tak jak káže zákon, tak musíš oznámit porušení podmínky paušální daně nejpozději teď a příští rok podat daňové přiznání.
.void
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Georg1990 16. 7. 2023 09:51

No to jistojistě zjistí, protože ten pitomý broker posílá přehledy. Už mi jednou z finančáku psali o 3 roky později, že mám za nějaké období prokázat zisky z akcií, že jim přišlo něco od brokera a je tam nesrovnalost.

-- 16. 7. 2023 09:52 --

Nechápu proč zákon řeší, že se něco prodalo, a ne to, že na tom byl nějaký zisk. Proč neřeší zisk, proč stupidně řeší množství prodeje.

-- 16. 7. 2023 10:17 --

Já to asi uhraju na tom, že došlo k chybě na straně brokera, a že jsem žádné akcie nikdy nedržel, a že mi můžou políbit šos a ať si jdou stěžovat k brokerovi.

Já nemůžu za to, že ten blb Interactive Brokers předvyplní u akcie pokaždé hodnotu 100 kusů. Byl jsem unavený z práce, a tohle je prostě chyba UI. ještě ke všemu vždycky když u toho Brokera kupuju nějaké akcie, tak se mě ten pablb několikrát ptá v dialogovém okně, jestli to chci koupit, a nevím proč, ale u nákupu těch 100 akcií za 20000 USD se mě naptal, jen jsem se překlikl a už to bylo.

-- 16. 7. 2023 10:27 --

Jo a na Interactive Brokers pošlu email, ať ten nákup smažou ze své evidence a vrátí mi commision fee. Načež oni mi odpoví že to nejde, a já pošlu rozhořčenou odpověď zpět, a potom celou tuto konverzaci pošlu na finančák, až mě budou otravovat.
Georg1990
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod .void 16. 7. 2023 11:06

Finančáku to bude… jedno, oni by chtěli ty peníze na daních za jakýkoli podmínek. Přihlédnout k tomu by mohl maximálně soud, a to taky jen v rozmezích zákona. Prostě drahá chyba, bohužel. :-(

-- 16. 7. 2023 11:11 --

Jinak Interactive Brokers nemůže (nesmí) smazat žádný nákup ani prodej z jejich evidence, podobně jako banky to nesmí udělat. Maximálně vrátit poplatky, ale to už je další transakce v evidenci.
.void
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Georg1990 17. 7. 2023 20:21

Hele počkat. Ještě jedna věc. Já těch 20000$ akcie nakoupil na margin account. Nešlo by to nějak uhrát na to, že to nebyly moje akcie, že to bylo na půjčku? Asi ne, co...
Georg1990
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod outlier 17. 7. 2023 21:31

Kolik let zpátky do toho můžou?
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 17. 7. 2023 22:48

Myslim ze 3 roky a 10 kdyz jsi ve ztrate nebo beres dotace (od data kdy uplynula lhuta pro podani DaP).
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Rop 18. 7. 2023 19:16

Berňáci - 3 roky od lhůty pro podání přiznání - takže řekněme 3 roky a 4 měsíce po skončení přiznání.

Policie - 10 let - si propočítej na konci roku kolik ti dělá paušální daň a kolik by měla dělat skutečná daň a pojistné na zdravotní a sociální pojištění. Pokud stát "okradeš" o více než 100 000 Kč (což se u paušální daně může stát), tak je to za 2 až 8 let o chlebu a vodě :lol: A po trestním odsouzení samozřejmě se obnovuje i lhůta pro berňáky.

Samozřejmě je otázka, zda na to někdo přijde.

A taky je otázka co jsi vůbec koupil a tak ... ale k tomu se fakt nechci obecně vyjadřovat.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Georg1990 18. 7. 2023 20:31

Hele, prijdou na to 100%, o tom neni pochyb, brokeri posilaji objemy naobchodovanych akcii.
Georg1990
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod outlier 19. 7. 2023 02:09

Znám lidi, kteří nikdy žádné příjmy z dividend nepřiznali a berňák na ně nikdy nepřišel. U prodeje je to možná jiné.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 19. 7. 2023 21:24

Když se bojíš, tak holt si musíš zaplatit daňového poradce :)) Ale kdo se moc ptá, moc se dozví. My nevíme Co a jak a odkud jsi koupil, to už tu zaznělo.

co já jsem analyzoval všechny úspěšný lidi, tak všichni do jednoho porušovali pravidla. Když budeš dodržovat pravidla, tak vždycky budeš jen přizdisr... Bohužel, takhle to funguje.

A nejen business, ale i arnold s, prohlásil to samé dokonce návodně na přednášce, zaznam je na netu :))

Dělat ničemu nenabádám, mě za to nikdo nezaplatil :-))
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Pavel Smolík 15. 8. 2023 22:33

Georg1990 píše: Problém je, že jsem osvč a daním tím novým paušálem (měsíčně cca 6000,- a nemusím nic řešit) a tam je roční limit na prodej akcií tuším nějakých 100 000,- Kč.
Takže kvůli blbému překliknutí jsem si ve vteřině udělal daňový problém.

Jaké jsou možnosti obchodovat s akciemi v paušální dani?

Zákon říká podmínku "příjmy z kapitálového majetku, příjmy z nájmu a ostatní příjmy, pokud se nejedná o příjmy podle bodů 1 až 3 a pokud celková výše těchto příjmů nepřesáhne 50000 Kč."
Pročež příjmy z kapitálového majetku jsou dividendy nedaněné srážkovou daní. (Proto nechci americké dividendové tituly).
Ostatní příjmy zahrnují prodej akcií.

Smím bez zisku prodat akcie přes 50k abych mohl platit dál paušální daň a nepodával daňové přiznání?
Smím prodat akcie přes 50k po časovém testu a nepodávat daňové přiznání?

Mě připadá, že mohu jen nakupovat, nesmím prodávat a nesmím dostávat příliš dividend z ciziny.

-- 15. 8. 2023 23:11 --

ještě koukám na https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-586 § 7a 1 (b) a je tam, že mohu mít 1. příjmy od daně osvobozené + příjmy, které nejsou předmětem daně

Takže příjem po testu by podle mého laického názoru vadit neměl. Stejně tak příjem bez výnosu.

Taky jedu v paušálním režimu a tohle nikde nevidím vysvětleno.
Pavel Smolík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 16. 8. 2023 07:56

Jak není nikde vysvětleno?
Musíš vědět jaké máš příjmy. Pokud máš příjmy osvobozené, tak ty paušálnímu režimu nevadí.
Pokud máš příjmy nesvobozené zdaněné srážkovou daní, tak ty paušálnímu režimu nevadí.
Pokud máš příjmy neosvobozené (dle § 8, § 9 a § 10), tak ty nesmí přesáhnout 50 000 Kč, aby to nevadilo paušálnímu režimu.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pavel Smolík 18. 8. 2023 13:06

ok, příklad z úvodu: nakoupil a prodal za stejnou cenu.
Je to "příjem, který není předmětem daně"?
Pavel Smolík
Návštěvník

Další stránka