Paušální daň - Omylem jsem nakoupil a prodal akcie za 20000$

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 18. 8. 2023 14:14

Není (bacha, neguji negaci). Je to příjem, který je předmětem. Je to příjem, který není osvobozený. Stačí nahlédnout do § 3 a 4 zákona o daních z příjmů.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 18. 8. 2023 16:35

:) Moc divná věc.
Pochybuju, že někdo bude potrestán za to, že prodal akcie bez výdělku
a nezaplatil daň z nulového výdělku. :)
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 18. 8. 2023 16:44

Ty jsi úplně mimo. Není to žádný trest za prodej věci s nulovým ziskem, je to trest za porušení podmínky pro paušální daň, což v praxi většinou znamená mnohem větší zdanění a odvod sociálního a zdravotního.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pavel Smolík 18. 8. 2023 16:54

A prodej po časovém testu?
Pavel Smolík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 18. 8. 2023 17:15

Ten je od daně osvobozen - opět stačí si přečíst § 3 a 4 zákona o daních z příjmů.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pavel Smolík 19. 8. 2023 15:45

shrnu tedy pro nás, kteří platíme daňový paušálem (ne nákladovým):

- pokud dáme peníze do akcií, nesmíme je prodat dříve než po třech letech. A musíme se modlit, aby nás někdo před doběhnutím časového testu nevytěsnil (aktuální u ČEZ)
- musíme si hlídat, aby dividendy ze zahraničí nepřesáhly 50k za rok

Rop: moc děkuji za odpovědi.
Naposledy upravil Pavel Smolík dne 19. 8. 2023 19:14, celkově upraveno 1
Pavel Smolík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 19. 8. 2023 17:37

Shrnul si to hezky, ale špatně :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pavel Smolík 19. 8. 2023 19:14

fajn, tak to škrtám, ať nikoho nezmátnou. Ale vaše odpovědi jsem pochopil přesně takhle.
Pavel Smolík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 19. 8. 2023 19:21

Jenomže k tomu můžeš dostat 10 000 Kč jako bonusy od banky a už to není 50 000 Kč na dividendě ze zahraničí, ale jen 40 000 Kč. Proto jakékoliv zjednodušení je zavádějící. Prostě u každého příjmu musím udělat test, zda příjem:
a) je předmětem daně,
b) není osvobozen,
c) není zdaněn srážkovou daní,
d) ostatní příjmy dle § 8, 9 a 10 přesáhli 50 000 Kč (v součtu).

Pokud mám všude ano, tak nemohu použít paušální režim. Je to prosté.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pavel Smolík 19. 8. 2023 19:31

pak jsem vás přeci jen pochopil správně :-)

Ano, i že těch 50k není jen na dividendy jsem zjednodušil. Stejně tak "nesmíme" neplatí, jen by znamenalo daňové přiznání a já to rovněž zjednodušil.

To klíčové podle mne je, že příjem je i prodej akcií bez zisku a nutí mne tedy čekat na časový test. Což s ohledem na to, že jsme byl za poslední roky dvakrát vytěsněn a vidím, co se děje na ČEZ, je docela klíčová informace: nejen mne potenciálně okradou při vytěsnění, ale zaplatím kvůli tomu i více na daních.

Nicméně poznámka s bonusem je zajímavá: zrovna letos jsem si pořídil Moneta komerční kreditku a říkal jsem si, že to sem asi spadne.
Pavel Smolík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 19. 8. 2023 22:32

Osvobozen je i příjem z prodeje cenných papírů nižší než 100 000 Kč.

Proto je to děsně zjednodušující.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vpe 25. 8. 2023 10:21

Mimochodem, víte o tom, že když máte akcie v americe, a umřete, tak je nějaká šílená americká dědická progresivní daň 50-60% (tuším od limitu 60 000 $)? Když je máte v Irsku, tak je daně o něco nižší a limit vyšší - teď nevím jestli jenom 30% nebo méně?

Někde jsem to jenom zaslechl, tak bacha, Ladislav kde ty máš ty akcie? Rozhoduje prý isin, prodávám, jak jsem koupil, nejspíš by to skasli rovnou v americe, v Irsku, nevím,

Rope, rozumíš tomu?
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ddaveid 26. 8. 2023 17:34

Ano, je to tak. Na US akcie se sídlem v USA se vztahuje tato dědická daň.

Vyhnout se ji můžete koupí jiných instrumentů. Buď Evropské akcie apod. Nebo co se týče ETF, tak volit ty s UCITS termínem ve jménu. Tedy např. na ETF iShares SaP500 UCITS se americká dědická daň nevztahuje. Minimálně zatím ne.

-- 26 srp 2023 17:35 --

Víc tady:

https://skejwin.cz/mate-us-akcie-u-inte ... ka-dan-40/
ddaveid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 5. 11. 2023 07:29

:-)) ''Když máte akcie v americe a umřete, tak je nějaká šílená americká dědická daň 50-60%.'' :-D

Máme akcie z USA, koupené v Německu na Xetra Frankfurt a Tradegate Berlin,
americké akcie máme napsané na kontě solidní evropské banky a u žádného levného moderního brokera.
Evropské děti, tedy syn a dcera dědící americké akcie po otci, by mohly platit daň ze zděděných amerických akcií jen,
kdyby dostal syn americké akcie za víc než 60.000 USD.
Kdyby dostal akcie po otci za 59.999 dolarů, neplatil by žádnou daň.
Kdyby dostal akcie za 61.000 dolarů, platil by daň jen 18 %, nevim zda z 1.000 USD nebo z celých 61.000 USD.
Ta daň se zvyšuje podle výšky zděděné hodnoty amerických akcií.
Maximální daň 40 % by platil evropský syn, dcera jen, když by zdědné americké akcie měly hodnotu vyšší než milion dolarů.
Daň 18 % z US akcií nad 60.000 USD nebude pro žádné z našich dětí tragedie. Budou mít stále radost,
jestli zdědí US akcie za víc než 60.000 USD.
:idea: A vedle amerických akcií za 59.000 USD by měl každý evropský syn a dcera dědit po otci také akcie za 120.000 z Německa, Británie, Kanady, Japonska, Austrálie. Kdo umí daň 12,8 % u dividend z Francie, měl by mít také francouzské akcie pro dividendy = BNP Paribas, Sanofi.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod gotesák 5. 11. 2023 10:33

Pokud máte německé občanství, nebudete platit žádnou daň. Německo má vyjednanou vyjímku z této zlodějny. Česko ji bohužel nemá.
Život je příliš krátký na to, aby člověk chodil do práce.
gotesák
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka