Paušální daň - Omylem jsem nakoupil a prodal akcie za 20000$

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod outlier 28. 2. 2025 14:47

50 tis. je šíleně nízký limit, zvlášť když to s podnikáním v podstatě nesouvisí. Mělo by to být spíš 500 tis. nebo prostě to jen danit vyšší sazbou než lidem v jiném režimu.

Rop píše:Jenomže k tomu můžeš dostat 10 000 Kč jako bonusy od banky a už to není 50 000 Kč na dividendě ze zahraničí, ale jen 40 000 Kč. Proto jakékoliv zjednodušení je zavádějící. Prostě u každého příjmu musím udělat test, zda příjem:
a) je předmětem daně,
b) není osvobozen,
c) není zdaněn srážkovou daní,
d) ostatní příjmy dle § 8, 9 a 10 přesáhli 50 000 Kč (v součtu).

Pokud mám všude ano, tak nemohu použít paušální režim. Je to prosté.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 28. 2. 2025 16:43

Daň z 50 tis. Kč = 7 500 Kč.
Daň z 500 tis. Kč = 75 000 Kč. Myslíš, že by si stát měl nechat utéct 75 000 Kč u každého paušálisty?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod meme1255 28. 2. 2025 17:14

Přijde mi bizarní, že se paušalistům nelíbí nízký limit, když už v zásadě takhle platí daně naprosto směšné proti všem ostatním.
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod outlier 28. 2. 2025 17:17

Nejde o výši daně, ale o to, že to v podstatě kompletně blokuje investování, které s podnikáním vůbec nesouvisí.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod meme1255 28. 2. 2025 17:36

Paušální daň je za mě zejména:

1. Naprosto ubohá alibistická náplast na to, že po xyz letech slibů stále nefunguje JIM.
2. Nástroj jak asistentům poslanců a dalším v Praze „zalepit“ stav trhu s bydlením (švarc)
3. Nástroj pro lidi, kteří tohle neřeší (typicky řemeslníci, živí se prostě rukama) a jsou rádi, že jim stačí poslat 1 platbu.

To, že to blokuje investování, je správně. Je to paskvil, IMHO nemá existovat, ale když už to existuje, tak to nastavení je IMHO v tomto správně.
meme1255
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 28. 2. 2025 19:09

outlier: co se zkusit oženit? :roll:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pavel Smolík 28. 2. 2025 20:27

já se klepu, abych v podobné situaci neudělal stejnou chybu. To ani nemusí být chyba: třeba koupím ČEZ a stát mne vyvlastní před časovým testem => ne on ale já poruším podmínku...

Paradox je, že paušální daň je pro mne dražší než nákladový paušál, takže teoreticky by mi měl FÚ v tom případě popsaném na začátku peníze ještě vracet. Ale logiku v tom nehledejme.
Pavel Smolík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 28. 2. 2025 21:23

A proč tedy máte paušální daň?
Rop
Administrátor

Předchozí stránka