Jsem normální fyzická osoba (občan), neplátce DPH. Zvažuji pořízení nového auta na Slovensku, protože cena je výrazně levnější než v ČR.
Prodejce vystaví fakturu bez DPH, DPH přiznám a odvedu v ČR, to je jasné.
Abych mohl auto v ČR přihlásit, musím mít DPH uhrazené. Tj. podat "Hlášení o pořízení nového dopravního prostředku podle § 19 zákona o dani z přidané hodnoty", uhradit zálohu na daň, auto zaregistrovat a pak po skončení zdaňovacího období podat přiznání k dani.
Je to tak?
Co mě mate, přiznání mohu podat až po skončení zdaňovacího období. To je pro mě, jakožto pro neplátce, čtvrtletí? Čili pokud auto koupím 10.10., přiznání podávám v lednu?
Druhá věc, v Hlášení je bod 5. "Datum vstupu nového dopravního prostředku do tuzemska". To je povinné pole? Nebo tam uvedu stejné datum jako u data pořízení? Na něm přece nezáleží (kromě lhůty pro podání hlášení) a ani ho nijak nedoložím, když auto jede po svých.
Jde o to, že buď prodejce auto odhlásí na vývoz, bude třeba sjednat dočasnou pojistku, auto dostane dočasné slovenské značky, na kterých odjedu. V ČR pak s ním před registrací budu muset jít na evidenčku, protože to není už nové (nikdy neregistrované) auto.
Nebo auto právně převezmu, ale to bude stát nadále v autosalonu na Slovensku, uhradím DPH, auto přihlásím do českého registru (je nové, nikdy neregistrované, takže na evidenčku nejde), dostanu české doklady a značky a s nimi v batůžku odjedu na Slovensko, dám je na auto a auto odvezu domů.
Jenže v Hlášení, které musím podat, abych vůbec mohl auto zaregistrovat, uvádím datum překročení hranic, ke kterému reálně dojde až později. Takže to datum si vymyslím. Vadí to něčemu (kromě toho, že v daňových hlášeních by se lhát nemělo)?