Daně bez faktury

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod User212 15. 11. 2023 04:21

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co mám dělat v moment kdy pracuji pro zahraniční firmu a posílá mi peníze rovnou na účet a někdy na crypto peněženku. Peníze mám jako provizi z marketingových služeb. Př.: Vytvořím stránce obrázek např. vína, které prodává a dostanu podíl z každého zakoupeného vína. Tyto peníze mi na konci měsíce pošlou na bankovní účet nebo crypto peněženku. Peníze mi přijdou ale jediný důkaz o platbě, který dostávám je zpráva v emailu. Zpráva obsahuje pouze datum, částku z provize kterou jsem dostal a kdo peníze zaslal.

Jak v tento moment mám danit tyto částky když nemám fakturu? V cryptu peníze sice dostanu ale pro danění tuto částku přece musím i zakoupit abych mohl danit rozdíl pokud se nepletu. Peníze co mi přijdou rovnou na účet pak také nemohu danit když nemám důkaz jiné podoby než v emailu. Kontaktoval jsem stránku zda by mi mohla zpětně vystavit faktury, ale zatím bez odezvy. Co když se stane nejhorší a faktury mi nezašlou?

Chci aby vše bylo v pořádku. Mám domluvené finanční poradce, ale chci se zeptat i zde. Moc děkuju za jakoukoliv radu.
User212
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pulmann 15. 11. 2023 09:05

Já problém nevidím.
Jste fyzická osoba ?
Co přijde na účet, a co je finanční úřad dohledat, to zdaníte.
Pokud zdaníte více, finančnímu úřadu to vadit nebude.
Pokud zdaníte méně, to finančnímu úřadu vadit bude.
Ale ještě uvidíme, co na to ROP .
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod User212 15. 11. 2023 09:40

Ano jsem fyzická osoba. Nevím jak s tím momentálně naložit jelikož faktury v této částce sám vystavovat nemohu. Nechci se dostat do situace kdy zaplatím daně vypočtené účetní a na následný dotaz kde jsem peníze vzal nemít žádnou fakturu jako důkaz. Jak jsem psal, jediné co mám jsou platby na účet a potvrzení krátkou zprávou v emailu.
User212
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 15. 11. 2023 12:35

Faktura je pouze jedna z možností. Mám spoustu klientů podnikatelů, kteří nikdy nevystavili žádnou fakturu a mají příjmy z podnikání.

Do evidence příjmů buď napíšeš příjem v penězích, nebo příjem v podobě nehmotné zastupitelné věci (což je pro český právní řád kryptoměna).
Ta se musí ocenit dle § 3 odst. 3 písm. a) zákona o daních z příjmů:
Nepeněžní příjem se pro účely daně z příjmů fyzických osob oceňuje podle právního předpisu upravujícího oceňování majetku - čili ocením obvyklou tržní cenou v daném místě a čase.

Důležité jsou příjmy, nikoliv papíry kolem nich.

Doufám, že pod pojmem "finanční poradce" se skrývá "daňový poradce" :oboze
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod User212 15. 11. 2023 12:54

Ano daňový � a co s platbou, která mi přišla přímo na účet?

-- 15. 11. 2023 13:54 --

Ano daňový � a co s platbou, která mi přišla přímo na účet?
User212
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 15. 11. 2023 20:48

Tak předně - zdaňují se přijaté platby, nikoliv vydané faktury.

Přijaté platby jsou ty důležité věci, zdaňuje se v okamžiku zaplacení, ne v okamžiku vystavení faktury nebo uskutečnění plnění.

Takže přijatá platba bez dokladu se zapíše mezi ostatní přijaté platby do daňové evidence či evidence příjmů.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod User212 16. 11. 2023 04:51

Já jsem furt zmatený z toho co bych pak dělal v situaci kdy mi zavolá finanční úřad a chtěl by doložit důkazy o zdroji peněz.

1. Crypto obdržím nikoliv zakoupím. Zdaním celkovou částku s tím že odečtu poplatky. Jak ale finančnímu úřadu případně dokážu za co jsem tuto sumu na crypto peněženku obdržel?

2. Peníze přímo na účet mi sice přijdou ale přece se může kdykoliv stát, že finančák bude volat a ptát se na zdroj peněz. Nevím co bych v této situaci měl říct nebo ukázat. Smlouvu nemáme, faktury taky ne. Pouze přijaté peníze, zpráva v emailu a to je vše.

Omlouvám se, dělám tohle vše prvním rokem.
User212
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 16. 11. 2023 14:20

Pokud jsou peníze zdaněny, tak berňák až tak moc nezajímá zdroj peněz.

Zdroj peněz zajímá až policii :lol:
A té bys ukázal ten e-mail. Však když nic jiného nemáš, tak co bys ukazoval.
Každopádně je lepší příjem zdanit, než ho nezdanit, protože k tomu nemáš fakturu. Tam bys mohl být velmi rychle v trestném činu.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod User212 16. 11. 2023 14:28

Pokud to tedy chápu správně. Domluvím si účetní se kterou projdeme platby, které zdaním a kdyby nastal jakýkoliv problém vůči podezření zdroje tak ukážu email. Pak by tedy mělo vše proběhnout v pořádku?
User212
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 16. 11. 2023 15:38

K těm platbám (k výpisům) bych hned ty e-maily vytisknul. Přece jen je potřeba projet i účty s kryptoměnami, tak aby se na něco nezapomnělo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod User212 17. 11. 2023 16:29

Všechno mám připravené, moc děkuji za pomoc. Snad vše bude v pořádku
User212
Kolemjdoucí