OSVČ vedlejší činnost - RP

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod stanickses 2. 1. 2024 19:02

Zdravím,
manželka si začátkem roku založila živnost a jelikož stále pobírá RP je vedlejší. Její příjmy jsou cca 40 tis /měsíc a tak jsem začal řešit výhodnost paušální daně a tam jsem tedy došel k tomu, že to pro vedlejší činnost nelze. Potom jsem porovnal výpočet hlavní / vedlejší a překvapilo mne, že vedlejší je v tomto případě, kdy nedosahuje minimálního vyměřovacího základu o dost výhodnější z hlediska SP/ZP.

Mylně jsem se dosud domníval, že to má vliv pouze na zálohy v prvním roce a teď to tedy vypadá, že být vedlejší je v případě relativně nízkých příjmů výhodné i pro odvod jako takový.

Tedy moje otázka je následující, protože náš syn dosáhne 4 roky až v létě 2025, vyplatí se prodloužit RP co nejdéle a zůstat jako vedlejší? A jak se následně řeší ten rok, tzn. skončí RP v roce 2025 - ten se bere, že byla čnnost hlavní / vedlejší, nebo se to nějak kombinuje?

Děkuji
stanickses
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod misem 3. 1. 2024 09:35

IMHO placení záloh SP/ZP není tak podstatné, protože na konci roku bude muset beztak podat přehled o přijmech a výdajích a doplatit SP/ZP podle vypočteného vyměřovacího základu. O to to bude na konci roku větśí částka, pokud nebude platit zálohy, které by se jinak z té vypočtené částky odečetly.

Ledaže by rozhodná částka v roce 2024 byla nižší než 105 520Kč, pak by se pro SP neplatilo nic. Pro příjem 40000/měsíc to je tak na hraně, podle toho, zda a jak bude vést účetnictví.
misem
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 3. 1. 2024 17:26

Vedlejší činnost = neplatí se minimální platba pojistného pro hlavní činnost (jak měsíčně, tak celoročně)
ZP se platí jen ve vypočtené výši
SP buď vůbec (do cca 105 tis. Kč zisku), nebo minimální pro vedlejší činnost, což je výrazně méně.

V roce přechodu se to kombinuje, ale nedělí se příjmy za období vedlejší a za období hlavní, ale berou se celoroční příjmy a podělí se počtem měsíců vedlejší a hlavní (což většinou udělá z období vedlejší činnost až příliš ziskovou část).
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod stanickses 3. 1. 2024 21:32

misem píše:IMHO placení záloh SP/ZP není tak podstatné, protože na konci roku bude muset beztak podat přehled o přijmech a výdajích a doplatit SP/ZP podle vypočteného vyměřovacího základu. O to to bude na konci roku větśí částka, pokud nebude platit zálohy, které by se jinak z té vypočtené částky odečetly.

Ledaže by rozhodná částka v roce 2024 byla nižší než 105 520Kč, pak by se pro SP neplatilo nic. Pro příjem 40000/měsíc to je tak na hraně, podle toho, zda a jak bude vést účetnictví.

ano, taky jsem si to tak myslel, ale má to vliv i na ten celorok, jak píše Rop
stanickses
Mírně pokročilý