Daň z nemovitosti

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod p3v4x 13. 1. 2024 21:27

Ahoj dozvěděl jsem se že daň z nemovitosti se musí zaplatit do konce ledna 2024 v případě že se jedná o vymerenou částku pod 5000 Kč. Minulý rok se daň z nemovitosti lidem posílala formou složenky na které byla možnost i platby pomocí QR kódu a zasílala se automaticky všem plošně.

Chápu to správně že od roku 2024 se daň z nemovitosti nezasila lidem automaticky plošně složenkou ale její úhrada se provádí buď osobně nebo online přes finanční správu?
p3v4x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod polda 13. 1. 2024 22:18

Přečti si to ještě jednou.
polda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 14. 1. 2024 09:08

Pleteš si podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí (které je skutečně do konce ledna, pokud ho poplatník musí podat, tj. typicky když se u něj nějak změnil rozsah vlastnictví v roce 2023 oproti roku 2022, ať už nákupem, prodejem, darem nemovitosti atd.), a pak termín pro platbu této daně, na kterém se snad nic nemění (do konce května, poplatník dostane info k platbě tak, jak to má nastaveno u FÚ, tedy poštou, emailem či do datové schránky).
Co je ale letos skutečně nového, a to plošně, to je po mnoha letech zvýšení sazeb daně z nemovitých věcí, kdy většina zaplatí při stejném rozsahu majetku cca o 80% více než vloni. I tak stále budou patřit naše sazby k těm o dost levnějším oproti většině jiných evropských zemích, a fakt to je po mnoha mnoha letech stabilní sazby daně, kdy se měnila jen někde, lokálně místními koeficienty obcí (například já za byt na Praze 9 platil posledních více jak 10 let v podstatě úplně stejnou částku, která se před lety změnila jen o pár Kč poté, co se u spoluvlastnictví pozemků kolem bytového domu přešlo na výrazně jednodušší danění koeficientem 1,22 navyšujícím výměru bytu místo dle reálných velikostí a podílů těchto pozemků patřících k bytovému domu, které dřív bylo třeba do přiznání všechny uvádět - ale to byla třeba u mě změna o necelou dvacku, od té doby cca 10 let je to zcela stabilní částka daně).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod TommasCZ 18. 1. 2024 21:00

Zdravím,

před čtrnácti dny jsem podal daňové přiznání přes portál Moje daně. Stav je nyní "Přijato na FÚ".

Chápu dobře, že mám tedy splněno (má být podáno do konce ledna 2024).

A teď mám očekávat instrukce k platbě? Viz. jak je řečeno v příspěvku nade mnou?
TommasCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 18. 1. 2024 21:09

Ano, to znamená, že máš splněno. Důkazem o podání je p7s soubor, který se vygeneroval při odeslání (respektive on je to důkaz o přijetí, ale to by bylo na dlouhé povídání).

Platební údaje ti přijdou dle toho, jak jsi v přiznání vyplnil příslušnou kolonku.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod TommasCZ 18. 1. 2024 21:38

Děkuji. Soubor "potvrzeni.p7s" tam vidím. A volbu jak zaslat údaje k placení jsem opravdu v přiznání zvolil. Tak super a budu čekat �
TommasCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 18. 1. 2024 21:59

Pokyny k platbě daně z nemovitých věcí (ať už poštou, emailem či do Datové schránky, dle nastavení u FÚ) chodí každoročně cca od začátku dubna do půlky května, tak aby mohlo být zaplaceno do konce května. Takže času na čekání máš fakt dost :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod technikus 15. 4. 2024 20:34

Zdravím,
v portálu Moje Daně jsem zjistil, že mám přeplatek 145 Kč v kategorii Daň z nabytí nemovitých věcí.

Současně již vidím v osobních daňových účtech nezaúčtované obraty, že mě čeká do 31.5.2024 Daň z nemovitých věcí.
Jaké jsou možnosti ohledně přeplatku?
Lze si jej nechat zaslat na bankovní účet?
Nebo lze případně přeplatek odečíst od plánované Daně z nemovitých věcí a uhradit rozdíl a tím by se tak přeplatek použil?
Nebo jaké jsou možnosti?

děkuji za rady
technikus
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 15. 4. 2024 21:12

§ 155 daňového řádu:
(1) Daňový subjekt je oprávněn požádat správce daně o
a) vrácení vratitelného přeplatku,
b) použití vratitelného přeplatku na úhradu
1. nedoplatku jiného daňového subjektu u téhož nebo jiného správce daně,
2. zálohy, jejíž výše se předepíše na debetní stranu osobního daňového účtu na základě uhrazené částky,
c) převod vratitelného přeplatku na jiný osobní daňový účet u téhož nebo jiného správce daně.
(2) Žádosti o vrácení, použití nebo převod vratitelného přeplatku správce daně vyhoví pouze tehdy, pokud vratitelný přeplatek dosahuje v době podání žádosti částku nejméně 200 Kč. V opačném případě správce daně žádosti vyhoví pouze tehdy, pokud vratitelný přeplatek této částky dosáhne do 60 dnů ode dne podání žádosti.
(4) Správce daně vratitelný přeplatek nižší než 200 Kč vrátí, použije nebo převede na základě žádosti daňového subjektu, nebo bez žádosti jen ve výjimečných případech tak, aby byla zajištěna zásada hospodárnosti.

§ 160a daňového řádu:
Nepožádá-li daňový subjekt o vrácení vratitelného přeplatku do 6 let od konce roku, ve kterém přeplatek vznikl, přeplatek zaniká a stává se příjmem rozpočtu, ze kterého je hrazena činnost správce daně, který jej evidoval.

Praxe - berňák by sice mohl přeplatek převést na jinou daň, ale nechce se mu. Tak po 6 letech přeplatek zanikne (o čemž se mu úřadovat chce).
Lze tam poslat žádost, ale čas na sepsání žádosti (nedej bože kdybys to zaplatil nějakému daňovému poradci) tě bude stát víc, než těch 145 Kč nechat státu.
Samozřejmě za 500 Kč tu žádost mile rád sepíši :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod technikus 16. 4. 2024 09:57

A to se vyplatí, sepsání žádosti za 500 Kč ohledně částky 145 Kč, kterou stejně dle nějakých pravidel a zvyklostí nevyplácí, nepřesunou a neodečítají z jiné daně apod.
Nehledě na to, že na portálu Moje Daně je ten formulář předpřipraven a jen se eventuálně doplní číslo účtu a odešle.
technikus
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 16. 4. 2024 10:54

Kdyby člověk vytvořil příště další 100Kč přeplatek na stejném typu daně, počítá se těch 200 kumulativně?

(Pořád souhlasím, že to asi za to nestojí. Ale všichni tu máme neobvyklé koníčky.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Mrusnok 16. 4. 2024 11:04

Loni mi FÚ pro hl. město Prahu vrátil na mou žádost přeplatek ve výši 100 Kč, ale to bylo na správním poplatku. Tam není ten limit 200 Kč.
Podstatné není dluhy splatit, ale spíš to je být schopen splácet.
Mrusnok
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 16. 4. 2024 12:35

technikus: zkus to poslat, třeba to projde bez nějakého odůvodnění, které bych tam napsal já

fc70: zde máme daň z nabytí nemovitých věcí. Tam už žádný přeplatek nevznikne.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod technikus 27. 4. 2024 06:42

Já dostal e-mailem PDF, ve kterém je QR k platbě.
Proč bych tak měl platit hned kartou, když si u příkazu mohu nastavit datum provedení až třeba nějaký ten den před splatností.

Navíc čekám na vyjádření, zda lze něco udělat s tím přeplatkem.
Netrvám ani na vrácení, ale kdyby šel přeplatek u Daně z nabytí nemovitých věcí použít k Dani z nemovitých věcí. Kdybych poslal rozdíl, mezi vyčíslenou Daní z nemovitých věcí a aktuálním evidovaným přeplatkem, půjde po mně FÚ, nebo se podívá na rodné číslo a vezme si tu chybějící částku z přeplatku? :roll:
technikus
Nadšenec

Další stránka