Daň z nemovitosti

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 27. 4. 2024 08:36

Předpokládám, že @123123123 to chce platit kreditní kartou kvůli vratce. Jinak platbu kartou nemusíš provést hned, ale klidně až v den splatnosti :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod technikus 29. 4. 2024 07:27

Tak jsem na základě obdrženého e-mailu s intrukcemi pro uhrazení daně z nemovitých věcí zavolal na uvedený kontakt osoby, která to zřejmě zpracovala nebo pod kterou spadám a že bez Datové schránky stačí napsat A4, já... žádám o převod zůstatku z účtu Daně z nabytí nemovitých věcí na účet Daň z nemovitých věcí a donést to na podatelnu a na portálu Moje Daně bych měl do pár dnů od zpracování žádosti vidět aktuální zůstatek a částku k platbě.

Tak uvidíme :D
technikus
Nadšenec

Odeslat příspěvekod technikus 9. 5. 2024 13:17

Povedlo se,
přeplatek z "daň z nabytí nemovitých věcí" byl převeden na "daň z nemovitých věcí" a přišel i nový e-mail (Údaje pro placení daně z nemovitých věcí) s opravenou částkou poníženou o přeplatek.
technikus
Nadšenec

Odeslat příspěvekod aaaa 2. 1. 2025 19:05

Byla mi vloni darovana cela nemovitost, kdyz jako obdarovany podam priznani k dani z nemovitosti, nemusi darce delat nic?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 2. 1. 2025 19:16

Ten kdo nemovitost pozbyl:
a) pokud v daném kraji vlastní další nemovitosti, tak musí přidat přiznání na nemovitosti, které k 1. 1. 2025 vlastnil - https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-338#p13a-1,
b) pokud v daném kraji nevlastní další nemovitosti, tak musí oznámit správci daně, že ztratil postavení daňového subjektu - https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-338#p13a-9,
a to do 31. 1. 2025.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 2. 1. 2025 21:27

Aha, darce uz zadne dalsi nemovitosti nema. To oznameni o ztrate postaveni danoveho subjektu staci napsat volnou formou, nebo na to existuje formular?
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Milos 2. 1. 2025 23:28

Stačí to napsat volnou formou, zde máš kdyžtak vzor https://www.remaxalfa.cz/odhlaseni-dane-z-nemovitosti/
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 3. 1. 2025 03:31

Diky.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 3. 1. 2025 05:33

Ten vzor je stejně vtipnej, jako celý Remax. "Odhlašuji z daně z nemovitostí" - to mě fakt pobavilo.
Kód: Vybrat vše
Ve smyslu § 13a odst. 9 zákona o dani z nemovitých věcí oznamuji správci daně, že jsem ztratil(a) postavení poplatníka daně z nemovitých věcí v průběhu roku 2024 v územním obvodu Finančního úřadu pro xxx kraj / hlavní město Prahu.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 3. 1. 2025 11:49

Osobně nemám s Remaxem nic společného a jaká volná forma se pro to oznámení použije, to záleží na každém jedinci ;-) Když jsem to v rodině řešil před několika roky já, tak jsme FÚ poslali toto a zcela bez problémů to prošlo:

Věc: Oznámení k dani z nemovitých věcí

Dne 18.10.2021 jsem pozbyl vlastnická práva k nemovitosti na adrese XYZ a v současné době nejsem vlastníkem žádné jiné nemovitosti. Na základě těchto skutečností jsem tedy přestal být poplatníkem daně z nemovitých věcí, což Vám tímto oznamuji.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 3. 1. 2025 21:55

ztratil postavení nebo přestal být poplatníkem je ve směs jedno.
Ale "odhlášení" je fakt bomba.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 5. 1. 2025 10:45

Jsem podal priznani k dani z nemovitosti, dle jejich online formulare na mojedane.cz mi to vypocetlo podle udaju vedenych v katastru nemovitosti o 120 Kc nizsi dan z nemovitosti, nez platila za to same v minulem roce pribuzna. Nemam z toho dobry pocit. Co mi hrozi, pokud FU vi, ze v KN jsou nepresne udaje? Stavebni dokumentaci k nemovitostem totiz nemam, respektive stavebni urad mi ji neschvalil kvuli nacerno postavene kulne nekdy pred 80 lety a uz pres 6 mesicu odmita rozhodnout kvuli nefunkcnimu online systemu byvaleho ministra zatracenyho fetaka, pravdepodobne rozhodnuti bude, ze musim kulnu zbourat, tak jsem zadal udaje evidovane v KN, kde ta kulna neni vubec vedena.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 5. 1. 2025 11:31

§ 7 odst. 1 písm. a) bod 1 zákona o dani z nemovitých věcí:
(1) Předmětem daně ze staveb a jednotek je, nachází-li se na území České republiky,
a) zdanitelná stavba, kterou se pro účely daně z nemovitých věcí rozumí dokončená nebo užívaná
1. budova, kterou se pro účely daně z nemovitých věcí rozumí budova podle katastrálního zákona,

§ 2 písm. l) katastrálního zákona:
Pro účely tohoto zákona se rozumí
l) budovou nadzemní stavba spojená se zemí pevným základem, která je prostorově soustředěna a navenek převážně uzavřena obvodovými stěnami a střešní konstrukcí,

Ovšem v katastru se evidují pouze dle § 3 odst. 1 písm. a) až c) katastrálního zákona:
(1) V katastru se evidují
a) pozemky v podobě parcel,
b) budovy, kterým se přiděluje číslo popisné nebo evidenční, pokud nejsou součástí pozemku nebo práva stavby,
c) budovy, kterým se číslo popisné ani evidenční nepřiděluje, pokud nejsou součástí pozemku ani práva stavby, jsou hlavní stavbou na pozemku a nejde o drobné stavby,

A dále dle § 4 odst. 1 písm. b) katastrálního zákona:
(1) Katastr obsahuje
b) druhy pozemků, čísla a výměry parcel, údaje o budovách, kterým se přiděluje číslo popisné nebo evidenční včetně čísel těchto budov, údaje o budovách, kterým se číslo popisné ani evidenční nepřiděluje, pokud jsou hlavní stavbou na pozemku, nejedná-li se o drobné stavby, vybrané údaje o způsobu ochrany a využití nemovitostí a čísla jednotek,

Teď už máš dost indicíí, abys zjistil, že v katastru se žádná vedlejší stavba neeviduje, ale je třeba ji zdanit, a ještě se budeš z berňáky hádat, abys ji vůbec zdanit mohl. Protože když to neuhádáš, tak se za pár let změní úředník a bude chtít zdanit i vedlejší stavbu, která je na katastrální mapě zakreslená.

Dobrý, co? :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jirka.2 5. 1. 2025 12:49

Jako fakt někdo daníte kůlnu? Však když to nemá žádný pevný základ tak to je dočasná stavba a vůbec by mě nenapadlo nějaký přístřešky řešit. Jinak teda musím říct že vůbec ten zákon o dani z nemovitosti je takovej dost divně udělatnej, jeden paradox z praxe: Mám garáž pod barákem, daně 0 protože pod barákem nikoho nic nezajímá. Tchýně má garáž přilepenou na barák-automaticky daň jako obytná plocha a jelikož má barák patrovej tak platí i dan jako by nad tou garáží bylo další patro i když reálně není, protože se počítá zastavěná x2. Ve výsledku platí tchýně asi o 3000Kč víc jak já přitom barák má menší jak já.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 5. 1. 2025 12:58

No ta vedlejsi stavba ani na katastralni mape zakreslena neni, tak to asi nehrozi.

Je to kvalitni zdena kulna se zaklady a neni nijak spojena zdi s rodinnym domem.

Ale spis by me zajimalo, zda mi ted hrozi pokuta, jak vysoka, nebo zda hrozi treba pouze domereni dane bez pokuty? A kdy se dozvim, jestli mi neco takoveho hrozi? Predpokladam, ze mi vyzvu k uhrazeni dane z nemovitosti poslou nejpozdeji v kvetnu 2025, a tehdy se nejpozdeji dozvim, jestli se spokojili s tim, co je v mem priznani dane z nemovitosti uvedeno.
aaaa
osobne

Předchozí stránkaDalší stránka