Daň z nemovitosti

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Jirka.2 5. 1. 2025 13:16

Jo zděnou stavbu bych asi danil nehledě na katastr. Já už si to ani nepamatuju co všechno se přiznávalo, mám tu nějakou garáž na dvoře ta tam asi byla, pak takovou tu monolitickou tu jsem myslím dopisoval. Pak nějaký kůlny a jednu plechovou garáž to tam určitě nebude. Na chalupě když dělali digitalizaci tak se to myslím měnilo podle katastru a jsou tam nějaký zděný chlívky ale taky nevím jestli se to daní. Dá se to někde online zjistit? Nebo do toho raději nerejpat a nechat to být? :D
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 5. 1. 2025 13:36

Online asi ne, ale existuji statni archivy, kde by mohlo neco ohledne dani z nemovitosti byt z minulosti. Ja se tam dotazoval kvuli stavebni dokumentaci k nemovitisti a napsali mi prave, ze tam jsou k me nemovitosti dokumenty ohledne dane z nemovitosti z roku 1939. Kdybych chtel zjistit z tech dokumentu vic, musel bych se tam objednat do badatelny.

https://www.soapraha.cz/
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Jirka.2 5. 1. 2025 13:43

Jsem myslel třeba někde na mojedane.cz. Spíš jsem se chtěl jen pro zajímavost kouknou :-D Jinak oni to jedou asi opravdu podle změny katastru, protože kdykoliv jsem něco koupil nebo prodal, nebo při digitalizaci vždycky se muselo podávat nový danový. Pamatuju že jednou jsem za to dostal 500 pokutu že jsem na to zapomněl.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 5. 1. 2025 13:50

Jirka.2: není-li pevný základ, tak to není budova, je-li pevný základ tak to je budova
Je na tom něco k nepochopení?

Ať si každý své daňové povinnosti plní jak chce. Mě moje odpovědnost za desítky lidí úplně stačí :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jirka.2 5. 1. 2025 15:38

Rop: No problém bude v definici co je pevný základ :-D Zděný základ pod zděnou stavbou je asi jasný to nikdo nezpochybnuje, ale co třeba něco co je jen položené na zemi? Třeba podlaha pod zděnou garáží - panely poskládané na zemi, na tom garáž takže to je pevný nebo není? Co třeba monolitická betonová garáž kterou může vzít jeřáb a přemístit? Nebo třeba přístřešek z lešenářských trubek který jsou zapíchnutý do země? Je to píchnutý do země tak je to pevný? Ale na rozdíl od těch panelů který nejsou spojený se zemí to jde vytáhnout i rukou :-D A pak takový libůstky jako dětský domek který je na kombinaci závrtných šroubů a částečně na plastových paletách zapuštěných v zemi :-D Jo samozřejmě každý at si to dělá jak chce, já si myslím že když to vyloženě nebije do očí tak to nikdo neřeší.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 5. 1. 2025 15:50

Si připadám jak v devadestákách, kdy se každý hádal o každý pojem. Naštěstí podstatu pevného základu vyřešil Ústavní soud už před téměř 22 lety v Nálezu I. ÚS 483/01
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod xls 5. 1. 2025 16:08

Tak jsem si ten nález přečetl, ale chytrý z toho moc nejsem. Sám mám malý dřevěný zahradní domeček, který je postavený na 4 vybetonovaných nízkých sloupcích. Takže ty sloupky by se daly za pevně spojené se zemí určitě považovat, ale ten domeček je myslím na nich jen položený, takže není pevně spojený. No nic, nechám to koňovi.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 5. 1. 2025 16:17

Kůň v rozsudku zmíněn není. Znalec ano :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Jirka.2 5. 1. 2025 22:26

Já z toho taky teda moudrej nejsem. „ Přitom "spojení se zemí pevným základem" je možno stručně charakterizovat tak, že věc nesmí být oddělitelná od země, aniž by došlo k porušení věci“ podle tohohle výkladu teda třeba kostel ve starém Mostě nebyl stavba protože ho oddělili od země a odvezli. Zatím co ta naše kůlna z lešenářských trubek stavba je, protože když jí jednu tu trubku vytrhnu, tak dojede k porušení konstrukce :lol: :lol: Nechme to být nebudeme tady zbytečně spamovat o nesmyslech ;-)
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 6. 1. 2025 05:09

Otázka: Co udělá berňák, pokud bude mít pochybnosti?
Odpověď: Najme si znalce.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 6. 1. 2025 05:51

A kdo znalce zaplati?
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 6. 1. 2025 05:58

Kdo si ho objednal.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod aaaa 6. 1. 2025 06:06

V tom pripade je jasne, v ci prospech napise znalecky posudek, protoze jinak si objednavatel priste objedna jineho znalce. U nas to funguje stejne.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod paty07 19. 1. 2025 00:14

Zdravím Rope, pokud jeden ze spoluvlastníků podává přiznání za celou nemovitost, druhý podávat přiznání nemusí?
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 19. 1. 2025 08:06

§ 13a odst. 4 a 5 zákona o dani z nemovitých věcí:
(4) Podá-li daňové přiznání jeden z poplatníků majících vlastnická nebo jiná práva k téže nemovité věci, považuje se tento poplatník za jejich společného zástupce, pokud si poplatníci nezvolí společného zmocněnce nebo nejde-li o případ podle odstavce 5.
(5) Je-li ve lhůtě do 31. ledna zdaňovacího období podáno daňové přiznání alespoň jedním z poplatníků, kteří jsou spoluvlastníky, za jeho spoluvlastnický podíl na nemovité věci, má povinnost podat daňové přiznání každý spoluvlastník za svůj podíl na nemovité věci samostatně. V tomto případě přiznává a platí každý spoluvlastník daň ve výši svého podílu na celkové dani odpovídající jeho podílu na nemovité věci. Postup podle věty první nelze uplatnit u pozemku evidovaného v katastru nemovitostí zjednodušeným způsobem. Jestliže některý ze spoluvlastníků nemovité věci daňové přiznání nepodá, správce daně mu stanoví daň z moci úřední, bez předchozí výzvy k podání daňového přiznání.
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka