Daň z nemovitosti

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod paty07 19. 1. 2025 17:39

Jsi nejlepší!
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod wetherek 22. 1. 2025 19:13

V 8/2024 jsem zdědil byt po sestře a 16.12.2024 jsem u notáře sepsal kupní smlouvu s kupujícím. Peníze byly složeny do úschovy 20.12.2024 a pak byl dán pokyn do katastru a byt byl po uplynutí lhůty přepsán v lednu 2025.
Vím, že přiznání k dani z nemovitosti podává vlastník k datu 31.12., ale nejsem si jistý, který datum je relevantní, jestli na kupní smlouvě nebo datem přepisu a tudíž nevím jestli mám povinnost podat přiznání já nebo kupující...
wetherek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 22. 1. 2025 19:26

Datum, kdy byl katastralnimu uradu dorucen navrh na vklad. Pravni ucinky nastavaji zpetne k tomuto datu.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 22. 1. 2025 21:22

Zrovna pro daň z nemovitých věcí to platí. Nový majitel pak má speciální ustanovení:
(11) Nebylo-li do 31. prosince roku, ve kterém byl podán návrh na vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí, kterým toto právo vzniká, rozhodnuto o jeho povolení, je poplatník povinen za nemovitou věc, která byla předmětem vkladu práva vlastnického podat daňové přiznání nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž byl zapsán vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí. Daňové přiznání poplatník podává na zdaňovací období následující po roce, v němž vznikly právní účinky vkladu. Povinnost podat daňové přiznání nevzniká, pokud daňové přiznání za nemovitou věc podal současný společný zástupce nebo společný zmocněnec.

Ale třeba pro DPH by to bylo úplně jinak :lol:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Předchozí stránka