Změny v přepočtu cizích měn a zdaňování kurzových rozdílů

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 6. 4. 2025 19:07

:lol: :roll:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Foxtrot_CZ 30. 4. 2025 17:51

Čtu tady o zdanění kurzového zisku, ale co kurzová ztráta?

Dejme tomu že si převedu CZK na EUR a nechám je tam pár měsíců ležet. Mezitím spadne kurz a já EUR převedu zpět na CZK. Tím pádem mám ztrátu. Můžu si ji v daňovém přiznání uplatnit?
Foxtrot_CZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 30. 4. 2025 18:39

§ 10 odst. 1 písm. q) zákona o daních z příjmů:
(1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, a jednotlivými druhy příjmu jsou
q) ostatní příjem, který není příjmem uvedeným v písmenech a) až p).

§ 10 odst. 3 písm. a) zákona o daních z příjmů:
(3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny
a) ostatní příjmy spadající do jednotlivého druhu příjmu jiného než podle odstavce 1 písm. b) nebo c), odstavce 1 písm. f) bodu 2, odstavce 1 písm. h) bodů 2 až 6 nebo odstavce 1 písm. m), n) nebo p), pokud úhrn příjmů spadajících do tohoto druhu příjmu nepřesáhne ve zdaňovacím období 50000 Kč

§ 10 odst. 4 zákona o daních z příjmů:
Základem daně (dílčím základem daně) je příjem snížený o výdaje prokazatelně vynaložené na jeho dosažení. ... Jsou-li výdaje spojené s jednotlivým druhem příjmu uvedeným v odstavci 1 vyšší než příjem, k rozdílu se nepřihlíží. .... Příjmem podle odstavce 1 písm. q) je také kursový zisk při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně, nejedná-li se o účet zahrnutý v obchodním majetku, s výjimkou kursového zisku při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně na evropském regulovaném trhu nebo na obdobném zahraničním regulovaném trhu, na kterém se obchody s těmito měnami uskutečňují.

§ 10 odst. 5 zákona o daních z příjmů:
U příjmů podle odstavce 1 písm. q) je výdajem také kursová ztráta při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně, nejedná-li se o účet zahrnutý v obchodním majetku, s výjimkou kursové ztráty při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně na evropském regulovaném trhu nebo na obdobném zahraničním regulovaném trhu, na kterém se obchody s těmito měnami uskutečňují.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Foxtrot_CZ 30. 4. 2025 20:05

Aha, takže uplatnit tu ztrátu lze, ale jen proti příjmům které také spadají do q) ostatní příjem, který není příjmem uvedeným v písmenech a) až p).

Takže pokud mám čistou ztrátu v daném druhu příjmu, tak mám smůlu. Nemůžu to postavit proti zisku z prodeje akcií, protože to je jiný druh příjmu.

Tak si říkám jaká je vlastně logika tohoto oddělování kategorií příjmu. Když někdo v jednom druhu příjmu vydělá a v jiném prodělá, proč si to nemůže odečíst? Asi aby nebyly tak snadné daňové optimalizace a lidé měli motivaci nebýt ve ztrátě.
Foxtrot_CZ
Kolemjdoucí

Předchozí stránka