Co varianta "utratit"?
Mám část příjmů v eur, takže mám eurový účet u Creditas a k němu kartu. Ta má tu dobrou vlastnost, že platby v jiných měnách než EUR/CZK zúčtuje kurzem karetní společnosti do EUR a ty pak strhne z eurového účtu. Takže i když platím kartou v dolarech (třeba vízum do Egypta), platím touto eurovou kartou.
Některé slovenské banky to tak prý mají pro všechny měny, zde na fóru byla zmíněna (slovenská) Unicredit.
Takže třeba - prodáš akcie za EUR, peníze si pošleš na slovenský účet a kartou k němu pak budeš platit stavební materiál na barák. Myslím, že asi tady by tě finanční úřad nehonil, abys řešil, jakým kurzem ti to ta slovenská banka přepočítává, když platíš v Česku cihly. Nebo dokonce v Polsku za PLN, to asi není spravedlivé a účelné chtít pro běžném finančním BFU chtít spočítat, jestli nákupem oken z Polska dosáhl nějakého kurzového zisku v českých korunách za akcie, které v Německu prodal za EUR a peníze uložil u slovenské banky
-- 2. 2. 2024 10:37 --... pak se nabízí i vybrat ze slovenského účtu kartou v ČR české koruny z bankomatu, pokud bude také směna kurzem karetní společnosti je to jedna z nejvýhodnějších směn a zároveň asi méně pod dohledem českého FÚ.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.