Změny v přepočtu cizích měn a zdaňování kurzových rozdílů

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod fc70 2. 2. 2024 06:51

Co já vím, Revolut se tváří, že je to jeden účet v několika měnách zároveň. Fakticky samozřejmě eviduje zůstatky pro každou měnu zvlášť. Je to jeden účet nebo několik? To není faktická otázka, to je otázka toho, jak to vidí zákon a berňák.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 2. 2. 2024 07:19

To je podle mě úplně jedno. Když poteče cizí měna z účtu, tak to bude účet v cizí měně. Říkat, že je to multiměnový účet a že to tedy není účet v cizí měně, by bylo zneužití práva.

Já spíš hledám případy, kde již zdaněné peníze (nebo osvobozené od daně) tečou z cizí měny do CZK.

Já zkusím nejpozději v pondělí popsat, jak to s těmi převody cizích měn a jejich zdaněním od 1. 1. 2024 je.
A prosím, aby na můj příspěvek nebylo reagováno vulgárně. Ono si to sice nic jiného nezaslouží .... ale to směřujte na adresy Letenská 525/15 nebo Lazarská 15/7.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 2. 2024 07:37

Ono to asi bude různé u různých brokerů/bank - banky (a možná i někteří brokeři) Ti asi založí pro investice přímo účet v cizí měně, obchodní účet u brokerů bude multiměnový (jedno číslo účtu, samostatné evidence jednotlivých měn). Ale jak píšeš, fakticky to vše bude z pohledu práva cizoměnový účet.

Co je to kurzový zisk? Nemůže vzniknout pouze tak, že nakoupím cizí měnu, např. EUR za CZK 23,50, a prodám cizí měnu, zde EUR za 24,50? Může vzniknout ještě jinak? (Možná, když ležením na podnikatelských účtech, kdy jsou k 31.12. pro daňové účely zůstatky oceňovány v CZK, ale tomu už nerozumím a u nepodnikatelů to snad nevzniká.)

-- 2. 2. 2024 06:44 --

Pokud jde o tok cizí měny na účet CZK, napadá mě
broker - prodej, dividenda zahraničního instrumentu, nejspíš i prodej podílového listu denominovaného v cizí měně u banky
jakýkoliv cizoměnový účet - tedy i Revolut, účet v zahraničí ("bazarový" prodej, vratka kauce z dovolené ...)
vratka cizoměnové platby kartou?

Problém je, že my tu většinou řešíme smysluplné "ojebávky" a základ Tvého problému (přímý převod cizí měny na účet v CZK) bychom nikdy neprovedli.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 2. 2. 2024 09:49

V podstatě mě napadají typově 3 varianty, jak jdou peníze z účtu v cizí měně na účet v CZK:
1) se směnou u odesilatele před odesláním (např. Paypal)
2) se směnou u cíle po obdržení (typicky cizoměnové převody na CZK účet)
3) se směnou v rámci jedné organizace (kde máte cizoměnový i CZK účet, např. banka, Degiro, devizovka)

Myslím, že všechno ostatní jde podřadit pod tyhle.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod polda 2. 2. 2024 10:26

Před lety se prováděl převod z Fio cizomenoveho účtu do směnárny Exchange jejich devizový účet a zpět na svůj kdekoliv účet v CZK.
Fio mělo nejnižší poplatky na příjem a odeslání jiných měn jak na účty v ČR tak do zahraničí. Exchange nejvýhodnější kursy.
Převody probíhaly oběma směry.
polda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 2. 2. 2024 10:59

Ano je v cizí měně. U brok. lze mít účty v CZK, EUR, USD (nejčastější měny, EURa jsou pak nejjednodušší), ale i další GBP, PLN aj.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 2. 2024 11:36

Co varianta "utratit"?
Mám část příjmů v eur, takže mám eurový účet u Creditas a k němu kartu. Ta má tu dobrou vlastnost, že platby v jiných měnách než EUR/CZK zúčtuje kurzem karetní společnosti do EUR a ty pak strhne z eurového účtu. Takže i když platím kartou v dolarech (třeba vízum do Egypta), platím touto eurovou kartou.

Některé slovenské banky to tak prý mají pro všechny měny, zde na fóru byla zmíněna (slovenská) Unicredit.
Takže třeba - prodáš akcie za EUR, peníze si pošleš na slovenský účet a kartou k němu pak budeš platit stavební materiál na barák. Myslím, že asi tady by tě finanční úřad nehonil, abys řešil, jakým kurzem ti to ta slovenská banka přepočítává, když platíš v Česku cihly. Nebo dokonce v Polsku za PLN, to asi není spravedlivé a účelné chtít pro běžném finančním BFU chtít spočítat, jestli nákupem oken z Polska dosáhl nějakého kurzového zisku v českých korunách za akcie, které v Německu prodal za EUR a peníze uložil u slovenské banky :D

-- 2. 2. 2024 10:37 --

... pak se nabízí i vybrat ze slovenského účtu kartou v ČR české koruny z bankomatu, pokud bude také směna kurzem karetní společnosti je to jedna z nejvýhodnějších směn a zároveň asi méně pod dohledem českého FÚ.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Rop 2. 2. 2024 11:48

Patriku, utratit je na konci všech dotazů, zda to je či není směna. Naštěstí peníze jsou peníze a nejsou to bitcoiny, které jsou věcí.

Hned dotaz před tím je, zda náhodou nevzniká kurzový zisk i při směně cizích měn mezi sebou.

Já zkusím popsat jak se daní směny, protože veletoče jsou opravdu velké. Ne že by byla raketa na dani, ale v zásadě bude nutné vést evidenci (ve velkém rozsahu).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod drkarel 2. 2. 2024 12:24

Já jsem zvědavej na výsledek Tvé práce, Rope. Zjevně mi totiž něco uniká, což u daní není nic divného, protože ty občas bývají poněkud nelogické.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod octaviampi 2. 2. 2024 12:37

xls píše:V podstatě mě napadají typově 3 varianty, jak jdou peníze z účtu v cizí měně na účet v CZK:
1) se směnou u odesilatele před odesláním (např. Paypal)
2) se směnou u cíle po obdržení (typicky cizoměnové převody na CZK účet)
3) se směnou v rámci jedné organizace (kde máte cizoměnový i CZK účet, např. banka, Degiro, devizovka)

Myslím, že všechno ostatní jde podřadit pod tyhle.

Myslim, že u Degira to tak není. Protože volné peníze nejsou drženy u brokera, ale ve flatex bank. Každopádně pro Ropa přiblížení, jak to funguje:
- do Degira člověk posílá buď CZK nebo EUR. CZK se konvertují nuceně na EUR. nezainvestované prostředky nedrží broker, ale vkládají a vybírají se na technický účet u německé banky. to je normální bankovní účet, ze kterého ovšem nejdou peníze vybírat jinak než prostřednictvím brokera. člověk může využívat 3 různé měny a udržovat je odděleně. vybrat jde ovšem jen po předchozí konverzi brokerem na CZK, vybrat v jiné měně nelze.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod polda 2. 2. 2024 13:24

Co se týče kurzy a daně tak jsem se setkal,že jsou různé možnosti. I při prodeji zaměstnaneckých akcií jednou za rok je to na daňoveho poradce.
To bude obsahově velká práce.
polda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 2. 2. 2024 13:26

Možnosti - to je jedna ze dvou změn týkajících se kurzů.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod xls 2. 2. 2024 15:25

V podstatě chápu, že by stát rád zdanil kurzové zisky, když člověk třeba nakoupí EUR za 23,8, aby to pak prodal za 24,8. Když s tím udělá operaci řádově za miliony, tak to může být i zajímavé. Teoreticky má člověk ale kurzový zisk i v případě, když si koupí v Mnichově jízdenku na autobus, protože předtím nakoupil EUR o trochu levněji.

Jsem zvědavej na nějaký odborný názor. Z praktického hlediska to bude asi jako se spoustou jiných předpisů - člověk se na to vykašle, protože je to ptákovina, nikdo to nekontroluje a případné papírování by bylo nákladnější než v průměru 1x za 200 let zaplat pártisícovou pokutu.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod polda 2. 2. 2024 16:13

On to chce kurzy zdanit i když nic nepředvádíš a na kurz nemáš absolutně vliv . Když proděláš ti nic nedá ani neodečte, pokud je tam zisk tak tě zkasíruje.
Když děláš v zahr. korporátu a jednou za čas můžeš mít zaměstnanecké akcie= ty koupíš za cizí měnu v nějaký den (musíš mít hodnotu v CZK,takže nějaký kurz).... pak běží dny na nabytí akcií a jejich prodej a poslání peněz na svůj účet. Při příjmu peněz po prodeji na svůj účet na korunový nebo cizoměnový opět pro správce daně musí být nějaký kurz CZK v každém případě bez rozdílu zda budou peníze v CZK nebo jiné měně.
polda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 2. 2. 2024 17:45

Já hádám, že v praxi se všichni spolehnou na §10 (3) a), tj. že zisk do 50 000 je osvobozen (a formulace odst. 4, narozdíl od jiných případů, výslovně říká, že základem daně je kurzový zisk, ne příjem směněné částky!), a univerzálně se to bude ignorovat … až se jednou koruna propadne (najednou nebo postupně) o nějakých 10 % nebo víc, někdo se na to zaměří, a bude průšvih…
fc70
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka