Změny v přepočtu cizích měn a zdaňování kurzových rozdílů

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 2. 2. 2024 20:04

Změny v přepočtu cizích měn pro daňové účely

Do 31. 12. 2023 mohl poplatník, který nevede (podvojné) účetnictví použití pro přepočet cizích měn:
1. jednotný kurz
2. kurz použitý dle předpisů o účetnictví - což mohlo být např.:
a) denní kurz ČNB,
b) denní kurz ČNB předchozího dne,
c) všechny typy pevných kurzů (roční, čtvrtletní, měsíční, týdenní)
d) v případě nákupu či prodeje peněz cizí měny může být použit kurz použitým při uskutečnění tohoto nákupu nebo prodeje.

Od. 1. 1. 2024 může poplatník, který není účetní jednotkou (nevede podvojné účetnictví) použít pro přepočet czích měn:
1. jednotný kurz
2. kurz vyhlášený ČNB pro den vzniku příjmu, výdaje nebo jiné položky pro výpočet daně.
Nic jiného.

Změna zdaňování kurzových rozdílů

Technická poznámka: peníze v hotovosti jsou hmotná movitá věc (§ 496 odst. 1 a § 498 odst. 2 NOZ)

Do 31. 12. 2023 platilo v § 4 odst. 1 zákona o daních z příjmů:
(1) Od daně se osvobozuje
c) příjem z prodeje hmotné movité věci s výjimkou příjmu z prodeje
1. cenného papíru,
2. motorového vozidla, letadla nebo lodě, nepřesahuje-li doba mezi jejich nabytím a prodejem dobu 1 roku,
3. movité věci, která je nebo v období 5 let před prodejem byla zahrnuta do obchodního majetku,
ze) kursový zisk při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně, nejedná-li se o účet zahrnutý v obchodním majetku, s výjimkou kursového zisku při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně na evropském regulovaném trhu nebo na obdobném zahraničním regulovaném trhu, na kterém se obchody s těmito měnami uskutečňují,

Od 1. 1. 2024 platí:
§ 4 odst. 1:
(1) Od daně se osvobozuje
c) příjem z prodeje hmotné movité věci s výjimkou příjmu z prodeje
1. cenného papíru,
2. motorového vozidla, letadla nebo lodě, nepřesahuje-li doba mezi jejich nabytím a prodejem dobu 1 roku,
3. movité věci, která je nebo v období 5 let před prodejem byla zahrnuta do obchodního majetku,

§ 10:
(1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, a jednotlivými druhy příjmu jsou
q) ostatní příjem, který není příjmem uvedeným v písmenech a) až p).
(4) ... Příjmem podle odstavce 1 písm. q) je také kursový zisk při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně, nejedná-li se o účet zahrnutý v obchodním majetku, s výjimkou kursového zisku při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně na evropském regulovaném trhu nebo na obdobném zahraničním regulovaném trhu, na kterém se obchody s těmito měnami uskutečňují.
(5) ... U příjmů podle odstavce 1 písm. q) je výdajem také kursová ztráta při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně, nejedná-li se o účet zahrnutý v obchodním majetku, s výjimkou kursové ztráty při směně peněz z účtu vedeného v cizí měně na evropském regulovaném trhu nebo na obdobném zahraničním regulovaném trhu, na kterém se obchody s těmito měnami uskutečňují.

Spojením obou dvou změn můžeme dojít k zajímavým výsledkům.

Příklad:
a) směním bezhotovostně 2 000 000 Kč za EUR - kurz ČNB 24 Kč / EUR - kurz při směně 24,90 Kč / EUR
Získávám 80 321,29 EUR, ovšem tuto transakci přepočítávám kurzem ČNB - takže pro účely daní mám 80 321,29 EUR v kurzu 24 Kč / EUR = 1 927 710,96 Kč
b) směním oněch 80 321,29 EUR za CZK - kurz ČNB 25 Kč / EUR - kurz při směně 24,10 Kč / EUR
Získávám 1 935 743,09 Kč, ovšem tuto transakci přepočítávám kurzem ČNB - takže pro účely daní jsem sněnil 80 321,29 EUR v kurzu 25 Kč / EUR = 2 008 032,25 Kč
Reálně mám ztrátu 72 289,04 Kč, ale daňově mám zisk 80 321,29 Kč (2 008 032,25 - 1 927 710,96).

A teď sada otázek:
On to tak vážně někdo myslel?
Kdo to má jako evidovat?
Vzhledem k tomu, že nedošlo ke zvýšení majetku, tak tento příjem se i přes "daňový zisk" nezdaňuje?
Vzniká kurzový rozdíl, pokud peníze z účtu vyberu v hotovosti?
Vzniká kurzový rozdíl, pokud peníze nesměním, ale utratím za běžnou osobní věc?
Vzniká kurzový rozdíl, pokud peníze nesměním, ale utratím za cenné papíry, které při prodeji budu možná zdaňovat?
Vzniká kurzový rozdíl, pokud převádím peníze od brokera?
Vzniká kurzový rozdíl, pokud převádím peníze z platebních služeb (např. PayPall)?
... a tisíc dalších otázek.

Většina osvobození v zákoně o daních z příjmů není z důvodu, že to stát nechce zdaňovat, ale protože je evidence tak náročná, že ji stejně nikdo dělat nebude.

Místo řešení zásadních věcí tu řešíme tisíc 3,14čovin, které se ovšem týkají vyšších stovek tisíc lidí.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Rop 3. 2. 2024 10:31

Doplním - všechny otázky se budu snažit propašovat na jednání mezi daňovými poradci a GFŘ.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 3. 2. 2024 10:38

A toto se pred prijetim zakona s nikym z praxe neprobira?
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 3. 2. 2024 11:31

Koukám, že je to ještě horší, než jsem si myslel. Měl jsem za to, že se měl zdaňovat jen reálný kurzový zisk - což je taky naprostá blbost, pokud se nejedná o nějakou megaspekulaci. Tohle vypadá, že by tím použitím nereálného kurzu ještě každému vznikal fiktivní zdaňovatelný zisk, přitom snad z operací jakékoli výše, tj. nákup kartou kafe v zahraničí - a bum!

Jako kdo se tím živí, bude to asi muset nějak pobrat a možná u větších operací na to dát pozor. Pro ostatní je to zbytečný balast, o kterém je lepší nevědět.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 3. 2. 2024 18:00

A co smenarny a banky? Ty maji na kurzu vzdy zisk.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod lungaj 3. 2. 2024 18:13

Jak to tady tak pročítám, tak mám dojem, že se nám cizí měny začínají dostávat na úroveň kryptoměn, kdy bude potřeba zdanit každé mrknutí okem (eurem, dolarem...). Jistě to není záměr státu doufám. Jen další nezamýšlená buzerace vlastních obyvatel 8-S
lungaj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 3. 2. 2024 18:51

osobně: Tam je to příjem z podnikání. Tam se nic nezměnilo.

lungaj: varianty jsou dvě
a) poplatník složitě povede evidenci,
b) poplatník se na to vykašle.

Berní úředník není schopen zkontrolovat ani jedno (prostě se nedostane rozumně k podkladům, které by v evidenci chyběly). A finanční správa pod tlakem už píše na sociální sítě takové nesmysle, jako že mám vrátit osvědčení daňového poradce, když tomu jednoduchému systému nerozumím (konkrétní Radek Novotný, bývalý daňový poradce a dnes ředitel sekce metodiky daní Generálního finančního ředitelství)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod lungaj 3. 2. 2024 19:16

No jo, kdo přestoupí do služeb státu, musí bránit jeho kroky...
Tipnul bych si, že takovou případnou evidenci nebude cca 90% poplatníků vůbec schopno dát dohromady. Takže se na to většina vykašle, to je jasné.
lungaj
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 3. 2. 2024 21:58

To vědí všichni. A řekl bych, že i státní úředníci. Oni totiž politici jen zvedají ruce, ale legislativu tvoří úředníci.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ste78 28. 2. 2024 17:36

Zdravím... Máte k tomuto někdo update? Docela mě to začíná děsit, jelikož dodělávat si evidenci 10 let dozadu, co investuji, když budu muset (tipuju párovat FIFO kurzy) eura nakoupená v roce 2014 k eurům prodaným v roce 2024. Příjde mi to jako naprosto děsivá, totalitní věc - toto snad normální retailový DCA investor nemůže zvládat, ne? Myslím si, že si u toho vytrhám všechny vlasy.

Pomohlo by přejít na brokery, co vedou účet v CZK?
ste78
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 28. 2. 2024 19:52

Zasedání odborných sekcí daně z příjmů fyzických osob a daně z příjmů právnických osob s hosty z GFŘ bylo 20. a 27. února. Snažíl jsem se na toto zasedání propašovat problematiku, ale nejsem člen sekce. Takže si musím počkat na zápis.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ste78 28. 2. 2024 21:05

Diky.

Me napada strasne moc otazek. Napriklad kdyz smenim CZK na EUR -> koupim 100 euro. Za to nakoupim ceny papir. Ten naroste na hodnote na 1000 euro. Smenim zpatky. Jak by mela byt zdanena ekvivalentni hodnota 900 eur kurzovy zisk, pri zpatecny smene na CZK, kdyz puvodne jsem mel jen 100??
ste78
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 28. 2. 2024 21:34

To je jednoduchý. Zaokrouhlený příklad:
Mám 2 300 Kč vyměním za 100 EUR (čirou náhodou za denní kurz ČNB ať je to jednodušší) - za 23 Kč / EUR
Za 100 EUR nakoupím akcie - ten den bude kurz 23,50 Kč - takže za 2 350 Kč mám nabývací cenu - žádný kurzový rozdíl nevzniká, protože nepřevádím měnu.
Za půl roku prodám za 1 000 EUR - ten den bude kurz 24,00 Kč - takže příjem mám 24 000 Kč - čili zdaňuji (24 000 - 2 350) = 21 650 Kč
Za dva dny převedu EUR na koruny (převodem z účtu na účet) za kurz 25 Kč/EUR = 25 000 Kč a mám (podle mého názoru) kurzový zisk 1 000 Kč (měl jsem 24 000 Kč za prodej akcií a mám 25 000 Kč).

Ale v tomto příkladu jsem použil zjednodušení, že nákup a prodej měny provádím v kurzu ČNB - ve skutečnosti to tak nikdy nebude a to mi s těmi čísly zamíchá mnohem víc :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ste78 28. 2. 2024 21:42

Dekuji za priklad. Je to hodne psycho, neumim si predstavit, ze takhle pocitam zpetne DCA.

Prepokladam, ze toto tedy plati jen pro (napr) multimenove ucty - broker patria. Pokud mam napriklad ucet u XTB, vedeny v CZK - veskere prijmy mam jiz v CZK, kurzovy problem u tohoto brokera resit nemusim?
ste78
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 29. 2. 2024 08:40

Pokud jsou příjmy v CZK, tak kurzový rozdíl nevzniká. Otázkou zda to skutečně jsou příjmy v CZK, nebo jsou v cizí měně a jenom se převedou do CZK.

Jak říkám, výjimky v zákoně nejsou kvůli tomu, že by to nešlo zdanit, ale proto aby se běžný smrtelník nemusel takovými 3,14čovinami zabývat. A upřímně řečeno daňovým poradcům to nic nepřinese, protože je to děsná práce, kterou nám nikdo nezaplatí.
Rop
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka