Změny v přepočtu cizích měn a zdaňování kurzových rozdílů

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Nysteria 24. 8. 2024 10:09

Zdravim,

zkousim to nejak vstrebat a mel bych par dotazu, ktere mi nejsou jasne.

Budeme pro cely priklad predpokladat, ze budu pouzivat XTB s dvema uctama. Pokazde budu nakupovat ETF v EUR. U jednoho je mena uctu CZK (a pri nakupu/prodeji ETF v EUR se provede automaticky konverze za poplatek). Druha mena uctu je EUR. XTB navic nabizi prevod men za poplatek mezi ucty, takze si muzu vlozit CZK, ty prevest za poplatek na EUR ucet a tam pak nakupovat.

a) Nakoupim na CZK uctu a prodam drive nez za 3 roky.
-> Zde predpokladam, ze zadny problem nenastane a budu resit tak, jak jsem zvykly (XTB pouziva denni kurz pokud se nepletu).

b) Nakoupim na CZK uctu a prodam po vice nez 3 letech, takze se aplikuje casovy test.
-> Zde bych pred rokem 2024 jen prodal a nikde nic nezaznamenaval. Jak to ale bude fungovat ted? Ted bych spravne byl "osvobozeny" za drzeni 3 roky, ale osvobozeny z kurzoveho zisku nejsem. Je tomu tak? Takze paradoxne oproti predchozi situaci, to bude mnohem narocnejsi na vypocet.

c) Vlozim CZK na XTB. Ty rucne prevedu za poplatek na EUR ucet a ve stejny den nakoupim ETF. A kdyz prodam, tak ve stejny den prevedu EUR na CZK.
-> Zde v pripade, ze prevedu CZK na EUR a hned nakoupim (a pri prodeji ve stejny den zpatky). Tak kdyz budu pro vypocet dane pouzivat denni kurz vyhlaseny CNB, tak predpokladam spravne, ze zde zadny problem nenastane, jelikoz stejny kurz budu pouzivat pro vypocet prijmu u ETF kde to uz bude zakomponovane.

d) Situace jako s predchozim pripade, jen po 3 letech.
-> Zde predpokladam spravne, ze zase bude potreba resit kurzovy rozdil, jako v pripade b).

Chapu to spravne, a nebo mi neco unika?

Mockrat dekuji za odpoved.
Nysteria
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 24. 8. 2024 11:24

Kurzový zisk nezpůsobí změna kurzu eura během doby, kdy máš cenný papír koupený. Kurzový zisk může nastat pohybem kurzu mezi nákupem EUR a koupí akcií za tato eura. Případně prodejem akcií za eura a jejich směnou do korun, nebo nákupem jiných akcií (případně samozřejmě nákupem eur a jejich směně zpět do korun, když si nákup rozmyslíš).
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 24. 8. 2024 12:12

Zdanitelný kurzový rozdíl je jen převod cizí měny na českou měnu mezi bankovními účty. Kurzové zisky jsou do 50 tis. Kč osvobozeny, ale je potřeba dát pozor na správný přepočet.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Nysteria 24. 8. 2024 15:51

Nejsem si stale jisty, jestli to chapu spravne. Lze mi jeste vyvratit a nebo potvrdit nasledujici hypotezu? Dekuji.

V pripade, ze:
a) poslu CZK na cesky ucet u XTB,
b) smenim na XTB z CZK na EUR rucne za poplatek. A dojde k tomu, ze se mi poslou EUR na jiny ucet (XTB ma samostatny ucet pro CZK, samostatny pro EUR. Takze napr. na CZK uctu nevidim to, co jsem nakoupil na EUR uctu a naopak),
c) stejny den, kdy doslo ke smene z CZK na EUR nakoupim akcie/ETF v EUR,
d) po vice nez 3 letech prodam, takze se aplikuje casovy test,
e) a stejny den prevedu u XTB EUR na CZK, ktere pak pripadne vyberu na svuj bankovni ucet.

Chapu spravne, ze v tomto pripade nebudu danit nic protoze:
1. dodrzel jsem casovy test,
2. ihned jsem prevedl EUR na CZK (pokud by nebyl aplikovany casovy test, tak kurz prodeje ETF by byl stejny jako pri prevodu EUR na CZK, tudiz je to jiz zakomponovane v daneni prodeje ETF).

Nebo to chapu stale spatne? I kdyz mi prislo, ze behem dani u investovani za poslednich nekolik let jsem vse chapal, tak zde mi prijde, ze je nekolik mnohoznacnosti (alespon pro me).

Jeste jednou dekuji.
Nysteria
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 24. 8. 2024 18:23

Cituji to zásadní z § 38 zákona o daních z příjmů (pro pochopení dalšího textu):
(1) Přepočet cizí měny na českou měnu provede poplatník, který
b)není účetní jednotkou podle zákona upravujícího účetnictví,
1. kurzem pro přepočet daně pro den vzniku příjmu, výdaje nebo jiné položky pro výpočet daně, nebo
2. jednotným kurzem.

A koukám že to mám v původním příspěvku blbě.

Chápeš to špatně, protože § 38 zákona o daních z příjmů:
a) posíláš účet mezi účty, kde máš plné rozhodovací právo (čili není to transakce mimo)
b) směníš na EUR na účtu - to je nákup cizí měny
c) za EUR koupíš cenné papíry - to je nákup cenných papírů, který musíš přepočítat dle § 38 (čili pravděpodobně ne částkou, kterou jsi poslal v CZK, ale částkou ČNB nebo jednotným kurzem)
d) prodáš po třech letech - příjem přepočtený dle § 38 je osvobozený - současně, ale tento příjem je pořizovací cenou EUR - pozor opakuji přepočet dle § 38 - čili denní nebo jednotný kurz,
e) prodáváš EUR devizy - na účet ti přijde CZK, což je tvůj příjem, ale výdaj je prodej EUR v kurzu dle § 38 - což nemusí být a nebude ten samý kurz.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Pavel444 26. 8. 2024 10:06

ad Rop) cituji:
d) prodáš po třech letech - příjem přepočtený dle § 38 je osvobozený - současně, ale tento příjem je pořizovací cenou EUR - pozor opakuji přepočet dle § 38 - čili denní nebo jednotný kurz

Podle jakého paragrafu by měla být po prodeji vstupní cenou EUR pro přepočet dle §38? Cenné papíry nakoupím za EUR, které jsem např. pořídíl před více než třemi lety tedy za nějaký (nově nesmyslně asi přepočítávaný kurz), tyto cenné papíry jsem prodal, obdržel zase EUR to znamená že k žádné měnové konverzi nedošlo. V zásadě tedy mohu tvrdit, že nepoužiji kurz třeba z roku 2024, ale z roku 2020, kdy jsem EUR prvně nakoupil.
Pavel444
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 26. 8. 2024 10:23

Došlo k nákupu (směně) EUR za cenné papíry. Proto pracuješ s aktuálním kurzem. Ty jsi ty více než 3 roky žádná eura neměl, měl jsi jen cenné papíry.
Když koupíš pračku v Německu a po pár letech pračku prodáš za eura, tak to ale nejsou ta původní eura.
Proto nepoužiješ kurz roku 2020.
Paragraf dodá Rop. :D
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod ste78 26. 8. 2024 13:20

Ja to vidim tak, ze prodej CP za EUR je naskladneni meny v kurzu v dobe prodeje CP a smena na CZK, treba druhy den je vyskladneni v jinem kurzu. Nicmene bych tipoval, ze pujde pouzit denni kurz CNB a pokud smena bude provedena ve stejny den, pak ty rozdily budou vskutku male i ve statisicovych castkach…

Celej ten paragraf je paskvil a hnus. Komunikoval jsem S patrii - trvdili ze bude implementovano v podkladech, tak jsem sam zvedav, jak se s tim popasuji.

Kazdopadne danovy poradce a retail ceka bud naprosty peklo a nebo ignorance.

Ja si pripravil appku v Excelu. Kazdopadne FIFOvat menu napric brokery, bankama atp. to je normalni silenstvi. Nejsme ucetni jednotky, jsme nornalni pepici, co chteji jin uchovat svoje pracne vydelane penize. Zakonodarci se ***** v kine!
ste78
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel444 26. 8. 2024 14:09

Souhlasím, je to totální paskvil a v praxi pokud používá člověk více bank a brokerů, pravidelně nakupuje i prodává nebo inkasuje větší množství drobných položek, nedejbože prostředky ještě převádí mezi účty, zeměmi a obchodníky, tohle jednoduše vzdá, protože by na tom strávil "mládí" a nakonec ještě platil třeba daň z něčeho co vlastně ani nedostal. Myslím, že i Rop dříve někde psal, že nejde o to, že by to nešlo zdanit, ale nelze takto postupovat a požadovat takto časově náročnou evidenci.
Pavel444
Návštěvník

Odeslat příspěvekod octaviampi 26. 8. 2024 17:53

Podelali se uz jenom zavedenim tzv. WTF. Tim zlikvidovali elementarni duveru. A toto clovek nevi, jestli je nekonecny amaterismus a nebo zamer.
octaviampi
Diskutér

Předchozí stránka