Změny v přepočtu cizích měn a zdaňování kurzových rozdílů

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 1. 2. 2024 14:23

Přátelé,

protože sám spoustu služeb nevyužívám, tak se Vás ptám na praxi u různých Revolutů atd.

Existuje něco, kde budu mít cizí měnu a tu si:
a) pošlu na účet v CZK a bude provedena v rámci převodu směna,
b) nejprve směním na CZK a pak zašlu na účet v CZK?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod polda 1. 2. 2024 15:18

Nejdřív základ bude kde,jak budu mít tu cizí měnu.....to je dost důležité
polda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 2. 2024 15:53

Lze poslat z cizoměnového účtu u české banky korunovou platbu. Banka automaticky provede konverzi dle svého kurzu deviza-nákup, tj. tratíš cca 3 %.

Samozřejmě si můžeš udělat účet u nějaké devizovky (Akcentra, Divíšek, RoklenFX, Easychange, Fortissimo, SAB,...), uzavřít obchod (např. chci směnit 1000 EUR, oni ti nabídnou kurz (lepší než banka) a následně CZK pošlou na účet, který si určíš).

Pak je tu Směnárna u Monety, která by něco takového měla umět rozumným kurzem, ale nemám ji, tak nevím, zde v diskusích jsem zaznamenal něco snad o zhoršení kurzů, ale třeba někdo doplní, jak to tam aktuálně je).

U Revolutu můžeš provést směnu na CZK a pak poslat. Ale opět nevím, jak je to tam aktuálně s poplatky, tolikrát to měnili, že už jsem ztratil přehled.

Osobně bych doporučil smlouvu u nějaké té české devizovky ideálně s účtem u stejné banky. Případně, pokud máš možnost směnit cizí měnu výhodně (třeba v nějaké arabské směnárně) a tvoje banka umožňuje levně vybrat cizí měnu v hotovisti (např. Creditas umí USD a EUR za 10 korun), tak je to také zajímavá cesta.

O jaké měny jde, o jaké částky, kde je teď máš,... pak můžeme něco vymyslet
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod DrumSession 1. 2. 2024 16:56

Ano, např. poslat EUR na Revolut, zde směnit na CZK, a pak CZK poslat na b.ú. v CZK. Tj. friendly levná směnárna blízko středového kurzu. Nice ! Ale platí do limitu do 25 tKč za 30 dní, jinak je kurs trochu horší (Plán Standard 0 Kč/m). Po založení pošlou poštou kartu do 14D, bylo za cca 150 Kč.
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 1. 2. 2024 18:44

polda: jak se tam vzala cizí měna fakt neřeším - já nakonec toto téma přesunu totiž do daní :lol:

patrik: dík. převod banka - banka, respektive banka - devizovka - banka je poměrně jasný.

DrumSession: a teď bych potřeboval zapátrat co to vlastně ten Revolut je. Je to "účet v cizí měně"? Potřeboval bych nějaké podmínky, co to je vlastně za produkt dle práva.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ... 1. 2. 2024 19:05

Normalni multimenovy bankovni ucet v Litevske bance.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 1. 2. 2024 19:09

OK - pak je to jednoduché.

Je ještě nějaká služba, ze které mohu stáhnout cizí měnu a dostat CZK? Napadají mě nějaké účty u brokerů (volné prostředky).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 1. 2. 2024 19:14

Můžeš to směnit, ale používat broker účet jen na směny bez nákupu cenných papírů je problémové, třeba Interactive Broker za tohle rozdávalo omezení na účet, aby si z ní lidi dělali levnou směnárnu a stejné to budou mít i další.
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 1. 2. 2024 19:20

Kdekoliv máš cizí měnu (i u brokera, z různých platební služeb, které nepoužívám, takže přesně nevím - PayPal, Wise ...), můžeš tuto cizí měnu poslat do banky na CZK účet, přičemž do banky sice dorazí cizí měna, ale bude automaticky konvertována na CZK (vyjma bank s multiměnovým účtem - např. RB, kde se vytvoří příslušná měnová složka). Ale to asi víš. Z dotazu mi není jasné, o co přesně Ti jde. Dotaz poldy mi vůbec nepřijde mimo.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 1. 2. 2024 19:43

Asi nejaka finta, pomoci ktere se da vyhnout placeni dane?
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 1. 2. 2024 19:48

Leeroy Jenkins: tak třeba prodám akcie v EUR. Nemám do čeho tyto EUR zainvestovat, tak si je stáhnu na CZK účet. Opět dotaz zní - odkud je stahuji? Z účtu v cizí měně?

drkarel: Peníze v cizí měně se vzali z čehokoliv, co není podnikání. Já potřebuji posbírat všechny možné příklady, odkud chodí cizí měna na účet v CZK.

Ono totiž od 1. 1. 2024 zmizelo osvobození kurzových zisků z účtu v cizí měně.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod DrumSession 1. 2. 2024 23:34

Měl by jsi podstatně zpřesnit, co vlastně hledáš?
Nebudem se pouštět do žádýnch velkých akcí ! "...tak třeba prodám akcie v EUR."
OK pošleš si europlatbou EURa na Revolut na EURo účet nebo platba kartou, záleží na brokerovi. Oboje za min. náklady.
Pak je směníš na CZK za v limitu friendly podm. a cenu, a pak si CZK pošleš na b.ú. v CZK. Také Easy !
Finance můžou bý na FO i FOsIČO. Pokud požaduješ vyšší limit, tak je to možné, ale jinak. Také Easy !
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod polda 2. 2. 2024 00:25

Málokterý broker to bude chtít poslat na Revolut. Vyžadují běžný oficiální bankovní ústav.

Zdroj cizí měny je základní informace podle které se tu dá dále radit.
polda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ... 2. 2. 2024 01:17

Co je kurzovy zisk? Ja bych rekl, ze na nas pri smene meny dopada akorat tak kurzova ztrata. Tu priznavat FU asi nemusime?
:D
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 2. 2. 2024 06:47

polda: zdroj cizí měny mi je jedno. Já zkoumám až převod z cizí měny na CZK a hledám všechny možnosti.

DrumSession: a zase stejná otázka jako u revolutu - je ten účet u brokera "účet v cizí měně"?
Rop
Administrátor

Další stránka