od PatrikChrz 1. 2. 2024 15:53
Lze poslat z cizoměnového účtu u české banky korunovou platbu. Banka automaticky provede konverzi dle svého kurzu deviza-nákup, tj. tratíš cca 3 %.
Samozřejmě si můžeš udělat účet u nějaké devizovky (Akcentra, Divíšek, RoklenFX, Easychange, Fortissimo, SAB,...), uzavřít obchod (např. chci směnit 1000 EUR, oni ti nabídnou kurz (lepší než banka) a následně CZK pošlou na účet, který si určíš).
Pak je tu Směnárna u Monety, která by něco takového měla umět rozumným kurzem, ale nemám ji, tak nevím, zde v diskusích jsem zaznamenal něco snad o zhoršení kurzů, ale třeba někdo doplní, jak to tam aktuálně je).
U Revolutu můžeš provést směnu na CZK a pak poslat. Ale opět nevím, jak je to tam aktuálně s poplatky, tolikrát to měnili, že už jsem ztratil přehled.
Osobně bych doporučil smlouvu u nějaké té české devizovky ideálně s účtem u stejné banky. Případně, pokud máš možnost směnit cizí měnu výhodně (třeba v nějaké arabské směnárně) a tvoje banka umožňuje levně vybrat cizí měnu v hotovisti (např. Creditas umí USD a EUR za 10 korun), tak je to také zajímavá cesta.
O jaké měny jde, o jaké částky, kde je teď máš,... pak můžeme něco vymyslet
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.