Osvobození od daně z prodeje nemovitosti

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Robinzoon 4. 2. 2024 11:56

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na toto. V roce 2019 jsem koupil napůl nemovitost s mohu tehdejší partnerkou. V roce 2021 jsme se rozešli a ona na mě svůj poloviční spolupodíl za dlužnou částku převedla. Teď na jaře chci po pěti letech od nabytí mé ideální poloviny prodat část pozemku, možná poté celou nemovitost. Chci se ujistit, že zde platí pětiletý časový test, přesto, že jsem byl nejprve majitelem poloviny nemovitosti.

Děkuji moc za odpověď.
Robinzoon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod aaischa 4. 2. 2024 16:02

To co bylo nabyto před 2020 tam je 5 let časový test, co bylo nabyto později má 10 letý časový test
aaischa
Nadšenec

Odeslat příspěvekod qwerta 4. 2. 2024 17:59

Co je časový test? Pokud nemovitost vlastníte více než 5 nebo 10 let, jste osvobozeni od placení daně z příjmu při prodeji nemovitosti. Pětiletá lhůta platila do konce roku 2020, takže pokud jste nemovitost koupili od roku 2021 dál, počítá se vám desetileté období. Této době se říká časový test.
qwerta
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 4. 2. 2024 18:15

Robinzoon: bohužel ne - viz pokyn GFŘ D-59:
Při prodeji majetku ve spoluvlastnictví (nebo části podílu) u majetku, jehož části byly nabyty postupně, se uplatní osvobození příjmu v poměru, v jakém splňují podmínky pro osvobození jednotlivé části takto nabytého majetku.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Robinzoon 5. 2. 2024 19:38

Takže to znamená, že zaplatím polovinu z 15% daně z prodeje nemovitosti (pozemku)? Děkuji moc za odpověď.
Robinzoon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 5. 2. 2024 20:50

Ona ta odpověď zase tak jednoduchá nebude.
Bydlel jsi tam? Co budeš dělat s penězi z prodeje?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod xls 5. 2. 2024 23:12

Ještě jeden dotaz. Pokud dojde rozvodem ke zrušení SJM (např. v r. 23) a nemovitost připadne jen jednomu z manželů, platí taky ten 10letý test pro osvobození při prodeji, i když v nemovitosti třeba 15 let bydlel?
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Robinzoon 6. 2. 2024 01:40

Rop píše:Ona ta odpověď zase tak jednoduchá nebude.
Bydlel jsi tam? Co budeš dělat s penězi z prodeje?

Nebydím tam. Ptám se teď principiálně ještě bez ohledu na to, zda bych peníze použil na uspokojení potřeby bydlení. A bez ohledu na náklady spojené s koupí té nemovitosti, to předpokládám taky hraje roli. Ale teď mi jde o základ daně, z toho co píšeš, mi logicky vychází, že z poloviny daně z příjmu z prodeje bych měl být osvobozen.
Robinzoon
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 6. 2. 2024 08:38

xls: bydlíš-li před prodejem více než 2 roky, tak platí osvobození dle § 4 odst. 1 písm. a)
Písm b) zkoumáš až ve chvíli, kdy jsi tam vůbec nebydlel, nebo bydlel méně než 2 roky a peníze nepoužiješ na svou bytovou potřebu.

Robinzoon: ano, tak to je. Pro účely daní se jedná vlastně o dvě nemovitosti.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod xls 6. 2. 2024 08:45

Tady aby připadala v úvahu varianta, že tam bydlím pořád, ale peníze nepoužiju na svou bytovou potřebu.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 6. 2. 2024 13:37

Teď nevím jak to myslíš. Při rozvodu se nedělá žádný prodej, ale vypořádání SJM. Které není předmětem daně dle § 3 odst. 4 písm. c) zákona o daních z příjmů.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod xls 6. 2. 2024 15:15

Díky, to jsem potřeboval vědět. Šlo mi o to, že když jsem po vypořádání SJM jediný vlastník, tak jestli musím před prodejem 5 nebo 10 let čekat, nebo jestli to mohu prodat dříve.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 6. 2. 2024 16:19

Ale bacha, musí to být SJM, nikoliv vlastnictví 1/2 a 1/2.

Už se těším, až tento stát začne zdaňovat rozvody. :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod xls 6. 2. 2024 17:32

Peníze n e s m r d í.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod stanickses 7. 3. 2024 15:25

Dobrý den, chci se zeptat na Oznamovací povinnost ohledně osvobozeného příjmu z prodeje nemovitosti / bytu. Přijde mi, že ta formulace Finanční správy je celkem jednoznačná, ve smyslu, přesto jsem na internetu našel rozporuplné informace.

https://www.financnisprava.cz/assets/cs ... R-D-56.pdf

"Oznamovací povinnost se tedy nevztahuje na osvobozený příjem z prodeje rodinného domu a souvisejícího pozemku, nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku zapisovaných do katastru nemovitostí České republiky nebo na příjem z prodeje nemovitých věcí zapisovaných do katastru nemovitostí České republiky [ve smyslu § 4 odst. 1 písm. a), b) a v) zákona o daních z příjmů]. "
stanickses
Mírně pokročilý

Další stránka