Osvobození od daně z prodeje nemovitosti

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 7. 3. 2024 15:38

§ 38v odst. 1 a 3 zákona o daních z příjmů:
(1) Pokud poplatník daně z příjmů fyzických osob obdrží příjem, který je od daně z příjmů fyzických osob osvobozen a je vyšší než 5000000 Kč, je povinen oznámit správci daně tuto skutečnost do konce lhůty pro podání daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém příjem obdržel.
(3) Odstavec 1 se nevztahuje na příjem, o němž může údaje podle odstavce 2 správce daně zjistit z rejstříků či evidencí, do kterých má přístup a které zveřejní na úřední desce a způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Úřední deska finanční správy: https://www.financnisprava.cz/cs/financ ... 000/252519

Druhý dokument se jmenuje: Sdělení k oznámení o osvobozených příjmech fyzických osob - https://www.financnisprava.cz/assets/PA ... 122617.pdf

Tam je jasně napsáno, že se neoznamuje osvobozený příjem z prodeje rodinného domu a souvisejícího pozemku, nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku zapisované do katastru nemovitostí České republiky nebo na příjem z prodeje nemovitých věcí zapisovaných do katastru nemovitostí České republiky (ve smyslu § 4 odst. 1 písm. a), b) a u) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů).
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Nftti 7. 4. 2024 15:41

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu - v roce 2020 jsem dostala od rodičů darem část nemovitosti, kterou jsem musela ještě před vypršením časového testu prodat. Po přepisu nemovitosti jsem se (původně neplánovaně) odstěhovala do zahraničí za prací a vždy, když jsem se vrátila na dovolenou do ČR, tak jsem v nemovitosti krátce pobývala. Po návratu ze zahraničí, tedy bezprostředně před prodejem nemovitosti, jsem v ní několik měsíců fyzicky bydlela. Beru to tedy tak, že jsem v nemovitosti měla přechodné bydliště a v době pobytu v zahraničí (více než 2 roky) sloužila pouze pro můj krátký pobyt v ČR (vždy jednou za rok), a příjem je tedy osvobozený od daně. Nejsem si ale jistá, jakým způsobem můžu tuto skutečnost dokázat. V době, kdy jsem jezdila do ČR jen jednou za rok, tak mi do tohoto místa nechodily žádné zásilky a veškeré energie byly napsané na ostatní majitele, aby nedošlo k nějakému problému, když jsem nemohla pravidelně přebírat poštu. Tyto energie jsem na sebe přepsala až po návratu do ČR před prodejem. Stačí tedy čestné prohlášení moje a vyjádření ostatních majitelů, že jsem v nemovitosti měla bydliště 2 roky před prodejem?
Nftti
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 7. 4. 2024 16:19

§ 2 odst. 4 zákona o daních z příjmů: Bydlištěm na území České republiky se pro účely tohoto zákona rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat.

Tohle opravdu nebylo bydliště - bydliště jste měla v zahraničí, co tak čtu, tak jste byla zahraničním rezidentem. Můžete jít na osvobození "měla bydliště méně než 2 roky před prodejem a použila prostředky na bytovou potřebu".
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vojtishek 18. 6. 2024 22:12

Ta poslední rada je bohuzel mylná. Použití prostředků na uspokojení vlastní bytové potřeby nelze uplatnit u nemovitostí pořízených před 1.1.2021. Právě jsem se to dozvěděl od FÚ, takže budeme doplácet daň z příjmu, protože časový test 5 let jsme nesplnili a v nemovitosti nebydleli. “Bytová potřeba” platí až u nemovitosti po roce 21.
vojtishek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 18. 6. 2024 22:27

Osvobození při využití k uspokojení bytové potřeby je tam už desítky let.
Například verze z ledna 2006. :)
https://www.kurzy.cz/zakony/586-1992-za ... ne-060101/
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod 12341234 18. 6. 2024 22:37

Nojo, ale jakapak bytova potreba, kdyz sam priznava, ze v nemovitosti nebydleli.

1) Kdyby v nemovitosti bydleli pred prodejem 2 roky, muzou vyuzit osvobozeni od dane nezavisle na tom, kdy byl dum porizen, a nemusi to byt za ucelem porizeni bytove potreby,

2) kdyby tam pred prodejem bydleli mene nez 2 roky, muzou vyuzit osvobozeni od dane za ucelem porizeni bytove potreby nezavisle na tom, kdy byl dum porizen,

3) ale kdyz v nemovitosti nebydleli, tak muzou takove osvobozeni za ucelem porizeni bytove potreby vyuzit az u nemovitosti zakoupenych od roku 2021, je to takova kompenzace za to, ze od roku 2021 zaroven doslo u nove porizenych nemovitosti k prodlouzeni casoveho testu z 5 na 10 let.
Naposledy upravil 12341234 dne 18. 6. 2024 23:24, celkově upraveno 7
12341234
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod vojtishek 18. 6. 2024 22:40

Pokud čtu odkazované znění správně, tak musí být současně s účelem “vlastních bytových potřeb” splněna podmínka i bydliště v prodávané nemovitosti bezprostředně před prodejem.

-- 18. 6. 2024 23:44 --

12341234 píše:Nojo, ale jakapak bytova potreba, kdyz sam priznava, ze v nemovitosti nebydleli?

Bytová potřeba spočívá v tom, že peníze z prodeje jednoho bytu bychom využili k nákupu jiného, kde budeme nově bydlet. Tj. prodáš 2 garsonky a pořídíš si normální byt, ale příjem z prodeje jedné garsonky, kde jsi nebydlel, musíš zdanit.
Naposledy upravil vojtishek dne 19. 6. 2024 07:48, celkově upraveno 1
vojtishek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tmx643 18. 6. 2024 22:47

To je verze z roku 2006, to jsem dal jen pro důkaz, že bytová potřeba není novinka roku 2021. Relevantní bude asi nějaká novější verze.

Podstatné je mít tam bydliště (reálné, ne úřední). Pak je osvobozeno když aspoň 2 roky (a s penězi si můžu dělat co chci), nebo když méně než dva roky, tak když tím uspokojím bytovou potřebu.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 19. 6. 2024 06:10

vojtishek píše:Ta poslední rada je bohuzel mylná. Použití prostředků na uspokojení vlastní bytové potřeby nelze uplatnit u nemovitostí pořízených před 1.1.2021. Právě jsem se to dozvěděl od FÚ, takže budeme doplácet daň z příjmu, protože časový test 5 let jsme nesplnili a v nemovitosti nebydleli. “Bytová potřeba” platí až u nemovitosti po roce 21.
Jablka a hrušky se občas pletou do sebe. Pokud člověk bezprostředně před prodejem v nemovitosti bydlel, tak se použije osvobození dle § 4 odst. 1 písm. a), která tam je už od počátku.
Nftti píše:Po návratu ze zahraničí, tedy bezprostředně před prodejem nemovitosti, jsem v ní několik měsíců fyzicky bydlela.

Pokud tam nebydlel, tak se použije osvobození dle § 4 odst. 1 písm. b), které použití prostředků na vlastní bydlení zná teprve od 1. 1. 2021 a použije se na nemovitosti pořízené od 1. 1. 2021.
O tom, jak tato past Schillerové sklapla, by ti mohl vyprávět nejeden uživatel tohoto fóra :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vojtishek 19. 6. 2024 07:44

Rozumím. Díky.
Asi bude potřeba nějak FÚ doložit, že jsem v bytě bezprostředně před prodejem kratší dobu (ale co znamená dle zákona ”kratší než 2 roky”?) bydlel.
vojtishek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 12341234 19. 6. 2024 08:38

Podle me napr. smlouva a vyuctovani za elektrinu na jednoho nebo oba spoluvlastniky alespon na mesic, z ktetych by bylo zrejme, ze doslo k nejakemu standardnimu mesicnimu odberu elektriny? Nejlepsi je napsat si tam trv. bydliste no.
12341234
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 19. 6. 2024 12:22

Nejlepší je zvědavá sousedka. Výslech svědka je nejlepší.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod vojtishek 19. 6. 2024 12:40

To mě nenapadlo. Takže by mohlo stačit, když dám FÚ kontakt na sousedy, aby mi dosvědčili, že jsem tam 3 měsíce před prodejem pobýval?
vojtishek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 19. 6. 2024 16:38

Nikoliv pobýval, ale měl bydliště. To je rozdíl.
Bydlištěm se pro účely zákona o daních z příjmů rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod d1vine 20. 6. 2024 06:13

Abych to ještě více zamotal:

Peníze z prodeje nemovitosti použiju na uspokojení bytové potřeby - např. nákup nového bytu (= využiju osvobození od daně). Tento nový byt se však rozhodnu za pár měsíců prodat. Musím dodanit předchozí osvobození nebo daním pouze případný zisk z prodeje nového bytu? Co myslíte? :lol:

https://www.kurzy.cz/zakony/586-1992-za ... ragraf-4b/
V zákonu je definována bytová potřeba, ale nikde jsem nenašel, jak dlouho člověk musí tuto potřebu "plnit", aby nepřišel o osvobození.
d1vine
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka