Vlastnictví akcií a zdanění SHORT pozice

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xmms 5. 3. 2024 15:23

Prosím, mohl by poradit někdo, kdo s tím má praktické zkušenosti. Prý není možné započítat výdaje na nákup akcií, které koupím až další kalendářní rok, když je prodám v předchozím roce, tedy držím přes rok SHORT pozici. To by úplně znemožnilo dělat takové obchody.
Dále by mě zajímalo osvobození od daně po třech letech časového testu z hlediska toho, jestli jsem skutečný majitel akcie. Broker typu xtb nebo interactive brokers je v depozitáři cenných papírů uveden jako majitel a broker mě v jejich systému eviduje jako majitele akcií - na takové vlastnictví akcií se také vztahuje časový test? Nebo je nutné je vlastnit přímo v tom depozitáři?
Vždycky bude někdo lepší než ty. A krysám se nikdy nevyrovnáš. Nikdy!
xmms
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod frelichl 5. 3. 2024 15:34

Short pozice znamena, ze zadne akcie nevlastnis, jedna se o CFD (Contract For Difference), takze na casovy test zapomen.

Tu prvni cast uplne nechapu, ale kazdy rok, kdy nejakou pozici zavres, tak do danoveho priznani das "zisk" - tj. kolik jsi z obchodu dostal penez minus za kolik jsi dane instrumenty ziskal. Plati samozrejme i casovy test a 100k test, ale jen pro cenne papiry, ktere opravdu vlastnis.
frelichl
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 5. 3. 2024 17:22

SHORT je jasný od roku 2024. Do té doby je to příjem dle § 10 odst. 1 (ale žádného písmenka). Od roku 2024 je to § 10 odst. 1 písm. q) zákona o daních z příjmů.

Takže rok 2023: žádné osvobození dle § 4 se na to nevztahuje.
Jedná se o příjem dle § 10 odst. 1 v okamžiku uzavření transakce.
1. Půjčíš si cenný papír - máš cenný papír a půjčku
2. Prodáš cenný papír - máš peníze a půjčku
3. Koupíš cenný papír - máš cenný papír a půjčku
4. Vrátíš cenný papír - zbydou ti nějaké peníze

Ty zbylé peníze je třeba zdanit. Ale ne dřív než se uzavře transakce. Navíc u fyzických osob se nic ke konci roku nepřeceňuje. Podle mě příjem je jen ty peníze, které ti zbydou (nejsou tam žádné výdaje).

V roce 2024 budou peníze, které ti zbydou, do částky 50 tis. Kč osvobozeny (sčítá se celé písmenko q - na to bacha, aby tam nebyly jiné příjmy.

K tomu zbytku - je nutné akcie vlastnit, nikoliv být zapsán kdesi ve státní evidenci.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod fc70 5. 3. 2024 17:26

Short a CFD jsou úplně jiné věci.

Jestli je samotné otevření short pozice zdanitelný příjem je atraktivní hříčka … došel jsem k „jasné“ odpovědi, která by tady nebyla problém, ale měla by absurdní dopad na zdanění operace jako celku. Tak to nechám odborníkům.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 5. 3. 2024 17:34

Podle mě to příjem není. V českém právu je příjem z prodeje věci, ale tu věc musíš vlastnit. V tomto případě ji nevlastníš. Navíc máš ve stejné výši i závazek.

Prostě si zapůjčíš jablko, které prodáš a pak čekáš, že tě nákup nového jablka vyjde levněji a zase vrátíš jablko. Při zápůjčce taky žádný příjem není.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 5. 3. 2024 18:39

Co když vypíšu opci, tzn. short pozici, mám -x put nebo call opcí a dostanu hned peníze. Expirace nebo nákup do nuly může být až další rok. Je to stejná situace?
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 5. 3. 2024 19:09

Pokud mám finanční derivát, tak ho řeším při vypořádání / prodeji. Tady majetek mám dřív, než jsem ho prodal. Jenom je třeba určit co to je za majetek (kam se vleze v daních z příjmů) a jak ocenit nákup a prodej / vypořádání.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 5. 3. 2024 19:12

Mne to tak prijde logicke danit opci pri prodeji, nakup zpet nemusi vubec nastat. Ovsem pokud bych opci koupil zpet v dalsim roce (a chtel tedy uplatnit naklad), tak to abych podaval opravne priznani, ne? Nebo je vubec neuplatnim?
Naposledy upravil octaviampi dne 5. 3. 2024 19:14, celkově upraveno 1
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 5. 3. 2024 19:13

Popiš obchod konkrétně, co kdy jak ...
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 5. 3. 2024 19:26

Vypisu opci (je jedno jestli put nebo call). Opce ma nejakou expiraci a podminky, za kterych muze byt uplatnena. K tomu nepotrebuji nic vlastnit, abych to udelal - prodavam do minusu. V tom okamziku hned inkasuji nejake premium za dany zavazek. Pokud bych opci kupoval, naopak bych je platil. Moznosti jsou nasledne tri:
1. Pred expiraci vyrovnam saldo reverzni operaci - muze byt za vyssi nebo nizsi premium
2. Opce vyprsi bez prirazeni (zadny dalsi prijem nebo vydaj)
3. Dojde k prirazeni (zadny dalsi prijem nebo vydaj)

Konkretni priklad. Vypisu PUT opci na CEZ s expiraci 15.1.2025 na cenu 1 500Kc. Dostanu ted premium 75000 Kc. Scenare:
1. Koupim put opci 10. Ledna 2025 za 10 000Kc a vyrovnam tim saldo.
2. a 3. Opce expiruje 15. Ledna 2025 jako bezcenna anebo jsem prirazen. Neni zadny dalsi prijem nebo vydaj. Pri prirazeni kupuji normalni akcie za dohodnutou cenu.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 5. 3. 2024 19:56

To bych musel vidět konkrétní obchod. A musel bych si to nakreslit v podvojném účetnictví, z toho by to bylo hezky vidět.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod xmms 5. 3. 2024 22:39

Kde se dají obchodovat opce ČEZ? U xtb jsem opce neviděl a interactive brokers je nenabízí pro české akcie.
Vždycky bude někdo lepší než ty. A krysám se nikdy nevyrovnáš. Nikdy!
xmms
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 5. 3. 2024 22:46

To byl jen priklad.
octaviampi
Diskutér