Zdanění zisků z Investown

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Aldadol 10. 3. 2024 11:22

Ahoj, začal jsem investovat na platformě Investown, protože Zonky už je pro mne nezajímavé. Na stránkách Investown je k danění napsáno, že:
Zatímco výnos z participací na starších investičních příležitostech se daní podle § 10 zákona o daních z příjmů, zisk z příležitostí hromadného investování patří pod § 8 odst. 1 písm. g) ZDP.
Takže jak tedy daním? To si nic neeviduji (jako jsem měl u Zonky příjmy a výdaje) a prostě jen daním zisky(úroky) za předchozí rok, nehledě na to, jestli jsem to tam reinvestoval nebo vybral?
Aldadol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 10. 3. 2024 11:43

Pokud to jsou skutečně úroky, tak se zdaňují úroky došlé do sféry tvého vlivu. Je jedno jestli je pak vybereš nebo reinvestuješ.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Aldadol 10. 3. 2024 14:47

Oni tomu říkají výnosy z investic, já tomu říkám úroky. A musím nějak řešit to rozdělení participace/crowdfunding nebo to můžu sečíst a nechat pod paragrafem 10, když je tam stejná sazba? Respektive ještě jinak, můžu to sečíst společně se Zonky a uvést do přiznání na 1 řádku? Koukám, že nově přibyl i popis, co se daní, ale obojí bych bral jako participace.
Aldadol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 10. 3. 2024 16:07

Ne. Pokud je jedno výnosem dle § 8 a druhé výnosem dle § 10, tak to fakt sčítat nejde.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod soleass 18. 6. 2024 17:31

Platí i u investown, že pokud mám za rok výnosy do 20 000, (jiné výnosy nemám) tak je nemusím psát do daňového přiznání? Díky
soleass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 18. 6. 2024 18:23

Máš povinnost podávat daňové přiznání z jiného titulu?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod soleass 18. 6. 2024 20:16

Jsem zaměstnanec, daňové přiznání za mě dělá zaměstnavatel. Takže spíš jestli to mám oznamovat, aby to tam přidali.
soleass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 12341234 18. 6. 2024 21:02

Zamestnavatel nepodava danove priznani za tebe, dela jen rocni zuctovani dane, pokud nemusis podavat danove priznani.
12341234
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Rop 19. 6. 2024 06:19

Pokud zdanitelné příjmy (mimo zaměstnání) nebudou vyšší než 20 000 Kč, tak nemáš povinnost podávat přiznání.

Opakuji PŘÍJMY!!!! nikoliv zisk.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ninaa 19. 6. 2024 10:21

soleass píše:Jsem zaměstnanec, daňové přiznání za mě dělá zaměstnavatel. Takže spíš jestli to mám oznamovat, aby to tam přidali.

Zaměstnavatel může udělat roční zúčtování tvých záloh na daň, pokud splníš podmínky.
Nesmí za tebe udělat daňové přiznání. To si uděláš buď sám nebo tím pověříš daňového poradce.
Vysvětlení pojmů např. zde:
https://vedeni-ucetnictvi.cz/novinky/ro ... kych-osob/
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod soleass 19. 6. 2024 16:10

Tak první věc, které rozumím zaměstnavatel za mě dělá roční zůčtování daně, nikoliv daňové přiznání. (Daňové přiznání nepodávám)

Teď bych potřeboval (jako pro deb*la) vysvětlit ten příjem a zisk. Pokud chápu správně, tak zisk = úrok.
Příjmem se rozumí veškeré prostředky, které se mi během roku "vrátí" z půjček, na účet v investown? Pokud ano, tak teoreticky kolik bych měl maximálně zainvestovat, abych nemusel podávat daňové přiznání? :D
Díky.
soleass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 19. 6. 2024 16:22

Příjem není vrácení jistiny. V případě úroků je příjem = zisk.

Něco jiného by bylo třeba při prodeji nemovitosti - např.:
příjem 10 000 000
výdaj 9 991 000
zisk 9 000
V tomto případě by se přiznání podávalo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod soleass 19. 6. 2024 16:28

Takže abych vešel do těch 20 tisíc, stačí mi mít zainvestováno do +/- 199 tisíc při úroku do 10%.
Tím za rok na úrocích získam +/- 19 tisíc, a vše je v pořádku, nemusím podávat daňové přiznání.
soleass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 19. 6. 2024 16:40

Pokud nebudeš mít nějaké jiné zdanitelné příjmy. Stačí úroky z VÚB.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Luky333323 25. 9. 2024 08:32

Zdravím,

mám dotaz. Takto to bylo vždycky? Já měl pocit, že příjmy, které musím vzít v potaz byly veškeré peníze mě přitečené na účet.

Můj konkrétní případ: Investoval jsem letos do 4 participací. 3 se mi letos nevrátí, na úrocích tam budu mít předpokládám cca. 4000 Kč. 1 se mi vrátila, bylo to 20.000 Kč s úroky 255 Kč.

Předpokládal jsem tedy že příjmy bych měl 24.255 Kč, podával bych tedy přiznání a danil zisk 255 Kč.

Toto je špatný postup?

**EDIT - teď jsem si pořádně přečetl vlákno. My se možná asi bavíme o jiných věcech. Já investoval na RONDA Invest do participace na úvěru.

Moc děkuji
Luky333323
Kolemjdoucí

Další stránka