Darování plazmy a odečítaní daní

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MalaMyska 8. 5. 2024 10:06

Ahoj,

Za rok 2022 jsem dostala svoji první výplatu která činila 390 tisíc, a za rok 2023 to bude asi 420 tisíc.
Chtěla bych si přivydělat darováním plazmy a mám dvě možnosti
1, za každý odběr 900Kč
2, Bezpříspěvkové dárcovství, odečíst si od základu daně až 3 000 Kč za každý odběr, a až do výše 15 % daňového základu.

420 - 15% = 63 / 3 = 21,, teoreticky bych mohla za rok jít 21x na odběr plazmy a pak chodit za příspěvek 900Kč.
Při uplatnění slevy na poplatníka 30 840 Kč bych tu slevu dostala celou zpět jako přeplatek?

Děkuji moc za objasnění, bohužel se na to doma nemám koho zeptat :-(
MalaMyska
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 8. 5. 2024 10:50

Nikoliv. Sleva na poplatníka je slevou, nikoliv bonusem, takže snižuje daň maximálně do nuly.
Čili pokud půjdete na odběr plazmy 21x - tak budete mít základ daně snížený o 63 tis. Kč.
Základ daně po nezdanitelných částkách: 420000 - 63000 = 357 000
Daň před slevou: 357 000 * 0,15 = 53 550
Daň po slevě: 22 710 Kč

Zaměstnavatel z mezd odvede za rok daň cca 32 160 Kč.

Takže Vám v ročním zúčtování / daňovém přiznání vrátí 9 450 Kč (což je překvapivě 15 % z 63 tis. Kč).

V zásadě se tedy vyplatí jít 21 x za 900 Kč = 18 900 Kč.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 5. 2024 10:58

Také chodím darovat krev a plazmu (bezpříspěvkově v nemocnici, střídavě krev-plazma), takže mám pro tebe pár poznatků, a to nejen daňových a finančních:
1) neměla bys to brát jako přivýdělek, je to především forma pomoci druhým
2) plnou krev lze darovat maximálně 5x ročně u mužů a 4x ročně u žen, kdo chodí jen na plazmu (kde se krvinky po separaci plazmy vrací do těla), tam je to sice častěji, ale i tak je minimum 14 dní mezi dary, maximálně 20x ročně. Tato čísla se mohou mezi jednotlivými nemocnicemi a odběrovými místy mírně lišit, ale prostě to nejde přehánět, tělo potřebuje po odběru regeneraci a fakt nelze chodit každý týden :)
3) nezapomínej u BEZpříspěvkového darování i na druhou formu benefitu, a tedy že dle zákoníku práce máš možnost na daný den žádat v práci o placené volno (klasický rozsah 8 hodin), kdy doneseš z transfúzní stanice papír s tím že jsi bezpříspěvkové darování podstoupila, no by a toto placené volno se ti ve výplatě projeví podobně jako den dovolené, tedy díky počítání náhrady mzdy z průměru (zahrnující i různé příplatky atd.) o něco vyšší částkou, než za 8 hodin všedního dne v práci. Tento benefit mnozí zapomínají, přitom právě daleko více zatraktivňuje to bezpříspěvkové darování v transfúzní stanici nemocnice oproti placenému pro nějakou farma firmu, kam člověk je třeba po práci ve svém volnu (často unavený, že pak ani darovat nemůže, viz dále). Dále bezpříspěvkové dárce odměňuje jejich zdravotní pojišťovna nemalými příspěvky, o tom píšu ještě v závěru mého textu.
4) dary nelze z daní odečíst neomezeně, ale je tam horní hranice maximálně 15% že základu daně (cca 2 roky zpátky byla až 30% v době covidu). Takže při tvém základu daně jak píšeš řekněme 400 tisíc Kč lze odečíst na dary max. 60 tisíc Kč, což odpovídá shodou okolností těm 20 darům za rok (20*3000), což je i typické povolené maximum při darování jen plazmy.
5) je třeba si uvědomit, že žádný člověk (kromě Supermana :) ) není způsobilý darovat krev či plazmu celý rok. Před odběrem se dělá vyšetření tlaku, teploty a především z kapky krve prstu i krevního obrazu, a běžně se stává třeba jednou ročně i častěji, že člověk není způsobilý pro odběr. Typicky má vyšší hladinu bílých krvinek (málo se před darem vyspíš, jsi unavená, nebo skutečně na tebe nějaká nemoc leze, máš rýmu atd), nebo naopak nízkou hladinu hemoglobinu (častější u žen, je pak doporučeno přidávat do stravy železo v tabletách). Pak tě pošlou domů a další možnost darovat je třeba až za měsíc (když opravdu vypukne nemoc, což ta hladina bílých krvinek často předem evokuje, tak typicky aspoň 14 dní po uzdravení). Dále tě z darů dočasně vylučuje pobyt v některých zemích zahraničí, kde se zrovna vyskytují infekční nemoci (to mají v místech darování vždy uvedeno jako aktuální info, teď to třeba je Maďarsko, Rumunsko...), pak nelze darovat typicky měsíc po návratu z dané země. Totéž (měsíc pauza bez daru) je po libovolném očkování atd. Prostě vše, co může dočasně "rozhodit" tělo vlivem rizika infekce či zvýšené imunitní činnosti. A pak třeba operace, tetování atd, to je stop na dary typicky na půl roku.
6) mnoho lidí začíná s darováním plné krve, protože to je daleko jednodušší a hlavně kratší (dar máš za sebou za 10-15 minut, u plazmy to je 40-60 minut). Odebere se prostě 450ml krve a hotovo, u plazmy to musí vždy po odběru podobného objemu separátor oddělit, složky krve mimo plazmu (cca polovina) ti vrátit do krevního oběhu a toto se 3-4x opakuje, než je odebráno 600-800ml plazmy (dle tělesné váhy dárce). Tedy to ne každý snese, jak tou dobou, tak tím 3-4x opakováním cyklu, i když to ten krevní separátor dělá automaticky. Já začínal na krvi (to tedy má maximum u žen 4x ročně) a až pak jsem plazmu začal přidávat (měsíc po plné krvi lze jít na plazmu, tu pak častěji, maximum 4x ročně plná a plazma min. 14 dní od předchozí plazmy resp. měsíc od předchozí plné krve se tím nijak nemění).

Tedy - ten počet darů a benefity s nich si nemůžeš idealizovat, jako formu pomoci druhým a svým nižším daním to klidně ber, ale spíše v průměru typicky tak jednou měsíčně až 15x ročně, více fakt ne. A za mě jedině bezpříspěvkové darování, protože benefity daní a pracovního volna ze zákoníku práce při takové formě daru mi přijde ve výsledku výhodnější. Plus darování v nemocnicích na transfúzním je řekl bych i daleko bezpečnější než v nějakých těch firmách co platí, v nemocnici dostaneš po daru i svačinu atd, máš nárok na slevy z webu prodarce.cz a hlavně u své zdravotní pojišťovny (a ty nejsou rozhodně malé, třeba u VZP ti proplatí účtenku až 2000 Kč třeba za permanentku na masáže či jiné rekondiční aktivity už za jeden dar v daném roce a 1000 Kč na dentální hygienu za dary dva). V reálu, jak už píše @Rop, ti tedy na daních bude že každý úspěšný dar vráceno 450 Kč (15% z 3000), ale pozor na to horní omezení částky k odpočtu na dary.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod MalaMyska 11. 5. 2024 20:36

Moc vám oběma děkuji za informace :-)
MalaMyska
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod doonio 12. 5. 2024 22:13

minarjo píše:Také chodím darovat krev a plazmu (bezpříspěvkově v nemocnici, střídavě krev-plazma), takže mám pro tebe pár poznatků, a to nejen daňových a finančních:

Také chodím darovat, ale u mě převládá hlavně ta pomoc druhým, nikdy nevím, kdy sám já nebo někdo z mé rodiny bude potřebovat pomoct. Ale ten den volna je fajn věc, už se z toho stává u nás v Brně takový svátek, že v pátek je vždy beznaděnje vybokováno celý den již pár týdnů dopředu.

Co jsem ale nikde nemohl najít a ani sama doktorka na odběrovém sále mi k tomu nedala žádný fundovaný názor, jak se bude tvoje tělo chovat, kdyby jsi fakt jel na maximum a chodil darovat co nejvíc co to jde, jak se to tělo na to bude tvářit po 10/20/30 letech takovéhoto darování. I když člověk stále někde čte, jak je málo dárců, apod. tak upřímně nevím jak toto řešit, zvýšit příspěvek těm bezpříspěvkovým odběrům?

Ty firmy, které ti nabídnou 900,- z toho mají solidní business - nevím přesně jaká je tu monetizace, ale hlavně studenti jim to sežerou i s navijákem.
doonio
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 13. 5. 2024 14:17

Ty komerční plazma firmy, které dají hned prachy, hlavně tu plazmu nepoužívají na pomoc lidem přímo jak to klíčově chápeme (při operacích, úrazech), ale z víc jak na 90% z toho vyrábějí komerční léky, kde je krevní plazma jejich součástí a které jsou celkem drahé. Tedy fakt jen business, který se mi spíše hnusí, proto využívám jen bezpříspěvkové darování na transfúzním odd. nemocnice. Daňových benefitů, stejně jako těch od zdravotních pojišťoven či organizací na portálu prodarce.cz (sleva či zdarma zoo, MHD...) není málo, pokud by v tom nějakou výhodu chtěl hledat.
minarjo
Inventář