Dobrý den,
po pročtení mnoha článků bych rád se poradil a zkontroloval, jak postupovat při zakládání živnostenského oprávnění.
Základní informace:
Jsem student, který si při škole přivydělává aktuálně u různých zaměstnavatelů (aktuálně 3).
Aktuálně mám 2x DPČ, 1x DPP, 1x ZPP (zkrácený pracovní poměr).
Od nového roku bych chtěl přejít tzv. "na IČO" - oblast IT.
Jsem si vědom, že při spolupráci "na IČO" ztrácím plno výhod a jistot, které mi DPČ/DPP/ZPP přináší.
Hlavní činností je studium, vedlejší činnost by byla živnost.
Otázky:
1) Založení bych si chtěl udělat elektronicky - mám zvolit možnost "Nová živnost s minimálním rozsahem" nebo "Nová živnost s vybraným rozsahem 2". Bohužel jsem nedohledal na webech, kterou zvolit. Předpokládám správně, že tu první?
2) Chtěl bych začít fakturovat až od nového roku - je lepší živnost založit už na konci tohoto nebo až od příštího?
3) První rok (vzhledem k vedlejší činnosti) v průběhu roku neplatím nic. Na začátku příštího roku (2026) si podám daňové přiznání (příjmy - 60 % výdajový paušál). Na začátku roku 2026 podám přehledy k ČSSZ a ZP, kde mi vypočtou zálohy na příští rok (2026). Je to takto správně?
4) Každý měsíc zákazníkovi pošlu fakturu. Můžu si nechat posílat peníze "na obyčejný občanský účet" nebo si potřebuji v bance založit podnikatelský účet.
5) Máte ještě "nějaký tip", jak celý proces usnadnit?
Děkuji za pomoc.