Založení IČ

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Explosion_CZ 1. 12. 2024 11:35

Dobrý den,

po pročtení mnoha článků bych rád se poradil a zkontroloval, jak postupovat při zakládání živnostenského oprávnění.

Základní informace:
Jsem student, který si při škole přivydělává aktuálně u různých zaměstnavatelů (aktuálně 3).
Aktuálně mám 2x DPČ, 1x DPP, 1x ZPP (zkrácený pracovní poměr).
Od nového roku bych chtěl přejít tzv. "na IČO" - oblast IT.
Jsem si vědom, že při spolupráci "na IČO" ztrácím plno výhod a jistot, které mi DPČ/DPP/ZPP přináší.
Hlavní činností je studium, vedlejší činnost by byla živnost.

Otázky:
1) Založení bych si chtěl udělat elektronicky - mám zvolit možnost "Nová živnost s minimálním rozsahem" nebo "Nová živnost s vybraným rozsahem 2". Bohužel jsem nedohledal na webech, kterou zvolit. Předpokládám správně, že tu první?

2) Chtěl bych začít fakturovat až od nového roku - je lepší živnost založit už na konci tohoto nebo až od příštího?

3) První rok (vzhledem k vedlejší činnosti) v průběhu roku neplatím nic. Na začátku příštího roku (2026) si podám daňové přiznání (příjmy - 60 % výdajový paušál). Na začátku roku 2026 podám přehledy k ČSSZ a ZP, kde mi vypočtou zálohy na příští rok (2026). Je to takto správně?

4) Každý měsíc zákazníkovi pošlu fakturu. Můžu si nechat posílat peníze "na obyčejný občanský účet" nebo si potřebuji v bance založit podnikatelský účet.

5) Máte ještě "nějaký tip", jak celý proces usnadnit?

Děkuji za pomoc.
Explosion_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 1. 12. 2024 12:41

5. Najdi si daňového poradce.

1. Vždy vyplňuji kompletní rozsah.

2. Až začneš poskytovat služby. Pokud zahájíš letos, tak musíš podat přehledy za letošní rok.

3. Není. Vše si musíš vypočítat sám. Respektive v přehledu se ti to nějakým způsobem vypočítá. Evidence si musíš vést sám (minimálně evidenci příjmů, pohledávek).

4. Zaslat každý měsíc fakturu - to zní jako švarcsystém. Účet můžeš mít jaký chceš, maximálně porušuješ podmínky banky. S účty zdarma je dobré to oddělit.

5. Najdi si daňového poradce.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Dvorik 1. 12. 2024 18:28

2) Zaloz zivnost nejdrive 1.1.2025
4) Penize si muzes bez problemu nechat vyplacet na osobni ucet.
5) Danovy poradce na takovouhle trivialni vec (1 faktura mesicne) je nesmysl.
Odmena 3500 Kc u Raifky, 1600 Kc u Ceske sporitelny, Curve 500 Kc, SkipPay 500 Kč, Revolut 600 Kc. Napiste si o odkaz.
Dvorik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 1. 12. 2024 18:59

Ono je jedno jestli to je 20 faktur nebo 1. Pokud člověk o tom nic neví, tak si může pokazit věci, které přijdou za pár let (třeba nepůjde prominout sankci, kvůli nějaké staré drobnosti).

I když mám klienta, kterému ani daňový poradce nepomůže, když si dělá co chce. Poslední bota ho stála 200 000 Kč, ale stejně dělá další :lol:
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Explosion_CZ 3. 12. 2024 18:54

Děkuji vám za rady.

Informoval jsem na úřadě a prý je možné zajít na úřad už v roce 2024 a založit živnost s platností od 2025, což pravděpodobně bude i můj případ.
Explosion_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 3. 12. 2024 19:29

To jde udělat i elektronicky :lol:

Mimochodem "informovat se na úřadě" je většinou velmi drahá a někdy i velmi trnitá cesta :lol:
Rop
Administrátor