Zdanění darovaného crypta

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod verglor 21. 12. 2024 01:22

Dobrý den,

věděli by jste mi prosím poradit jak je to se zdaněním darovaného crypta/bitcoinu ?

Když mi rodiče (případně tchánocvi) žijící v zahraničí (mimo EU) darují nějaké bitcoiny, předpokládám, že tenhle dar by měl být osvobozen od darovací daně z důvodu příbuzenství. Když to pak ale budu prodávat, tak jako příjem uvedu cenu za kterou jsem to prodal na burze, ale jaký oproti tomu mohu započíst výdaj, když k tomu nemám žádný podklad ? Mohu jednoduše vzít kurz bitcoinu na libovolné burze v čase darovací transakce ? To se mi nějak nezdá - ty kurzy se mohou relativně dost lišit burza od burzy i v průběhu jednoho dne, ale kurz ČNB k tomu asi budu hledat marně :-) Další věc je pokud před prodejem bylo vícero transakcí jak budu prokazovat, která z nich byla ta darovací (ta kterou se změnil vlastník z příbuzných na mně) ? V konečném důsledku jak budu prokazovat, že původním vlastníkem byli rodiče/tchánocvi a že se skutečně jedná o dar ?

Děkuji.
verglor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 21. 12. 2024 07:51

Co je darovaci dan? Dar od pribuzneho v linii prime nebo vedlejsi je osvobozen od dane z prijmu, darovaci dan neexistuje. Dar se prokazuje napr. darovaci smlouvou, cestnym prohlasenim, svedectvim, ...
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 21. 12. 2024 09:08

Kryptoaktivum je movitá nehmotná věc.

Pro lepší představu je dobré si místo kryptoaktiva představit něco hmotného - třeba balík mědi.

K daru je darovací smlouva. Dar od rodičů je osvobozen. K okamžiku nabytí se dar oceňuje tržní hodnotou (tedy tou na burze). Při prodeji se pak zdaňuje rozdíl mezi prodejní hodnotou a oceněním k okamžiku nabytí.

Dřív nebo později má být prodej kryptoaktiv osvobozen na podobném principu jako prodej cenných papírů, ale legislativa nestíhá - https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=9&t=694
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Alone89 2. 1. 2025 22:01

Rop-e prosim jak to je s tim danenim bitcoinu? Pokud jsem rekneme prodal bitcoin v roce 2024 za 200k Kc, ktery jsem drzel predtim 5 let. Bude se danit v DP za rk 2024 nebo ne? Ja se omlouvam ale tu novelu jsem nepochopil od kdy plati :)
Alone89
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 3. 1. 2025 00:45

Ten návrh zákona ještě není schválen senátem a prezidentem, takže ještě neplatí.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 3. 1. 2025 05:22

Je to senátní tisk 31 - https://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/historie?O=15

V něm je to část osmnáctá, ve které není žádné přechodné ustanovení!

Dle části dvacáté první nabývá zákon účinnosti dnem následujícím po jeho vyhlášení.

Takže osvobození bude platit pro rok 2026, protože se bere právní úprava platná na počátku zdaňovacího období a 1. 1. 2025 tento zákon neplatil. Ten bude platit po schválení senátem a podpisu prezidenta.

V roce 2024 budeš danit veškerý bitcoin. I kdyby se podařilo vykouzlit výklad, že tato novela platí už pro rok, kdy byla vyhlášena, tak to stejně bude rok 2025. S osvobozením pro rok 2024 se nepočítalo.

Mimochodem, jedná se o poslanecký pozměňovák Jiřího Havránka. A podle toho to taky vypadá.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor