Daň z nemovitých věcí u zděděných nemovitostí

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xtonda 18. 2. 2025 20:30

Otec zemřel loni v Září, usnesení notáře o dědictví nabylo právní moci 30.11.2024, byla v něm drobná chyba, opravný dodatek nabyl právní moci 6.12. Provedení vkladu do katastru u domu v Hradeckém kraji proběhlo 20. 12. 2024, ale u bytů v Praze se to díky té chybě protáhlo a došlo k vkladu až 3.1.2025.

Je mi jasné, že ten dům jsem prošvihl a měl to podat do konce Ledna, ale jak je to u těch bytů?
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 2. 2025 21:03

Co znamenaji tve pojmy "provedeni vkladu" a "doslo k vkladu"? Musis zjistit den, kdy byl na katastr nemovitosti podan navrh na vklad, v tento den nastane po povoleni vkladu zpetne pravni ucinek vkladu. Nikoliv datum, kdy katastralni urad o navrhu rozhodl. Predpokladal bych, ze notar podal navrh na vklad datovou schrankou nasledujici pracovni den po nabyti pravni moci usneseni o pozustalosti.

A generalni reditelka financni spravy tvrdi, ze za podani priznani dane z nemovitosti po lhute sankce nedavaji, takze to muzes hned napravit.

https://www.novinky.cz/clanek/finance-na-priznani-k-dani-z-nemovitosti-uz-jen-par-dni-za-podani-tesne-po-lhute-jeste-pokuta-nehrozi-40458688
Naposledy upravil aaaa dne 18. 2. 2025 21:34, celkově upraveno 3
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Rop 18. 2. 2025 21:27

xtonda (11) Nebylo-li do 31. prosince roku, ve kterém byl podán návrh na vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí, kterým toto právo vzniká, rozhodnuto o jeho povolení, je poplatník povinen za nemovitou věc, která byla předmětem vkladu práva vlastnického podat daňové přiznání nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž byl zapsán vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí. Daňové přiznání poplatník podává na zdaňovací období následující po roce, v němž vznikly právní účinky vkladu. Povinnost podat daňové přiznání nevzniká, pokud daňové přiznání za nemovitou věc podal současný společný zástupce nebo společný zmocněnec.

osobně: (1) Daňovému subjektu vzniká povinnost uhradit pokutu, nepodá-li daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání, ačkoliv měl tuto povinnost, nebo učiní-li tak po stanovené lhůtě, a toto zpoždění je delší než 5 pracovních dnů, ve výši
a) 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % stanovené daně,
(3) Pokuta za opožděné tvrzení daně vzniklá v důsledku pozdního podání daňového tvrzení se nepředepíše a daňovému subjektu nevzniká povinnost ji uhradit, dosáhne-li její výše vypočtená podle odstavce 1 nebo 2 částku menší než 1000 Kč.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod xtonda 18. 2. 2025 21:33

Tím myslím datum, kdy mi do DS došlo "vyrozumění o provedení vkladu". Nabytí právní moci byla Sobota, takže notář to patrně poslal 2.12. Zpráva o zahájení řízení došla 2. a 3. 12.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 2. 2025 21:40

No tak je zmena vlastnika pravne ucinna v roce 2024 i kdyz katastralni urad vklad povolil az v roce 2025. Proste se zmeni vlastnik nemovitosti zpetne k datu, kdy byl podan navrh na vklad.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod xtonda 18. 2. 2025 21:58

Rop, takže chápu to správně, že u těch bytů, kde "vyrozumění o provedení vkladu" přišlo až letos v Lednu mám čas do konce Dubna?

Naštěstí u toho domu, kde to prošlo už loni daň vychází pod 1000.

Má někdo zkušenost, jestli to portál moje daně na základě dat z katastru vyplní a spočítá správně?

Každopádně díky.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 18. 2. 2025 22:56

xtonda: rozumíš tomu správně.

Moje zkušenost s automatickým předvyplněním je velmi rozporuplná. U někoho to funguje, u někoho ne.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor