Dobrý den,
rád bych si vyjasnil několik záležitostí týkajících se § 38v ZDP, tj. oznámení o osvobozených příjmech.
Situace: Já FO, neplátce DPH jsem prodal bytovou jednotku v roce 2024 za celkovou cenu 5 300 000 Kč. Bytovou jednotku jsem vlastnil déle než 10 let, takže prodej byl osvobozen dle § 4 odst. 1b ZDP. Prodej proběhl bez RK, s asistencí advokáta. Kupní cenu jsem obdržel na svůj účet ve 2 částech : 10.6. jsem obdržel rezervační zálohu 450 000 Kč, která byla po podpisu kupní smlouvy započtena na úhradu kupní ceny. 15.8. jsem obdržel 4 850 000 Kč z advokátní úschovy po provedení vkladu.
Vzhledem k § 38v ZDP bych situaci rád dobře rozuměl.
1. Jde v mém případě o 2 příjmy (z hlediska § 38v ZDP) : 450 000 Kč a 4 850 000 Kč, které nejsou účelovým rozdělením příjmu? Dle mého názoru ano, jde o 2 příjmy a zřejmě nejsou účelově rozdělené. Tedy každý jednotlivý příjem je menší než 5 000 000 Kč a povinnost dle § 38v ZDP se mě netýká. Prosím o potvrzení. Zároveň by mě zajímalo, kdy došlo k příjmu 450 000 Kč. Jestli připsáním na účet nebo až podpisem KS nebo někdy jindy nebo se to nedá říct bez podrobného prozkoumání KS? Podobně příjem 4 850 000 Kč je mým příjmem ve chvíli, kdy přijde do advokátní úschovy nebo až ve chvíli, když dorazí ke mě na účet?
2. Pokud by se celkový příjem 5 300 000 Kč posuzoval hypoteticky jako jeden příjem, platí by pro tento příjem výjimka § 38v odst. (3)? Dle mého názoru ano, viz https://financnisprava.gov.cz/cs/dane/dane/dan-z-prijmu/fyzicke-osoby/oznameni-o-osvobozenych-prijmech .
Děkuji