jednorázový prodej výrobku bez živnosti pro ten účel

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hang 30. 3. 2025 23:07

Dobrý den, chystám se pro sebe a kolegy vyrobit pomůcku a prodat ji, odhadem 50 ks po 1500, většinu spolknou výrobní náklady, zisk tam nebude téměř žádný (spíš doufám, že nebude ztráta). A oč mi jde: jsem OSVČ, nemám ale živnost na prodej, mou základní aktivitou je psychologie. Mohu jednorázově takovouto věc udělat bez živnosti pro tento účel? a jak případně daním? Nebo musím přes živnost nebo přes s.r.o. někoho z mých blízkých? Děkuji za radu!
hang
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 31. 3. 2025 07:21

1. Jaké konkrétní živnostenské oprávnění máš (https://www.rzp.cz/verejne-udaje/cs/uda ... r-subjektu)
2. Z čeho ta pomůcka bude vyrobena a případně jaký bude výrobní postup (kovoobrábění, sváření, lepení????)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod hang 31. 3. 2025 09:27

Mám vázanou živnost Psychologické poradenství.
A jsou to papírové karty, skoro všechny peníze půjdou tiskárně, třetina jde zahraničnímu autorovi za práva ke kartám.

-- 31. 3. 2025 09:31 --

ale vlastně mám i Zprostředkování obchodu a služeb, ale to mi v tomto asi také nepomůže?
hang
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 31. 3. 2025 14:14

Pokud máte živnost volnou (jakýkoliv obor), tak to pokrývá tato živnost.
Je to obor: 14. Vydavatelské činnosti, polygrafická výroba, knihařské a kopírovací práce
Ale u živnosti volné stačí mít živnost, nikoliv konkrétní obor.

Horší to je s těmi autorskými poplatky. V rámci podnikání by z nich měla být sražena srážková daň a je to důvod proč se stát identifikovanou osobou (pokud nejste plátce DPH).

Takže to možná skončí jako příležitostná činnost. Ale problémů je tam víc než dost, tak bych možná doporučil navštívit daňového poradce.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod hang 1. 4. 2025 09:01

Dobře, děkuji za radu!
hang
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod NgocNhung 1. 6. 2025 21:50

Dobrý den, pokud jde skutečně o jednorázový prodej bez opakování a bez záměru zisku, zpravidla se to dá považovat za tzv. „příležitostný příjem“ dle § 10 zákona o daních z příjmů. V takovém případě byste neměla potřebovat živnost, ale i tak doporučuji vše dobře evidovat (zejména náklady a příjmy). Případný zisk (pokud nějaký vznikne) by se měl uvést v daňovém přiznání. Určitě se ale vyplatí vše konzultovat s daňovým poradcem.
Hello I'm NgocNhung.
NgocNhung
Kolemjdoucí