Prodej grafikých karet nad 100 t

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Holand 25. 5. 2025 20:50

Ahoj kupující mi tvrdí, že když prodávám grafické karty nad 100 t kč , tak musím použít režim přenesení daňové povinnosti....je to pravda ? Díky . na základě čeho probůh ?
Holand
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 25. 5. 2025 21:12

§ 92f, příloha č. 6 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty + § 2 odst. 2 a odst. 3 písm. d) nařízení vlády č. 361/2014 Sb.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Holand 26. 5. 2025 11:16

..to mi taky ´říkal, ale vůbec z toho nejsem moudrej....garfický karty tam nevidím.....
Holand
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 27. 5. 2025 12:41

integrované obvody, jako jsou mikroprocesory a centrální procesorové jednotky, uvedené pod kódem nomenklatury celního sazebníku 8542 31 a desky plošných spojů osazené těmito obvody, které jsou dodávány ve stavu před zabudováním do výrobků pro konečné uživatele,

Já je tam vidím.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Spock_lone_wolf 27. 5. 2025 13:11

Já když se na tohle díval, tak jsem si našel, že grafické karty by měly spadat pod 8471 80 (https://trade.ec.europa.eu/access-to-ma ... d-software), takže tam nepadnou kódem, ale kvůli tomu textu... Jen mi tam nesedělo to, že by to nebyl hotový výrobek pro konečného uživatele. Ale rozhodně nejsem daňař, tohle je přesně ta oblast kde nebude platit "řídit se rozumem a bude to ok" a pak se dohadovat jestli tam spadá nebo ne by se mi s nikým nechtělo :D.
Spock_lone_wolf
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Holand 27. 5. 2025 16:21

Zeptal jsem se AI a ta mi řekla toto : 8473 30 90 - Ostatní části a příslušenství strojů čísla 8471.
Fakt z toho nejsem moudrej....
Holand
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Torns 27. 5. 2025 17:52

Na fb je ke grafickým kartám příběh, 8471 80 vs 8542 31, prý to jde k soudu.

https://www.facebook.com/groups/5373606 ... 1520799047
Torns
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 27. 5. 2025 19:14

Tak ještě jednou. Grafická karta není výrobek pro koncové uživatele. Tím je počítač. Proto je potřeba ke skládání počítačů živnost elektrikáře. Grafická karta obsahuje "integrované obvody, jako jsou mikroprocesory a centrální procesorové jednotky, uvedené pod kódem nomenklatury celního sazebníku 8542 31". Takže platí, že grafická karta je deska plošných spojů osazená integrované obvody, jako jsou mikroprocesory a centrální procesorové jednotky, uvedené pod kódem nomenklatury celního sazebníku 8542 31, která je dodávána ve stavu před zabudováním do výrobků pro konečné uživatele.

Navíc platí § 92a odst. 8 zákona o DPH:
(8) Mají-li plátce, který uskutečnil zdanitelné plnění, a plátce, pro kterého bylo zdanitelné plnění uskutečněno, důvodně za to, že toto zdanitelné plnění podléhá režimu přenesení daňové povinnosti, a tento režim k tomuto plnění použijí, považuje se toto plnění za zdanitelné plnění podléhající režimu přenesení daňové povinnosti.
Čili - v případě nejistoty použijte režim přenesení a bude to OK. Kdo ho nepoužije, tak se bude muset soudit (a je možné, že to prohraje).

Kdo chce - nutno podotknout zbytečně - dráždit hada bosou nohou, ten nechť nakupuje grafické karty s DPH.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod fijosh 27. 5. 2025 19:59

Grafická karta není výrobek pro koncové uživatele ...

Stejnou logikou pak například ani klávesnice není výrobkem pro koncové uživatele, protože je taky složena z desek plošných spojů a mikročipů, a sama o sobě nic nedělá dokud ji nepřipojím k počítači. (?)

To je přece přinejmenším přitažené za vlasy, vždyť v obou případech se jedná o hotový produkt, který si jako koncový uživatel mohu pořídit a bez dalších úprav jej defacto plug-n-play zapojit ke stávajícímu počítači a používat. Nejedná se o součástky (typu holé PCB pouze s osazenými čipy), ze kterých bych nějakou odbornou transformací nebo integrací vyráběl jiný produkt.

Složit si PC dneska může každý, když na to bude mít chuť, zdrojů informací je dnes více než kdy jindy a nepotřebuje na to žádné odborné vzdělání nebo dokonce živnost ( :mrgreen: ...)

Grafická karta není sama o sobě jen "deska plošných spojů osazená integrovanými obvody, ...". Ta "deska ..." je jen jedna z jejích částí - to jest samotné PCB a komponenty na něm.
Jenže samotné PCB nerovná se grafická karta.
Grafická karta taky obsahuje nějaká rozhraní (vstup/výstup), konektory, chladič, atd., kterou ji osazuje výrobce, a jako hotový výrobek si ji já, jakožto koncový uživatel, mohu koupit aniž bych měl úmysl z ní udělat nějaký úplně jiný "výrobek pro konečné uživatele".

Interpretace, že tomu tak není, je podle mě naprosto vadná.
Díky @Torns za odkaz na příběh, naprosto tady soucítím s jeho autorem.
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod intfo 27. 5. 2025 20:47

Asi vidíš rozdíl mezi tím jak se zapojuje klávesnice a jak grafická karta. A nezáleží na tom jestli to zvládne průměrný kutil a návody jsou na netu.

Odpověď od Ropa je jednoduchá, i kdyby byly v takovém případě pochybnosti, tak je bezpečnější režim přenesené daňové povinnosti použít.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fijosh 27. 5. 2025 23:52

Asi vidíš rozdíl mezi tím jak se zapojuje klávesnice a jak grafická karta. A nezáleží na tom jestli to zvládne průměrný kutil a návody jsou na netu.

Ale ta definice přece nijak nespecifikuje způsob zapojení. Když na to přijde, tu grafickou kartu mohu zapojit externě (např. k notebooku), nebo ji zapojit tak, že se bude válet mimo počítač a tudíž nikdy nebude "zabudovaná do výrobku pro konečného uživatele", stejně jako ta klávesnice, nebo jakékoliv jiné komponenty stolního počítače, které se skládají z desek tištěných spojů s mikročipy.

Technicky v tomhle ohledu (a zároveň z pohledu té definice) žádný rozdíl mezi grafikou a klávesnicí není:
V obou případech se jedná o věc, která sama o sobě nic nedělá, dokud není součástí většího celku (v tomto případě připojena k počítači - a je přece jedno jak)
A přitom by se dost pravděpodobně ve zde diskutovaném kontextu na klávesnici nahlíželo jinak, než na grafickou kartu. :roll:

Nerozporuji doporučení, že je lepší neriskovat a jít bezpečnější cestou co se daňové problematiky týče.
Ale snad se shodneme na tom, že je ta definice příliš vágní a prostor pro diskutabilní intepretaci toho, co všechno pod ní spadá, je příliš velký.
Přijde mi, že to primárně cílí na součástky (tj. samotné čipy, tištěné spoje atd.), ze kterých se potom vyrábí nějaký finální výrobek, který si může koupit BFU. (kterým například právě ta grafická karta je).

A je to ještě bizarnější v kontrastu např. s bodem č. 7, kde je ten výčet poměrně jasný bez prostoru pro spekulace:
7. Dodání herních konzolí, tabletů a laptopů.

A ještě mě napadá jak je vlastně definovaný "konečný uživatel"?¨
Když si pro sebe koupím grafickou kartu v běžném retail obchodě, nebo třeba od někoho jiného z druhé ruky, tak nejsem koncový uživatel?
A pokud ne, tak kdo jím tedy je?
Když on je ty a ty jsi on a ty jsi ty, jsem já furt já? Kdo jí tohle kuře, co? :mrgreen:
fijosh
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod intfo 28. 5. 2025 11:19

Ta citace říká: "...ve stavu před zabudováním do výrobků pro konečné uživatele,". Grafická karta je běžně prodávána ve stavu před zabudováním do výrobku pro konečné uživatele. Výrobkem je ten počítač, do kterého se dává. Z pohledu elektro je zapojení grafické karty do interního slotu v počítači jiné, než zapojení USB konektoru externí klávesnice. Naopak klávesnice montovaná do notebooku bude mít stejné postavení jako grafická karta.

A nakonec právě pro případ možné vágnosti a drobné nejasnosti je dáno, kterou cestou jít, která je bezpečnější.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Holand 29. 5. 2025 11:56

zeptal jsem se AI a ta mi řekla, že grafické karty jsou pod kodem 8473 30 90 - Ostatní části a příslušenství strojů čísla 8471
Holand
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pavelxcz 29. 5. 2025 15:47

Mě teda fascinuje, že si někdo na takovéhle speciální věci troufne ptát AI. Já když se zeptám, jací zákazníci v Česku používají náš ERP systém, tak se dozvím takovou plejádu nesmyslů, že se to snad ani vymyslet nedá :-)
pavelxcz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 29. 5. 2025 15:55

Holand: pokud nemáš svého odběratele rád, tak fakturu s DPH. Víc nemám, co bych k tomu dodal.
Rop
Administrátor