Faktura na konci roku

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Žulda 8. 9. 2005 15:09

Dobrý den, měl bych dotaz:
1.12.2005 vystavím fakturu a peníze mi přijdou na účet až v lednu 2006.
Jak se to má uvést v daňové evidenci?

A pak dále:
v lednu 2006 vystavím fakturu za práce provedené v prosinci 2005, ta půjde normálně do ledna 2006, že?
Žulda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 8. 9. 2005 21:50

Faktura vystavená v prosinci 2005 zaplacená v lednu 2006:
prosinec 2005: Faktura se zapíše do knihy pohledávek (s daňovými příjmy nemá nic společného)
leden 2006: faktura se přepíše jako zaplacená v knize pohledávek (opět nemá nic společného s daňovými příjmy) a zapíše se finanční příjem do daňové evidence (zde je to daňový příjem a za rok 2006 ho budeme muset zdanit)

Faktura vystavená v lednu 2006 za práce v prosinci 2005:
prosinec 2005: nic
leden 2005: Faktura se zapíše do knihy pohledávek (s daňovými příjmy nemá nic společného) -> faktura se přepíše jako zaplacená v knize pohledávek (opět nemá nic společného s daňovými příjmy) a zapíše se finanční příjem do daňové evidence (zde je to daňový příjem a za rok 2006 ho budeme muset zdanit)

V daňové evidenci se nehraje na datum vystavení faktury (tedy pokud nejste plátcem DPH) jenom na datum zaplacení .... na to se hraje to je směrodatné pro uznání do daně z příjmů ;-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Žulda 9. 9. 2005 07:25

Díky za info.
Já si to vedu v tabulce, mám 1 fakturu měsíčně. Mám si u ní tedy uvádět datum skutečného zaplacení a ne vystavení?
Žulda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Michal Kára 9. 9. 2005 08:21

Pokud jste dokoncil praci treba v pulce prosince, tak by ciste teoreticky nekdo mohl prskat, ze jste vystavil fakturu az v lednu... Ale v praxi to asi nikdo resit nebude.

Ja jsem se zbavil podobnych starosti s tim, ze jsem si poridil ucetni SW ABRA. Verze, ktera je omezena na 300 dokladu (coz mi staci a jestli mate 1 fakturu mesicne, tak i Vam) je k dispozici zdarma. Ja do nej jen napisu fakturu, on mi ji vytiskne, kdyz je faktura zaplacena, tak zaznamenam zaplaceni . Kdyz potrebuju priznani k DPH a podklad pro priznani k dani z prijmu, tak si je proste z toho SW vytisknu a on to zauctuje spravne a ja tohle nemusim resit.
Michal Kára

Odeslat příspěvekod Žulda 9. 9. 2005 08:30

Programy jsem zkoušel, ale přišlo mi to kanónem na brabce.
Našel jsem na některém finančním serveru bezva tabulku do OpenOffice, trochu sem si jí upravil (přidal knihu jízd a pokladnu) a jsem s tím spokojený.
Žulda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 10. 9. 2005 11:03

[quote="Žulda";Díky za info.
Já si to vedu v tabulce, mám 1 fakturu měsíčně. Mám si u ní tedy uvádět datum skutečného zaplacení a ne vystavení? /quote]

A vy když vystavujete fakturu tak víte kdy bude zaplacena? Proste faktura je neco mimo v daňové evidenci .... datum vystavení by mělo být reálné datum vystavení .... nehraje to žádnou roli

BTW predpokladam ze nejste platce DPH .... že?
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Žulda 10. 9. 2005 11:29

Plátce nejsem, fakturu vystavuji vždy první prac. den v měsíci a zaplacená je kolem 10.
Žulda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 11. 9. 2005 10:14

[quote="Žulda";Plátce nejsem, fakturu vystavuji vždy první prac. den v měsíci a zaplacená je kolem 10.e/quote]

A to vždy vystavujete fakturu jednomu a tomu samému "odběrateli"???

Tady bych si dovolil upozornit na Švarc systém. Pozor na to aby vaše živnost byla opravdu prováděna samostatně, na vlastní jméno a na vlastní rizika.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Žulda 12. 9. 2005 07:09

Ano, ale je to vedlejšák.
Žulda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Michal Kára 12. 9. 2005 07:57

To je IMHO jedno, jestli je to vedlejsak nebo ne... Na druhou stranu, pokutu by platil odberatel, ne vy. A navic je to typicky jednoucelovy zakon, ktery byl napsany kvuli stavebnictvi; nevim, jestli byl kdy uplatnen v jinem oboru. Takze riziko neni moc velke.
Michal Kára

Odeslat příspěvekod Žulda 12. 9. 2005 08:01

Jojo, dost známých takhle "podniká".
Jeden kamarád právník mi nedávno říkal, že u nějakého soudu v Praze se toto řešilo a bylo rozhodnuto, že to není nic proti zákonu a mělo by se to brát jako precedent do budoucna.
Žulda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aionos 18. 3. 2006 23:16

A co kdyz jsem platce DPH?

Pak vystaveni fa je smerodatne pro DPH a zaplaceni fa pro dan z prijmu ?

Dik
aionos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 18. 3. 2006 23:25

aionos píše:A co kdyz jsem platce DPH?

Pak vystaveni fa je smerodatne pro DPH a zaplaceni fa pro dan z prijmu ?

Dik

No skoro .... pro DPH je důležité datum uskutečnění zdanitelného plnění (fakturu - daňový doklad musíte vystavit do 15ti dnů od tohoto data) a pro dan z prijmu její zaplacení

Ještě pro zajímavost .... kdy je uskutečněno zdanitelné plnění pro účely DPH naleznete v § 21 a následujících zákona o dani z přidané hodnoty
Rop
Administrátor