minimální daň pro podnikajícího zaměstnance

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod rifro 11. 3. 2006 22:43

Zaměstnanec s minimální mzdou, podnikání vedlejší činnost (ztráta) podnikající již řadu let. Vztahuje se na něj minimální základ daně.
dík
rifro
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 12. 3. 2006 01:19

Ano, vztahuje .... s minimální mzdou se na minimální základ daně nedostanete takže musíte použít minimální základ daně
viz § 7c zákona o daních z příjmů

tedy pokud ještě navíc k tomu nesplňujete nějakou podmínku v odst. 4 výše zmíněného paragrafu
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod rifro 12. 3. 2006 19:38

děkuji, také jsem si to myslel.

Jaký máte názor na to aby se základ daně zvednul nad úroveň minimálního (nezaevidováním některých nákladů) potom se uplatnilí ztráta z předchozích let a obešla se tak minimální daň.

Je to dle zákona v pořádku?
rifro
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod koutnak 20. 3. 2006 12:12

Minimální dani se takto nevyhnete. Ztrátu můžete uplatnit až když vyděláte více než je minimální daň. Jinak ji není z čeho odečíst.
A pro doplnění cituji z jiného příspěvku:
Mám za to, že i když všude čtu o minimální dani má být správně uváděno, že jde o minimální základ daně. Tzn., že pokud mám příjmy nižší než je toto minimum, musím do daňového přiznání uvést minimální základ daně (za r.2005 je to 107300,-) a od něj odpočítávám nezdanitelné částky (za sebe 38040 a dále ty co se mě týkají - manželky, dary, PP, ŽP, úroky, ....)
koutnak
Kolemjdoucí