Student, zivnost a studentsky bankovni ucet?

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod dondi 19. 3. 2006 19:20

Ahoj,
jsem zacinajici zivnostnik. Zaroven jsem student VS, zridil jsem si ucet u KB - Gaudeamus 2, ktery bych rad pouzival pouze pro platby v ramci zivnosti.

Pri registraci na financaku budu potrebovat kopii smlouvy o vytvoreni uctu v bance.

Problem je ten, ze KB ma v podminkach samozrejme, ze ucet je pro Studenta - FO nepodnikatele.

V dobe kdy jsem si ucet zrizoval u KB, tak jsem jeste zivnostnik ale nebyl.

Co mi hrozi, kdyz budu pripadne ucet pouzivat pro platby v ramci zivnosti? Kdo muze 'delat' problemy? Financak? Nebo KB? Nebo oba ;)

Pripadne co mi hrozi, nebudu mit zadne super prijmy a rad bych tedy minimalizoval naklady pripadne.

Dekuji moc za odpoved.
dondi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 19. 3. 2006 19:57

Při registraci k dani z příjmů žádnou smlouvu o zřízení běžného účtu předkládat nemusíte .... nebo alespoň moje maličkost nemusela (co by mel potom dělat živnostník který nemá účet) .... a problémy mí můžete jedině u banky .... ale kdo by si vyháněl svého zákazníka .... že (mimochodem neznám studenta co by to neměl stejně jako vy :lol: )?

a té skoro poslední větě o minimalizaci příjmů jsem neporozuměl :roll:
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod dondi 19. 3. 2006 20:17

Ahoj,
vim, ze nemusim. Ale ja ucet mam a hodlam jej vyuzivat k vetsine platebnich transakci. Takze jsem do registracniho formulare na FU uvedl cislo onoho uctu a dalsi nalezitosti a urednici mi sdelila, ze musim jeste dones kopii smlouvy s bankou.

Kopii mam, ale nelibi se mi tam ten napis Student - FO nepodnikatel ;)

Jinak minimalizovat jsem chtel naklady, tedy nechtelo by se mi zrizovat si jeste jeden ucet, ktery bude pro podnikatele. Prece jenom ty studentske ucty jsou temer zadarmo. :)

Ale jinak dekuji za odpoved, zitra jdu na FU, tak jsem zvedavy co mi na to reknou. ;)
dondi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 20. 3. 2006 01:15

.... tak u nas na toto overeni (jestli je ucet muj) nevzpomeli, nebo se na to proste vykaslali ....

no ale stejne .... pokud ukazete smlouvu ze ucet je opravdu vas tak finančákům může bejt ukradený jestli je to účet "student" nebo "důchodce" .... hlavně že si ověřej že je váš a konec ... a banka se to nedozví ... člověk se nesmí bát tam té babě vysvětlit, že si přece nebude otvírat další účet aby si uměle zvyšoval náklady a tudíž zaplatil méně daně ....

jinak to že někde dodržujou § 33 zákona o správě daní a poplatků tak přesně jsem ještě neviděl (a to se bavím o 4 finančních úřadech rozházených skoro po celé republice :roll: )
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod koutnak 20. 3. 2006 13:02

Rozdíl mezi podnikatelským a nepodnikatelským účtem je především ve srážení daně z příjmu z úroků. U podnikatelského účtu se tato daň nesráží a každý si musí tento příjem zahrnout do daňového přizníní a pak zdanit. U nepodnikatelského účtu banky sráží příslušnou daň a odvádí FÚ. Takže rozdíl bude jen ve vyúčtování této odvedené daně v přiznání. Nevím jak u tebe, ale u mne, přestože se jako OSVČ živím na "plný úvazek", je ten úrok tak malinký, že daňový základ vůbec neovlivní a případná sražená daň by byla tak mikroskopická, že se v přiznání ani nemůže projevit. Takže tím bych se moc netrápil.
A tom, že bych na FÚ musel předkládat kopii smlouvy o vedení účtu, slyším poprvé. Párkráte jsem už změnil banku a FÚ jsem jen oznámil nové číslo účtu.
koutnak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dondi 20. 3. 2006 21:34

Dnes jsem byl na FU (Ostrava), urednici jsem podal kopii me smlouvy s bankou, rekla dekuji a hotovo.

Takze zadny problem nebyl.

Dekuji vsem za odpovedi. ;)
dondi
Kolemjdoucí