dph - z čeho se vlastně odvádí?

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod mat333 20. 3. 2006 18:19

Jeden, možná trochu primitivní, dotaz - stávám se díky obratu plátcem dph a nechápu asi jednu základní věc - z čeho se odvádí dph? Chápu toto - nakoupím zboží s dph, tuto dph pak uplatním jako odpočet. Já pak zboží prodám koncovému zákazníkovi (ať plátci ři neplátci) a zaplatím 5% dph - a tady tápu - z mojí prodejní ceny? Nakoupím tedy zboží s rabatem 35% (zaplatím tedy dph 5% z fakturované částky - ta je 65% ceny prodejní) a já pak zaplatím dph z mojí prodejní ceny (dejme to nižší o 15% než je běžná prodejní cena, tedy příklad - nakoupím zboží za 1000,- - uplatním odpočet dph 50,- Kč a prodám zboží za 1100,- - odvedu dph ve výši 55,- Kč)?
mat333
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod koutnak 20. 3. 2006 18:42

Koupě zboží:
Cena bez DPH + DPH (5 nebo 19%) = cena k úhradě prodávajícímu
1000,-Kč + 50,-Kč (při 5%) = 1050,-Kč

K ceně nakoupeného zboží si přirazím "svůj díl" (nevím kolik, nejsem obchodník a taky asi záleží na tom co prodávám), takže např. 200,-Kč. Prodejní cena pak bude:

Cena bez DPH + DPH (5 nebo 19%) = cena k úhradě kupujícím
1200,-Kč + 60,-Kč (při 5%) = 1260,-Kč

Finančnímu úřadu pak odvedu DPH 60,-Kč (uskutečněné plnění) - 50,-Kč (přijaté plnění) = 10,-Kč

Pro účely daně z příjmu počítám v cenách bez DPH, tj. 1200-1000=200,-Kč ke zdanění (samozřejmě že výdaji nebudou jen nákupní ceny zboží, ale i jiné položky jako nájem, dopravné, mzdy, ...)

Rabaty sem nepleť. Rabat je vlastně sleva výrobce (velkoobchodníka) obchodníkovi oproti veřejně známému ceníku, resp. vůči konečné prodejní ceně, pokud ji výrobce požaduje dodržovat (např. u cigaret je v celé republice stanovena jednotná koncová cena). Výše rabatu se účetnictví jako takového vůbec nedotýká. Je to jen "životní prostor" pro obchodníka. No, doufám že jsem tě těmi posledními větami moc nezmátl.
koutnak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mat333 20. 3. 2006 18:53

ty rabaty tam byly úmyslně, bylo mi jasný, že tam jde právě o tu "přidanou hodnotu", tj. vlastně cosi jako můj rabat, jen jsem nevěděl, jak s tím naložit..

a ještě jeden doplňující dotaz - jak pak naložit např. s obaly - nakoupím obaly na zásilky za 10 000 s 19% dph, uplatním odpočet, jelikož ale obaly neprodávám, ale používám je jako materiál, já z nich tedy neodvádím státu nic, že?
mat333
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod koutnak 20. 3. 2006 19:24

Na to nedokážu odpovědět. Manipulace s obaly podléhá jistým pravidlům, ale jak je to s DPH při nevracení obalů zpět prodávajícímu nevím. Pokud si plátce DPH něco vyrobí pro vlastní potřebu, tak i z tohoto výrobku musí odvést DPH. To je ale asi dotaz spíše na nějakého daňového poradce.
koutnak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kiša 21. 3. 2006 00:42

Cena těch obalů (stejně tak jako cena nájemného, elektřiny, telefonů, benzínu atd.) je přece zakalkulovaná v prodejní ceně a z té se odvádí DPH.
Kiša
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mat333 21. 3. 2006 00:47

ano, uvědomil jsem si to, ale už se mi to nechtělo psát - někdy je asi lepší pomaleji psát...
mat333
Kolemjdoucí