Zivnostak + soc & zdrav

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod phx 8. 7. 2006 15:18

Tak jeste jeden dotazek.
Rad bych si udelal zivnostak, ale jeste predtim bych se rad informoval jak je to se Socialnim a zdravotnim. Jsem totiz student a vydelky nebudou moc extra ale nekdo mi rikal, ze tam jsou nejaka minima. Jak to je, kolik budu muset platit komu.
Idealni by byl priklad.
Typu:
Zisk = 50 000
Naklady = 10 000
Soc ...
Zdrav ...
Dane ...

DIKY
phx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 8. 7. 2006 16:58

Zlomová částka mezi platit a neplatit je zisk 42 922 za kalendářní rok (pokud podnikáte méně než rok tak se snižuje o 1/12 za každý měsíc).

V tomto případě nebude muset platit sociální pojištění.
Zdravotní pojištění bude v tomto případě dělat něco kolem 2400 Kč (a příští rok budete platit zálohy cca 200 Kč zdravotního / měsíc) a daň bude nulová (slevy na dani vám výslednou daň stáhnou na nulu).

Pokud budete mít vyšší zisk (třeba 43 000) tak už sociální činí docela solidní částku (z hlavy vám to neřeknu přesně ale tipnul bych si na nějakých 5000 Kč)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod paysoft 8. 7. 2006 17:02

Z vámi udaných čísel vychází:

SP: 5920
ZP: 2700
dan z příjmu: 0

do základu daně cca 45 200 Kč v roce 2006 pro osoby, pro které je podnikání vedlejším zdrojem příjmů (což studenti do 26 let denního studia splňují), jste od plateb na SP osvobozen.

Pokud ale máte nízké náklady, doporučuji spíš uplatňovat výdaje paušálem. Více možno zde http://www.ucetnictvi.paysoft.cz/vydajove-pausaly/
paysoft
paysoft
Návštěvník

Odeslat příspěvekod phx 8. 7. 2006 17:16

SUPR SUPR...
Jeste bych tedy rad nejaky ty %
koukam ze jsem to svoje zadani napsal divne.

Rekneme prijem bude 5000*12 = 60000
naklady = 10000
cisty zisk = 50000
a z tech se pocita soc a zdrav ci se to pocita z prijmu???

btw: takze kdyz prelezu tech 42922 tak musim platit SPa ZP??? i presto ze jsem student???

A jak je to s temi minimy???
phx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 8. 7. 2006 17:43

SP, ZP a daň se počítá ze zisku.

ZP = ( zisk * 0,45 ) * 0,125
SP = ( zisk * 0,45 ) * 0,296
daň je podle výše zisku .... při takto malé částce je to zisk * 0,12 a od toho se odečítají ještě slevy na dani

A ještě jedno doporučení na závěr: Než začnete podnikat tak navštivte někoho kdo daním a účetnictví (či daňové evidenci) rozumí .... i když mu něco málo zaplatíte, tak je to pořád lepší než pak platit státu pokuty či přicházet o peníze kvůli zbytečně velkým daním 8)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod paysoft 8. 7. 2006 17:49

Ano, když přelezete oněch 45200 Kč za rok 2006 (částka je valorizována, pro rok příjmy roku 2005 platilo 42 922), platíte SP i když jste student.
A jaká % chcete? Jestli ta na SP a ZP, tak zkuzte stránky ČSSZ a třeba VZP. % výdajových paušálů najdete v Zákoně o daních z příjmů nebo na stránkách účetních a daňových firem (některých). Zkuzte hledat nebo se poradit s účetním nebo daňovým poradcem. Takhle ve foru se to hůř radí, není to totiž na jednu nebo dvě věty.
paysoft
paysoft
Návštěvník

Odeslat příspěvekod phx 8. 7. 2006 17:54

SUPR... diky moc...

posledni otazecka. proc zisk *0,45
12,5% ZP a 29,6% SP chapu, ale 45% mi nejde do hlavy:(

takze to shrnu...

Prijem - naklady = zisk
z toho ZP a SP viz minuly prispevek...

A pokud zisk - danove odpocty = zaklad dane nepresahne 45200 tak nemusim SP platit... protoze jsem student OK???

Jo sakrys a jeste ohledne tech minimalnich plateb. Nekdo mi rikal, ze kdybych nebyl student tak u SP a ZP jsou nejake minima. Tz ze kdybych mel zisk 0 tak tak jako tak musim SP a ZP zaplatit... nejake to minimum... a to je kolik? A kdyz jsem student tak minima pro me neplati???
phx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod paysoft 8. 7. 2006 18:04

Pokud nebudete student a nebudete mít příjem ze zaměstnání nebo invalidní důchod, pak podnikání je vaší hlavní činností a vztahují se na vas minimální odvody (z hlavy je nevím, ale je to cca 1300 na SP i 1300 na ZP) na SP i ZP a to i když budete ve ztrátě.

Proč 0.45? (to platilo za rok 2005), v roce 2006 je to 0.5 a je to ze zákona. Tím si hlavu nelamte.
A ještě jeden překlep ZP je 13.5 % ne 12.5%.

A 45 200 Kč je zisk. Danové odpočty s ním nemají co dělat.

Mimochodem, i zaplacené SP a ZP je náklad.
paysoft
paysoft
Návštěvník

Odeslat příspěvekod phx 8. 7. 2006 18:07

SUPR DIKY MOC VSEM;))

Ja v tom mel silenej hokej...
a castecne to bude moji sklerozou;) SP a ZP tedy je z 50% zisku... zakon... njn tak jo;)

jeste jednou DIKY;))
phx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rasmy 14. 7. 2006 18:39

Malý příklad.

Ostaní živnostník
- příjem 100.000,-Kč za rok
- Výdaje 30.000,-Kč
Vyměřovací základ pro pojištění z prokazatelných nákladů
100.000 - 30.000 = 70.000,-Kč

Vyměřovací základ pro pojištění - výdaje paušálem (50%)
100.000 - 50.000 = 50.000
Je vidět, že se vyplatí odečtení nákladů paušálem!

Z částky 50.000,-Kč se vypočítá zdravotní a sociální pojištění (viz předchozí příspěvky) a pojištění se opět odečte!
Tím vznikne základ pro výpočet případné daně.
rasmy
Kolemjdoucí