Fakturace do zahraničí

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod woldik 4. 10. 2006 21:46

Dobrý den,
nejsem plátce DPH a fakturuju zákazníkovi do německa v EURech. Potřeboval bych vědět, jak mám vystavit fakturu a jak to zapsat do daňové evidence.
Za každou radu děkuji
woldik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 5. 10. 2006 06:37

My prodáváme zboží na Slovensko. Podle sdělení našeho účetního, musí být faktura v Českých korunách. Ty potom přepočteme aktuálním kurzem a sdělíme zákazníkovi kolik Slovenských korun nám má dát (platba probíhá na Slovensku v hotovosti).

Vedeme podvojné účetnictví a jsme plátci DPH (tady může být ten zakopaný pes - faktura v CZK kvůli výpočtu DPH).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Kiša 8. 10. 2006 23:36

Fakturu vystavíte tak, aby to vyhovovalo Vašemu zákazníkovi. Stačí, když ji vystavíte v Eurech.
V daňové evidenci si ji zapíšete do pohledávek. Musíte ji přepočítat nějakým kurzem na Kč. Musíte si vybrat, jaký kurz budete používat:
- denní kurz ČNB
- pevný kurz roční/čtvrtletní/měsíční(= kurz ČNB prvního dne roku/čtvrtletí/měsíce)
- jednotný kurz - ten vyhlašuje v půlce ledna následujícího roku min. financí.
V tom případě byste si fakturu nebo platbu přepočítal až po skončení roku.

Až Vám zákazník zaplatí, zapíšete příjem do daňové evidence a přepočtete opět vybraným kurzem. Pokud už bude jiný, než máte v pohledávkách, nic s tím nedělejte, v daňové eidenci žádné kurzové rozdíly nevznikají.
Kiša
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Trib1 9. 4. 2007 17:41

Chápu-li to dobře, není žádný problém vystavit fakturu v Sk pro klienta ze Slovenska (jsem neplátce DPH).

Přemýšlím, jak nyní evidovat platby v Sk. Neboť slovenská koruna bude pravděpodobně posilovat, je asi nejvhodnější využít pevného kurzu z prvního ledna na celý rok (příjmy tak budou "uměle" nižší). Je jím pro letošek 80,064 Kč za 100 Sk? Pohledávky, které přejdou do dalšího roku se už nijak přehodnocovat nebudou?

Pokud bych využil jednotného kurzu vyhlášeného až následující rok (což mi přijde férovější), mám si v tabulkách pro pohledávky a pro příjmy oddělit příjmy v Kč a Sk, ty na konci roku sečíst a příslušný objem v Sk převést na Kč?
Trib1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vari 11. 4. 2007 20:48

Tak nějak správně. Vystavenou fakturu v cizí měně nepřepočítáváte. Pouze pokud by byla pohledávka ke konci daňového období, tak ji do evidence majetku přepočtete jednotným kurzem. Příjmem je skutečně přijatá platba a pokud vám přijde na účet vedený v Kč, tak příjmem jsou připsané Kč (bez ohledu na kurz).
Bude asi dobré si spočítat, v jaké měně vystavovat faktury, v jaké měně mít účet a u které banky (a ještě ve kterém státě).
vari
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Zedníková 28. 2. 2008 12:32

Dobrý den,
mám prosbu, budu posílat fakturu do země která není členem EU (do USA). Jsem platcem DPH. A nevím jestli mám do faktury připsat cenu s DPH a nebo ji napsat bez DPH. Hledala jsem to v zákoníku, ale nemohla jsem to najít, tak jestli by jste mi mohli i napsata, kde přesně je tento zákon zapsaný, abych se na něj mohla podívat. Za odpověď předem děkuji.
Zedníková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 28. 2. 2008 14:10

Pokud se jedná o zboží pak hledejte v § 66 zákona o dani z přidané hodnoty ... vývoz zboží je osvobozen s nárokem na odpočet ... čili faktura bez DPH :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Zedníková 28. 2. 2008 14:17

Tak zboží ne, jedná se o to, že budu pro ně vytvářet doménu a za toto jim potom budu fakturovat.
Zedníková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 28. 2. 2008 21:52

Místem plnění v tomto případě je místo, kde má firma, které je služba poskytována sídlo. viz § 10 odst. 6.

Čili s českým (evropským) DPH to nemá nic společného. Spíš bych se zajímal o americké DPH ... protože, pokud tam platí něco jako u nás § 15 pak jste povinna zaplatit americké DPH
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor